Je kryptoměna Stellar (XLM) další na řadě pro velkou žalobu ze strany SEC?

Uživatelé Stellaru by se mohli dostat do situace podobné Ripplu.

Komise pro cenné papíry a burzy pokračuje ve svém výzkumu trhu s kryptoměnami a obětí vyšetřování se stalo několik společností. Vládní orgán zkoumá trh a hledá regulační nedostatky a nepěkné mechanismy, které se bude snažit řešit v příštích letech, kdy zákonodárci budou přijímat související zákony. Jedním z nejnovějších projektů pod lupou SEC je Stellar (XLM-USD) a kryptoměna XLM.

Během dvou let se malý náznak zájmu SEC o kryptoaktivy exponenciálně rozrostl. V roce 2020 zahájila své první velké právní kroky proti kryptoprojektům a nyní má prsty v řadě největších společností sloužících tomuto většinou neregulovanému odvětví. Agentura se stala skutečnou patou pro burzy, platformy DeFi i vývojáře dapp.

V průběhu léta SEC otevřela několik nových sond zaměřených na některé z nejrenomovanějších kryptografických společností. Nejpozoruhodnější jsou její několikanásobné sondy do společnosti Coinbase (NASDAQ:COIN); vyšetřuje, zda Coinbase prováděla nelegální nabídky cenných papírů, legitimitu její funkce stakingu a roli předchozího zaměstnance v historicky prvním vyšetřování kryptografického insider tradingu.

Zdroj: beincrypto.com

Všechna tato vyšetřování přicházejí několik let po prvním šetření SEC na trhu s kryptoměnami – které stále probíhá prostřednictvím soudního procesu. V prosinci 2020 SEC obvinila společnost Ripple (XRP-USD) z provádění nezákonné nabídky cenných papírů prodejem jejího kryptografického aktiva XRP.

Právní bitva se blíží ke svým druhým narozeninám. A nezdá se, že by skončila o nic pravděpodobněji, než když začala; oba orgány se střídají ve vítězstvích a prohrách. I to by mohlo být dobře. Žaloba jistě vytvoří precedens pro budoucí postup SEC při řešení nabídek kryptoměn, takže věnovat čas předložení důkladného případu je pro investory nejlepší.

Kryptografické zprávy o XLM: Zprávy SEC naznačují potíže pro Stellar.

Všechny dosavadní kroky SEC prokázaly, že potenciálním terčem žaloby jsou všichni. A dalším zasaženým projektem by se dost možná mohla stát kryptoměna XLM společnosti Stellar, protože vyšlo najevo, že se o ni SEC zajímá.

Zdroj: Unsplash

Samozřejmě stojí za zmínku vztah Stellaru k Ripplu. Koneckonců, tyto projekty jsou úzce spřízněné svým založením i účelem. Proto by výsledek soudního sporu s Ripplem mohl mít na Stellar nejzřetelnější dopad. Oba projekty mají společného spoluzakladatele Jeda McCaleba, který v roce 2013 opustil Ripple a založil Stellar. Stellar si na svém počátku dokonce vypůjčil protokol Ripplu k vypořádání transakcí. Stejně jako jeho vrstevník má projekt usnadnit přeshraniční platby bez byrokracie bankovních převodů.

Kryptoměnu XLM dnes znepokojuje institucionální investor Grayscale, který odhaluje informace kolem vyšetřování SEC. Vládní orgán zřejmě kontaktoval Grayscale kvůli informacím týkajícím se několika kryptofondů, z nichž jeden drží XLM. Chce získat více informací o „analýze práva cenných papírů“, kterou společnost Grayscale provedla v souvislosti s držbou tokenů.

Dříve společnost Grayscale nadále tvrdila, že XLM a mnoho dalších jejích podílů nejsou cennými papíry. Ačkoli, jak uvádí CoinDesk, poprvé připouští, že tyto tokeny mohou být cennými papíry podle současných zákonů. I když neexistují žádné pevné důkazy, že SEC bude Stellar stíhat prostřednictvím vyšetřování, je to pro držitele strašidelný moment. Nová změna postoje Grayscale a model XLM velmi podobný Ripplu by jej mohly dostat do podobných potíží jako XRP.