Společnost Celsius podala návrh na konkurz, prý to ještě nemusí být konec

Zdá se, že smůla společnosti Celsius (CEL-USD) pokračuje i tento týden. Konečně přišel návrh na vyhlášení konkurzu na společnost Celsius. Jedná se tak již o třetí takové podání ze strany krypto platformy od začátku krachu na trhu před několika týdny. A to i po řadě splátek, které byly v průběhu týdne provedeny ve snaze vyhnout se tomuto osudu. Věci však nejsou úplně špatné; Celsius tvrdí, že nemá v úmyslu likvidovat a ukončit činnost.

Když se ceny kryptoměn propadly a celosvětová tržní kapitalizace odvětví prudce klesla, mnoho investičních platforem pro kryptografické služby bylo posláno do háje. Společnosti jako Celsius, Voyage Digital a Three Arrows Capital si vzaly obrovské půjčky u několika decentralizovaných finančních platforem (DeFi). Na zdravějším trhu se jedná o lukrativní podnik; půjčené prostředky mohly investovat, aby mnohonásobně znásobily své zisky.

Zdroj: Shutterstock

Po krachu se Celsius ocitl bez maržových výzev od mnoha věřitelů. Tím se masivně zadlužila. Následovalo uberkontroverzní zmrazení výběrů, které mělo společnosti pomoci zachovat likviditu v naději, že se volatilita zklidní. Bohužel pro mnoho uživatelů společnosti Celsius však toto zmrazení znamená, že člověk nemá ke svým prostředkům vůbec žádný přístup.

A nelze zapomenout ani na žalobu, která platformu sužuje. Ke všem těmto dluhům a davu naštvaných uživatelů, kteří si již měsíc nemohou vybrat svá aktiva, se společnost KeyFi soudí. Tvrdí, že společnost Celsius odmítla dodržet dohodu ohledně platby společnosti KeyFi za zisky získané investováním aktiv společnosti Celsius. Soudní dokumentace rovněž obsahuje tvrzení, že společnost Celsius je Ponziho schéma, které využívá peníze nových investorů k vyplacení dřívějších sponzorů.

Ve středu večer přišla zdrcující rána v podobě podání návrhu na bankrot společnosti Celsius. Společnost totiž podává žádost o bankrotovou ochranu podle kapitoly 11 s odvoláním na platební neschopnost, a to i po dlouhé kampani na splácení dluhu, kterou investoři sledovali po celý týden.

Zdroj: Pexels

Společnost Celsius má více než 100 000 věřitelů po celém světě, takže pokud doufá, že se jí podaří proplout bankrotem a překonat ho, má toho hodně. Minulý týden strávila zahájením tohoto dlouhého procesu splácení, přičemž začala se třemi hlavními platformami DeFi půjček Aave (AAVE-USD), Compound (COMP-USD) a MakerDAO (MKR-USD). Jen vůči těmto třem společnostem měla Celsius dluh přes 800 milionů dolarů a mnoho set milionů dolarů v zástavě.

Po agresivním splacení těchto půjček společnost Celsius uvolnila téměř 1 miliardu USD v zástavě, kterou tyto tři platformy držely. Najala si také nový právní tým, který jí pomůže pokusit se vyhnout konkurznímu řízení. Bohužel pro společnost Celsius a její mnoho uživatelů, kteří se nacházejí v očistci kryptoaktiv, to nestačilo k tomu, aby ji to uchránilo před vyhlášením bankrotu. Jedná se o třetí kryptografickou společnost, která v důsledku krachu na trhu podala návrh na bankrot. Stalo se tak po podáních společností Voyager Digital a Three Arrows z minulého týdne.

Vzhledem k tomu, že podala žádost o bankrot podle kapitoly 11, nehodlá Celsius likvidovat svá aktiva a ukončit činnost. Účelem bankrotu podle kapitoly 11 je pomoci společnosti reorganizovat své podnikání tak, aby se opět stala ziskovou.

Pokud však má splatit dluhy tisícům dalších věřitelů, bude potřebovat strašně robustní plán. Mezi největší dluhy společnosti Celsius patří 81 milionů dolarů vůči fondu Pharos USD Fund a 13 milionů dolarů vůči společnosti Alameda Research. Vzhledem k rozsahu zbývajících dluhů, novým právním problémům společnosti KeyFi a mimořádně nízké úspěšnosti podání žádostí podle kapitoly 11 čelí společnost Celsius mnoha překážkám.