USD/CHF klesá na více než týdenní minimum, dále pod úroveň 0,9700

Měnový pár USD/CHF v pondělí prodloužil propad z oblasti 0,9885 z minulého týdne, resp. z několikatýdenního maxima, a byl svědkem výprodejů druhý den v řadě. Spotové ceny v první polovině evropské seance nadále ztrácely a v poslední hodině klesly na více než týdenní minimum kolem oblasti 0,9735.

Několik představitelů Federálního rezervního systému minulý týden signalizovalo, že nejsou nakloněni výraznějšímu zvýšení sazeb, které trhy ocenily po zveřejnění červené spotřebitelské inflace v USA. Investoři rychle zareagovali a snížili své sázky na supervelký červencový krok Fedu ke zvýšení sazeb o 100 bazických bodů. To následně vedlo k prodloužení vybírání zisků amerického dolaru z dvacetiletého maxima a bylo považováno za klíčový faktor vyvíjející tlak na pokles páru USD/CHF.

Zdá se však, že pokles je tlumen v prostředí obecně pozitivního tónu kolem akciových trhů, který má tendenci oslabovat poptávku po bezpečném přístavu švýcarském franku. Impuls k růstu rizika tlačil výnosy amerických státních dluhopisů nahoru. To by mohlo působit jako protivítr pro americký dolar a nabídnout určitou podporu páru USD/CHF, alespoň prozatím. Proto bude rozumné vyčkat na silný následný prodej předtím, než se umístíme do pozice pro další znehodnocující pohyb.

Vzhledem k absenci jakýchkoli významnějších ekonomických zpráv ze Spojených států, které by ovlivnily trh, budou obchodníci v pondělí vycházet z širšího tržního rizikového sentimentu. Kromě toho by výnosy amerických dluhopisů mohly ovlivnit cenovou dynamiku USD a vytvořit krátkodobé obchodní příležitosti kolem páru USD/CHF.