Pozorně sledovaná metrika bitcoinu ukazuje na možné cenové dno kryptoměny

Pokud lze věřit nedávným technickým signálům, bitcoin by mohl být připraven na nadměrné zisky.

Investoři hledají dno bitcoinu od chvíle, kdy kryptoměna ztratila více než 60 % své hodnoty z historického maxima téměř 69 000 USD, kterého dosáhla v listopadu. Z celého kryptoměnového trhu byly v posledních měsících vymazány téměř 2 biliony dolarů.

Měření aktivity těžařů bitcoinu by mohlo investorům napovědět, kam digitální měna zamíří příště.

Těžaři ověřují transakce v bitcoinové síti pomocí vysoce specializovaných a energeticky náročných počítačů, které řeší složité matematické hádanky. Za své úsilí jsou odměňováni v bitcoinech. S tím, jak se těží více bitcoinů, je řešení těchto hádanek stále obtížnější.

Během propadů na trhu může snížená cena bitcoinu způsobit, že se mnoha těžařům nevyplatí pokračovat v činnosti. Ti pak část bitcoinů prodají, aby se udrželi nad vodou. Vypínají však také své těžební platformy, aby ušetřili.

To se stalo při posledním propadu trhu a lze to demonstrovat na „hash rate“, což je měřítko výpočetního výkonu použitého k těžbě bitcoinů. Od poloviny května, kdy se trh začal skutečně vyprodávat, klesl 30denní průměrný hash rate (průměrná měsíční hodnota) o více než 7 % a v jednu chvíli zaznamenal 10% propad. To signalizovalo, že těžaři vypínají své stroje.

Zdroj: Getty Images

Hash rate, studovaný různými způsoby, používají kryptoinvestoři k tomu, aby se pokusili zjistit, kdy by trh mohl dosáhnout dna, protože kapitulace a otřes těžařů je často spojen s pozdní fází bitcoinového cyklu.

„Historicky vzato, kapitulace na trhu těžařů obvykle silně koresponduje s celkovým dnem trhu,“ řekl CNBC e-mailem Matthew Kimmell, analytik digitálních aktiv ve společnosti CoinShares.

Hash rate a nákupní signál
V návaznosti na to přišel Charles Edwards, zakladatel kvantitativního kryptofondu Capriole Investments, v roce 2019 s myšlenkou „hashovacích stužek“, které mají identifikovat nákupní příležitosti pro bitcoin.

Když se 30denní klouzavý průměr pro hash rate propadne pod 60denní klouzavý průměr, nazývá se to medvědí kříž a signalizuje to, že těžaři vypínají stroje. S těmito událostmi je obvykle spojen prodej. Když se z trhu stáhne více těžařů, obtížnost těžby bitcoinů se sníží, protože je zde menší konkurence.

Kvůli snížené konkurenci může na trh znovu vstoupit více těžařů a může dojít k oživení.

„Tyto ‚kapitulace‘ jsou pro těžaře v rámci ekosystému bolestivé události,“ řekl Edwards pro CNBC.

Podle Edwardsovy metody však platí, že když 30denní klouzavý průměr pro hash rate překročí zpět 60denní klouzavý průměr, bývá nejhorší období těžařské kapitulace za námi.

Zdroj: Getty Images

Když k tomu dojde spolu s tím, že 10denní klouzavý průměr ceny bitcoinu přejde nad 20denní klouzavý průměr ceny, pak podle Edwardse právě tehdy bliká „nákupní signál“.

K těmto křížům podle něj došlo v minulém týdnu.

V minulosti by nákup bitcoinu v těchto okamžicích přinesl podle Edwardse silné výnosy v závislosti na tom, jak dlouho byste kryptoměnu drželi.

Například nákup bitcoinu při nákupním signálu v srpnu 2016 by investorovi přinesl více než 3000% výnos, pokud by jej držel až do vrcholu v prosinci 2018, což bylo v době, kdy bitcoin dosáhl nového rekordního maxima.

