Americký dolar klesá; v centru pozornosti údaje o inflaci v eurozóně

Americký dolar se v úterý na začátku evropského obchodování snížil a klesl z 20letého maxima, protože pozornost se obrací k Evropě, kde středeční údaje o inflaci v eurozóně pravděpodobně naznačí agresivní zvýšení úrokových sazeb ECB v příštím měsíci.

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši šesti dalších měn se obchodoval o 0,1 % níže na úrovni 108,733 poté, co přes noc klesl ze 109,48, což je úroveň, která nebyla zaznamenána od září 2002.

Dolar na konci minulého týdne prudce vzrostl poté, co se šéf Federálního rezervního systému Jerome Powell pevně zavázal zvýšit úrokové sazby, aby zkrotil inflaci, a to i za cenu poklesu hospodářského růstu.

To znamená, že nadcházející ekonomické údaje, a zejména páteční měsíční údaje o pracovních místech mimo zemědělský sektor, budou pečlivě studovány, protože investoři se budou snažit zjistit, zda centrální banka dokáže zastavit ekonomické zpomalení, aniž by vyvolala recesi.

Ještě předtím budou ve středu zveřejněny údaje o srpnovém indexu spotřebitelských cen v eurozóně, kde se očekává zrychlení meziroční inflace na 9,0 % z červencových 8,9 %, což je výrazně nad 2% cílem ECB.

EUR/USD – Zdroj: Autochartist

Tyto údaje pravděpodobně zvýší tlak na ECB, aby na svém nadcházejícím zářijovém zasedání agresivně zvýšila sazby, a to i při rostoucím riziku recese.

To o víkendu připustila i členka bankovní rady Evropské centrální banky Isabel Schnabelová, která uvedla, že centrální banky riskují ztrátu důvěry veřejnosti a musí nyní rázně zakročit v boji proti inflaci, i kdyby to mělo jejich ekonomiky zavléci do recese.

„I kdybychom se dostali do recese, nemáme jinou možnost než pokračovat v cestě normalizace,“ řekla Schnabelová. „Pokud by došlo k de-ukotvení inflačních očekávání, dopad na ekonomiku by byl ještě horší.“

Měnový pár EUR/USD se zvýšil na 0,9997 poté, co v pondělí vzrostl o 0,3 %, což byl jeho největší nárůst za téměř tři týdny.

Jinde GBP/USD vzrostl o 0,1 % na 1,1721 a zotavil se tak z téměř 2,5letého minima 1,1649, kterého dosáhl v pondělí, USD/JPY klesl o 0,2 % na 138,49 poté, co přes noc poprvé od poloviny července vzrostl na 139, zatímco rizikový AUD/USD vzrostl o 0,1 % na 0,6912.

USD/CNY vzrostl o 0,1 % na 6,9149, přičemž pár se přiblížil dvouletému maximu poté, co čínský ministr financí naznačil, že úřady země ve druhé polovině roku zintenzivní opatření na podporu poptávky a stabilizaci zaměstnanosti a cen, což by mohlo vést k uvolnění měnové politiky.