Tesla se sice dostává do titulků, ale tyto akcie by mohly být silnými soupeři

Elektromobily tvořily v roce 2021 8,6 % všech prodaných osobních vozidel, ale společnost Tesla (TSLA) stále dominuje konverzaci o elektromobilech. Vzhledem k tomu, že se toto odvětví stále více přibližuje masovému přijetí, existují společnosti, které mají jak produkty, tak růstové kapacity, které mohou být potenciálně mnohem lepší investicí než Tesla.

Rivian (RIVN) rychle zvyšuje výrobu svých nákladních automobilů a SUV, Proterra (PTRA) vyrábí komponenty pro průmyslový trh a General Motors (GM) je již nyní jedním z největších výrobců elektromobilů na světě. Nezapomeňte na tyto společnosti jako na potenciálně skvělé investice do elektromobilů.

Rivian

Rivian má za sebou těžké začátky jako veřejná společnost, ale nyní je možná ten správný čas začít se o automobilku zajímat. Rivian uvedl, že letos vyrobí kvůli omezení dodávek jen asi 25 000 vozů, ale již nyní staví nový závod v Gruzii, který do konce desetiletí zvýší celkovou výrobní kapacitu na přibližně 750 000 vozů.

Zdroj: Cnet.com

Společnost Rivian se odlišuje především svými produkty, které jsou zaměřeny přímo na trh s velkými vozidly, tedy na oblast, kterou Tesla a další první konkurenti zatím příliš neřešili. Jako první byl na trh uveden nákladní automobil R1T a nyní se vyrábí SUV R1S. Kromě toho má společnost smlouvu s Amazonem na dodávku 100 000 elektrických doručovacích vozů.

Je těžké ocenit Rivian na základě prvních finančních výsledků, protože společnost je stále ve ztrátě, ale vezměte v úvahu, že Rivian měl na konci března 2021 v rozvaze 17 miliard dolarů v hotovosti a tržní kapitalizace dnes činí pouhých 24 miliard dolarů. Pokud se pozitivní první recenze vozů společnosti udrží a společnost dokáže zlepšit výrobní kapacitu a efektivitu, mohla by si Rivian vydobýt ziskovou pozici v oblasti elektromobilů na několik let dopředu.

Proterra

Společnost Proterra není v oblasti elektromobilů známá, ale poskytuje produkty, které mají zásadní význam pro vstup průmyslu do elektrické revoluce. Je výrobcem elektrobusů, ale větší potenciál má v dodávkách baterií a hnacích ústrojí pro další průmyslové výrobce. Výrobky Proterra by mohly pohánět dodávkové vozy, bagry, jeřáby, buldozery a další.

Podnikání zatím není ziskové, ale má velký potenciál, protože průmysloví zákazníci přecházejí na elektrifikaci. A s 599 miliony dolarů v hotovosti a investicích v rozvaze má pravděpodobně peníze na financování provozu po dobu několika let, aniž by musela získávat finanční prostředky.

Zdroj: TechCrunch

Myslím si, že Proterra bude hrát klíčovou roli v mnoha průmyslových výrobcích, které se budou vyrábět na elektřinu. Ne každá společnost se bude chtít stát expertem na baterie a elektromotory, bude chtít prostě vyrábět produkty, které umí nejlépe. Stejně jako výrobci motorů v dnešním průmyslovém prostoru, i v průmyslu existuje role specialistů na pohonné jednotky a společnost Proterra může tuto roli dlouhodobě plnit.

General Motors

Společnost General Motors prohlašuje, že do roku 2035 přejde na vozidla s nulovými emisemi, a již dnes dělá velké pokroky v rozšiřování výroby elektromobilů. Chevrolet Bolt byl prvním velkým počinem GM v oblasti elektromobilů, ale elektrické Silverado, Hummer a Cadillac Lyriq se již vyrábějí. Konkrétně u modelu Lyriq byly vyprodány předobjednávky na rok 2023 a společnost již přijímá objednávky na rok 2024.

Kromě elektromobilů, které bude GM prodávat zákazníkům, vyrábí Cruise Origin, elektrické autonomní vozidlo pro spolujízdu, které by mohlo změnit dopravu. Pokud jednoho dne budeme jezdit v autonomních vozidlech, a ne v autech na našich příjezdových cestách, GM má předpoklady k tomu, aby se na tomto převratu podílela.

Zdroj: Reuters

GM je sice v oblasti elektromobilů deset let za Teslou, ale je větší, ziskovější a pro investory mnohem levnější. Může to být společnost, na kterou se vyplatí vsadit v oblasti elektromobilů.

Elektromobily budou mít více vítězů

Trh s elektromobily bude velký a jedna společnost nemůže ovládnout celý dodavatelský řetězec. Je pravděpodobné, že se vytvoří mezery, a myslím si, že společnosti Rivian, Proterra a GM budou hrát v budoucnosti elektromobilů velkou roli.