Nověji by nákup během nedávného nákupního signálu v srpnu 2021 přinesl více než 50% výnos, pokud by byl bitcoin prodán na rekordním maximu v listopadu 2021.

„Hash Ribbons jsem vytvořil v roce 2019 jako způsob, jak identifikovat, kdy došlo k významné kapitulaci těžby bitcoinu, protože jakmile se z těchto událostí obnoví zotavení, obvykle znamenají hlavní dna cen bitcoinu,“ řekl Edwards. „Historicky to byly skvělé časy pro alokaci do Bitcoinu s neuvěřitelnými výnosy.“

Zdroj: Unsplash

Kimmell ze společnosti CoinShares uvedl, že logika za nákupním signálem je, že pokud má cena Bitcoinu „tendenci stabilně překonávat hashrate před obdobím vysokého růstu ceny, pak trendové oživení hashrate,“ vyznačené 30denním klouzavým průměrem pro hash rate, který přechází nad 60denním klouzavým průměrem, „může znamenat, že oživení ceny Bitcoinu již začalo.“

„Domnívám se, že na tuto metriku by se při investičním rozhodování nemělo výhradně spoléhat, ale rozhodně může být užitečná, pokud se spojí se sadou dalších metrik a kvalitativních důkazů,“ dodal.

Blízko dna?
Společnost CoinShares sestavila graf, který ukazuje korelaci mezi hash rate a cenou bitcoinu. A je rozdělen na oblasti, kde dochází ke „zlaté horečce“, když cena bitcoinu roste, a následnému vyplavení zásob a otřesu těžařů, když cena klesá.

V grafu poskytnutém CNBC společnost CoinShares naznačuje, že trh se v současné době nachází v období otřesu, které obvykle předchází obnovení rovnováhy a růstu cen. Právě teď se podle grafu linie ceny bitcoinu nachází pod hashovací sazbou.

Graf ukazuje pohyb hash rate bitcoinu v porovnání s cenou bitcoinu v různých fázích cyklu.

„Nelze říci, zda jsme dosáhli úplné kapitulace, nicméně existují důkazy, že se nacházíme ve fázi těžebního cyklu, kdy ke kapitulaci dochází nejčastěji. Sekundárně, pokud předchozí cykly nesou prediktivní sílu, pak ano, cena bitcoinu stabilně překonávající hashrate by pravděpodobně předcházela období vysokého růstu ceny,“ řekl Kimmell.

Podobný názor zastává i Vijay Ayyar, viceprezident pro firemní rozvoj a mezinárodní aktivity na kryptoměnové burze Luno.

„Myslím, že jsme vzhledem k událostem v předchozích měsících zaznamenali široké známky kapitulace. Proto je pravděpodobné, že bychom mohli mít počátky formování dna. Obvykle bitcoin konsoliduje v určitém rozpětí po celou dobu, což naznačuje akumulaci, což je to, čeho jsme možná svědky,“ uvedl Ayyar pro CNBC prostřednictvím textové zprávy.

Bitcoin se od poloviny června obchoduje v úzkém pásmu kolem 18 000 až 25 000 dolarů.

Zdroj: Getty Images

Existují však rizika, že se tyto ukazatele neukážou tak pozitivní jako v minulosti kvůli širšímu makroekonomickému prostředí.

Současná globální ekonomika je ve srovnání s předchozími cykly kryptoměn ve zcela jiném stavu. V celosvětovém měřítku se rozmáhá inflace a rostou úrokové sazby, což jsou aspekty, které se dříve nevyskytovaly.

Riziková aktiva, jako jsou americké akcie, a zejména Nasdaq, s nímž bitcoin úzce koreluje, letos zaznamenala velký výprodej.

„To vše samozřejmě stále vychází z historické podobnosti a my se nacházíme v jiném makroprostředí,“ řekl Ayyar.

„Hlavním rizikem zůstává ekonomika a inflace, ale i v tomto případě jsme blíže inflačnímu vrcholu než ne, a tudíž to také ukazuje, že na rizikových aktivech jsme blíže dnu než ne.“