Americký dolar ztrácí sílu, euro je v čele s blížícím se zasedáním ECB

Americký dolar ve středu dále ustupoval, zatímco euro prodloužilo svůj růst díky úlevě, že se Evropa vyhne nejhorším obavám z nedostatku energie, a díky možnosti, že Evropská centrální banka přistoupí k agresivnějšímu zvyšování sazeb.

Podle úterních informací agentury Reuters se očekává, že ve čtvrtek bude po dokončení plánované údržby znovu včas zahájen tok ruského plynu plynovodem Nord Stream 1.

Euro si připsalo 0,25 % na 1,0245 USD, když předchozí den vzrostlo o 0,75 %, což byl jeho největší denní zisk za poslední měsíc. Náladu podpořila zpráva, že ECB na svém čtvrtečním zasedání zvažuje zvýšení úrokových sazeb o více než očekávaných 50 bazických bodů.

„Pokud zítra skutečně uvidíme obnovení přílivu ruského plynu, bude to pro euro vůči dolaru dobrá zpráva a v nejbližší době může euro získat malý impuls a vzdálit se dále od parity,“ uvedla Carol Kongová, měnová stratég Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY).

„Stále se však obávám o euro/dolar, myslím, že negativní stránky stále přetrvávají… potenciální jestřábí obrat ze strany ECB nemusí být schopen poskytnout trvalou podporu.“

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Euro od začátku července ztratilo zhruba 2,3 % a minulý týden poprvé po dvaceti letech prolomilo paritu s dolarem v důsledku červeného tisku americké inflace a obav z prudkého hospodářského poklesu v eurozóně.

Ostatní hlavní měny podobně rostly na pozadí oslabující zelené bankovky a s tím, jak se centrální banky po celém světě stávají více jestřábími ve svém úsilí zkrotit prudce rostoucí inflaci.

Index amerického dolaru vůči koši klíčových měn klesl o 0,14 % na 106,52, tedy výrazně pod své dvacetileté maximum 109,29 z minulého týdne.

Ústup americké měny se také časově shodoval se snížením očekávání nadstandardního zvýšení úrokových sazeb o 100 bazických bodů. Před zasedáním Fedu příští týden trhy oceňují 23,2% šanci na zvýšení sazeb.

Australská měna vzrostla o 0,4 % na 0,6925 USD poté, co přes noc vzrostla o 1,3 %, což je rovněž nejvíce za poslední měsíc.

USD/JPY – Zdroj: Autochartist

Zápis z červencového zasedání australské centrální banky (Reserve Bank of Australia, RBA), který vyšel o den dříve, ukázal, že centrální banka vidí potřebu dalšího zpřísnění politiky s cílem omezit inflaci.

Dříve ve středu guvernér RBA Philip Lowe také naznačil, že sazby by se mohly ze současné nízké úrovně přinejmenším zdvojnásobit.

Britská libra se posunula o 0,28 % na 1,2031 USD. Guvernér Bank of England Andrew Bailey v úterý uvedl, že zvýšení sazeb o 50 bazických bodů bude na příštím zasedání BoE „mezi možnostmi na stole“.

Naopak japonský jen zůstal ve středu ráno stranou a naposledy se obchodoval na 138,155 za dolar, protože Bank of Japan je zřejmě odhodlána setrvat na svém holubičím postoji.

„Držet se svých holubičích zbraní bude pro BOJ znamenat zostření politických kompromisů. Nejnaléhavějším z nich je prudký pokles JPY; ten se od zářijového zasedání FOMC propadl o niterných 20-21 %,“ uvedl Vishnu Varathan, vedoucí ekonomického a strategického oddělení Mizuho Bank v Singapuru.