Kryptoměny se potýkají s obavami z Fedu. Co nás čeká tento týden?

Nálada na kryptoměnách se minulý týden vrátila do oblasti „extrémního strachu“ poté, co předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell prohlásil, že je pravděpodobné další výrazné zvýšení sazeb. Celková tržní kapitalizace kryptoměn opět klesla pod hranici 1 bilionu dolarů a hlavní kryptoměna Bitcoin (BTC) se podle údajů CoinMarketCap propadla pod 20 000 dolarů. Zatímco investoři do kryptoměn přemýšlejí, zda tato zima někdy skončí, podívejme se na některé události, které by mohly mít v nadcházejícím týdnu vliv na ceny kryptoměn.

Proč se kryptoměny po komentářích Fedu propadly

V pátek Powell zdůraznil, že Fed se v nejbližší době nechystá zmírnit vysoké úrokové sazby. Ceny kryptoměn se propadly spolu s akciemi, protože Powell odstranil jakoukoli naději, že změní svůj jestřábí postoj. Centrální banka chce omezit spirálu inflace. Z Powellových slov jasně vyplynulo, že se zaměřuje především na cenovou stabilitu, i když to poškozuje některé podniky a domácnosti.

Přísnější měnová politika vede investory k odchodu z rizikovějších aktiv, jako je krypto. To sehrálo velkou roli v poklesu cen kryptoměn v posledních devíti měsících a další zvyšování sazeb by mohlo znamenat, že kryptoměny čekají další bolesti. Federální rezervní systém se sejde 20. a 21. září, aby se zabýval dalším zvyšováním úrokových sazeb. Mnozí nyní očekávají další zvýšení o 0,75 %.

Zdroj: Unsplash

Co nás čeká tento týden?

Bude trvat více než tři týdny, než se s jistotou dozvíme, jaké kroky Fed podnikne příště. Zde je přehled toho, co můžeme v blízké budoucnosti očekávat v oblasti kryptografie:

1. Reakce na nařízení prezidenta Bidena

Je to téměř 120 dní, co prezident Biden požádal různé organizace, včetně ministerstva financí, ministerstva spravedlnosti a ministerstva obchodu, aby předložily zprávy o různých aspektech regulace kryptoměn a kryptoměn. Několik z těchto odpovědí má být předloženo hned po Svátku práce a zasvěcení budou dávat velký pozor.

Trh s kryptoměnami zpočátku reagoval na tón exekutivního příkazu pozitivně, ale všechny oči budou upřeny na detaily jednotlivých návrhů. Dozvíme se například, zda USA mohou spustit vlastní digitální dolar, zda stablecoiny mohou čelit přísným omezením a jaká další pravidla mohou pomoci nebo naopak bránit kryptoprojektům.

Zdroj: Unsplash

2. Další pokrok směrem ke sloučení Etherea

První ze dvou kroků přechodu Etherea (ETH) z proof-of-work na proof-of-stake má být proveden 6. září a druhý bude následovat krátce poté. Jedná se o velký krok pro projekt i celé odvětví. Uvědomte si, že se o něm také již nějakou dobu hovoří a spekulace krátkodobých obchodníků mohou mít v nejbližší době vliv na cenu Etherea.

Věnujte pozornost všem upozorněním z kryptopeněženky nebo kryptoměnové burzy. Některé burzy během sloučení pozastaví vklady a výběry ETH. Tým Ethereum také varoval, že se zločinci mohou pokusit změny využít pomocí pokusů o phishing a dalších podvodných schémat. Buďte obzvláště ostražití vůči podezřelým aktivitám.

3. Pokračující volatilita

Zdroj: Unsplash

Bitcoin se po většinu víkendu pohyboval pod hranicí 20 000 USD, dnes se mírně zotavil. Stále se však pohybujeme v neklidných vodách a mnozí analytici jsou v krátkodobém horizontu pesimističtí. Někteří obchodníci se domnívají, že by hlavní kryptoměna mohla klesnout až na 17 000 dolarů – což by byla její nejnižší hodnota od listopadu 2020.

Podtrženo, sečteno

Vzhledem k velké ekonomické nejistotě a bez záruky, že Fed v blízké době dostane inflaci opět pod kontrolu, může chvíli trvat, než se ceny kryptoměn začnou zotavovat. Důležité je zaměřit se na dlouhodobý pohled na bitcoin a kryptoměny. Investujte pouze peníze, které si můžete dovolit ztratit, a ujistěte se, že máte na vrcholu své nouzové úspory a další finanční základy. O tom, jak se budou vyvíjet nadcházející měsíce, toho mnoho nevíme, proto je důležité upřednostnit svou finanční pohodu před rizikovými aktivy, jako je krypto.