Bitcoin se vrátil pod 20 000 dolarů. Jestřábí Fed má vliv také na kryptoměny

Bitcoin poprvé od poloviny července zaznamenává trvalé obchodování pod hranicí 20 000 dolarů, protože chuť riskovat klesá poté, co předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell zdůraznil, že úrokové sazby možná budou muset zůstat na vyšší úrovni, aby se potlačila inflace.

Největší token se v pondělí propadl až o 2,3 % na 19 527 dolarů (480 711 Kč), což představuje pátý den poklesu. Bitcoin se sice ve dnech následujících po Powellově pátečním projevu na konferenci v Jackson Hole krátce ponořil pod 20 000 USD, rychle se však odrazil a obchoduje se kolem této klíčové úrovně. Akcie se propadly také v Asii a Evropě spolu s americkými futures.

„Peníze odtékají z rizikových aktiv. Kryptoměny následovaly prudkou korekci amerického akciového trhu“ po Powellově výroku, uvedla Cici Lu, výkonná ředitelka poradenské společnosti Venn Link Partners. „Trhům se nelíbilo, co řekl, a Bitcoin se znovu vrací jako aktivum s vysokou betou.“

Úroveň 20 000 USD působila jako podpora pro Bitcoin, když v posledních měsících dosáhl minim, ale v posledních týdnech se kryptoměna propracovala výše. Před sobotou se od 14. července nedostala pod 20 000 dolarů a na začátku srpna dokonce překročila hranici 25 000 dolarů. Toto mini-rally bylo přerušeno, když zesílily obavy ze zvýšení úrokových sazeb, a od 15. srpna se Bitcoin propadl o přibližně 20 %.

Tyto výkyvy přišly v souvislosti s nejistotou ohledně způsobu a rozsahu zvyšování sazeb Fedu a vlivu, který by mohlo mít na rizikovější aktiva.

Zdroj: Unsplash

Řada stratégů označila 20 000 USD za klíčový bod pro Bitcoin, ačkoli úrovně podpory by mohly ležet i níže.

Katie Stockton ze společnosti Fairlead Strategies vidí dlouhodobou podporu v oblasti 18 300 až 19 500 USD. Stratég společnosti Fundstrat Mark Newton označil některé klíčové oblasti v pásmu 19 000 dolarů, přičemž „skutečně důležitá oblast“ se nachází kolem 17 500 dolarů, tedy poblíž červnových minim, což by umožnilo 100% projekci alternativní vlny posledního poklesu z poloviny srpna, uvedl v páteční poznámce.

„Pokud Bitcoin neudrží 20 000 USD, pak do hry vstupuje 18 900 USD před datem s červnovým intradenním minimem 17 600 USD,“ uvedl v neděli v poznámce Antoni Trenchev, spoluzakladatel a řídící partner společnosti Nexo. „Zavřete pod tuto hranici a nevypadá to hezky.“

Poslední dva pátky byly na trhu s kryptoměnami náročné, přičemž podle údajů společnosti Coinglass bylo při posledním z nich zlikvidováno 288 milionů dolarů dlouhých pozic na kryptoměny. Dne 19. srpna bylo zlikvidováno 562 milionů dolarů longů, což je nejvíce od 13. června.

Ether, druhý největší token, se v pondělí propadl až o 4,1 % na 1 422,67 USD, čímž pokračoval v poklesu z hodnoty kolem 2 000 USD před několika týdny. Kolísal před očekávaným upgradem Merge, který by měl proběhnout v polovině září.

Zdroj: Unsplash

„Za zmínku stojí i pokles Etherea před blížícím se Merge, protože se zdá, že medvědí sentiment se projevuje napříč všemi takzvanými rizikovými aktivy,“ uvedli v pátek ve své poznámce analytici společnosti Bitfinex. „Volatilita, která se stala tak charakteristickou pro oblast digitálních tokenů, nevykazuje žádné známky zmírnění.“

Mezi 10 nejhodnotnějších kryptoměn patří např. Tether, USD Coin, Cardano, Solana a TOP 10 uzavírá Dogecoin.