Ceny kryptoměn nadále klesají: Co byste měli dělat? Je čas pro posílení pozic?

Plány Federálního rezervního systému na letošní agresivní zvyšování úrokových sazeb ve snaze omezit prudce rostoucí inflaci zasáhly akcie a index S&P 500 se letos propadl o 18 %. Rychle rostoucí technologické akcie byly rozdrceny, protože investoři se stahují ke konzervativnějším investicím a odcházejí od těch rizikovějších.

Není překvapením, že trh s kryptoměnami, nejrizikovější třída aktiv, dostává zabrat. Od loňského listopadu, kdy dosáhl nejvyšší tržní hodnoty téměř 3 bilionů dolarů, má nyní celý sektor hodnotu nižší než 900 miliard dolarů. A mnoho podniků zaměřených na kryptoměny se potýká s problémy, a dokonce krachuje.

Pro investory je to rozhodně děsivé období, když vidí, jak jejich portfolia prudce klesají. Nejlepším řešením je však zachovat klid a dlouhodobý přístup.

Zdroj: Unsplash

I když se to snáze řekne, než udělá, když se zdá, že všichni kolem vás panikaří a prodávají, mělo by být hlavní prioritou zachovat si chladnou hlavu a neopouštět svou investiční strategii. A abyste zvýšili šanci, že se tak stane, je třeba mít svou finanční situaci pod kontrolou. To znamená splatit všechny dluhy s vysokým úrokem a mít po ruce značný pohotovostní fond. Být v této pozici vám zaručí, že budete schopni udržet kurz a nebudete prodávat podíly v portfoliu v nejhorší možnou dobu.

Pokud jde o to, na jaká konkrétní kryptoaktivní aktiva by se měli investoři zaměřit, věřím, že správný přístup je co nejjednodušší. Ani dvě nejcennější a nejstarší kryptoměny nebyly během nedávného tržního výkyvu ušetřeny. Bitcoin, který se letos propadl o 54 %, přesto dosáhl klouzavého pětiletého výnosu zhruba 670 %. A Ethereum, které se v roce 2022 propadlo o 68 %, vygenerovalo od svého uvedení na trh v roce 2015 monstrózní výnos 37 700 %. Obě tyto kryptoměny mají potenciál být s postupem času i nadále velkými vítězi, a to navzdory niterné volatilitě.

Zdroj: Unsplash

Dalším způsobem, jak investovat do kryptosektoru, je nákup tradičních „společností“. Jako efektivní způsob, jak vsadit na růst celého odvětví, přichází v úvahu Coinbase, přední americký broker a provozovatel burzy. Zatímco dosud vydělávala téměř všechny své peníze na poplatcích za obchodování, Coinbase má v plánu přivést krypto do další fáze přijetí – reálného užitku.

Velcí fintech hráči, jako jsou Block a PayPal, se kryptoměnám také věnují, i když spíše nepřímo. Investoři, kteří nechtějí jít do všeho po hlavě, by mohli zvážit tyto platební podniky do svých portfolií.

V příštím měsíci, čtvrtletí nebo dokonce roce se samozřejmě může stát cokoli. Trhy jsou nepředvídatelné, zejména v krátkodobém horizontu. Proto je tak důležité mít dlouhodobé myšlení s výhledem na deset let nebo déle. Tato perspektiva platí nejen pro akciový trh, ale je ještě důležitější, pokud jde o svět kryptoměn.

Zdroj: Unsplash

Digitální aktiva a technologie blockchain, která je jejich základem, mají potenciál změnit způsob, jakým lidé komunikují s hodnotnými věcmi a jak je převádějí. Kryptoměny navíc mohou zásadně změnit náš pohled na pojem peněz. Tento typ věcí mění pravidla hry, ale pokud se vše podaří, pak by hodnota kryptoměn mohla v budoucnu výrazně vzrůst.

Současný pokles trhu je třeba považovat za běžný jev. A pro ty, kteří toho jsou schopni, může být právě teď vhodná doba k větším investicím, protože všichni ostatní panikaří.