Akcie Intelu jsou na prodej, dokud se neobnoví poptávka po čipech

Technologický výpadek v roce 2022 nemá se společností Intel (NASDAQ:INTC) slitování. Ani dividenda, jejíž výnos se blíží 4 %, ani jednociferný násobek ceny a zisku neušetřily akcie INTC od pádu na mnohaletá minima, přestože má stále spolehlivé a rostoucí podnikání.

Na straně nabídky může Intel omezit a odložit expanzi v Ohiu. Ještě horší je to s poptávkou: Intel skutečně musel snížit ceny svého nejnovějšího čipu pro stolní počítače.

Proč by při všech těchto negativních zprávách mohli investoři uvažovat o nákupu akcií INTC? Společnost má ve druhé polovině roku několik potenciálních katalyzátorů.

Zpoždění rozšíření výrobního závodu

V poslední době se akcionáři společnosti Intel potýkali s několika negativními titulky. Společnost uvedla, že by mohla odložit nebo zmenšit rozšíření svého závodu v Ohiu v hodnotě 20 miliard dolarů. Intel obvinil Kongres z nepřijetí zákona o čipech CHIPS. Bez vládní pomoci se Intelu do expanze nechce.

Zdroj: Intel

Zpoždění vlády vyvolalo vážné nejistoty pro růstové plány společnosti Intel. USA by prospělo, kdyby společnost diverzifikovala svůj dodavatelský řetězec mimo Čínu, protože většina výroby čipů probíhá v Asii. Pouze 12 % světových čipů se vyrábí v USA. Politici by také měli prospěch z vytvoření pracovních míst v důsledku expanze.

Výsledky akcií Intelu

Podle údajů společnosti Stock Rover je růst méně konzistentní, ale stále dosahuje skóre 72/100.

Očekávání trhu, že expanze zmírní problémy s dodávkami, jsou v rozporu se čtvrtletním výhledem společnosti Micron (NASDAQ:MU). Ve své zprávě zveřejněné 30. června 2022 Micron předpovídá tržby za 4. čtvrtletí 2022 ve výši přibližně 7,2 miliardy USD a zisk na akcii kolem 1,52 USD na akcii. Micron snížený výhled přičítá slabší poptávce po osobních počítačích. Přesto se potýká se specifickými problémy společnosti. Průmysl pomalu přijímá paměti DDR5.

Trh se spotřebitelskými PC se také potýká s velkými zpožděními v modernizaci. V důsledku toho bude prodej levnějších pamětí DDR4 nadále převyšovat poptávku po novějších pamětech DDR5.

Zdroj: Unsplash

Snížení cen procesorů Alder Lake

Slabá poptávka po počítačích donutila společnost Intel snížit ceny svých procesorů Alder Lake. Mírné snížení cen není pro akcionáře společnosti Intel úplně špatnou zprávou. Nižší ceny v tak rané fázi produktového cyklu by mohly povzbudit poptávku po počítačích.

Trh s počítačovými hrami se potýkal s odbytem, když se zvýšily ceny grafických karet. Vysoké ceny kryptoměn v posledních dvou letech vedly k nadměrné poptávce. V roce 2022 se ceny kryptoměn propadly. Dnes jsou ceny GPU na úrovni MSRP nebo pod ní. Herní PC systémy jsou opět cenově dostupné. Spotřebitelé, kteří s nákupem počítače otáleli, mohou využít nižších cen.

Alder Lake od společnosti Intel je atraktivní produkt. Podporuje rychlejší PCIe linky. Zákazníci si mohou vybrat základní desky s pamětí DDR4 nebo DDR5.

Bez velkých fanfár uvedl Intel v Číně na trh svůj opožděný grafický procesor Arc A380. Karta se bude prodávat za 595 dolarů. Podle PC Gameru má vynikající specifikace – „8 jader Xe nebo 1024 shaderových jednotek taktovaných až na 2450 MHz, 6 GB paměti GDDR6“. A co je nejlepší, bude potřebovat pouze 92 wattů energie.

Základní karta tak nemá příliš zpoždění v lákání zákazníků. Ceny grafických karet jsou stále ještě vysoké. Konkurenti společnosti Intel se chystají osvěžit své produktové řady. Ceny karet se tak budou držet vysoko.

Společnost Intel se nachází na několikaletých minimech. Při těchto cenách mohou investoři zůstat u akcií a pobírat roční dividendu 1,46 USD na akcii. Sektor polovodičů je cyklický. Nachází se ve fázi zpomalení, což je způsobeno výhradně špatnými makroekonomickými podmínkami.

Zpomalení ekonomiky, které ještě zhoršuje inflace, nakonec skončí. Až se tak stane, prodeje čipů společnosti Intel se zotaví.