FBI tlačí na kryptoprojekty, aby se ještě více zaměřily na bezpečnost

FBI právě varovala před dalšími hackerskými útoky.

Dnešní krypto zprávy pokračují v pokračujícím trendu intervencí USA na trhu s kryptoměnami. Stejně jako tato země hraje ústřední roli v globálních záležitostech, vstupují Spojené státy do zásadní role i při ovládání kryptoměn. V posledních několika měsících se americká Komise pro cenné papíry (SEC), Federální rezervní systém, Ministerstvo financí USA a FBI dostávají do stále většího rozporu s věrnými kryptoměnami, kteří by raději viděli laissez-faire přístup k regulaci. Nyní tento týden FBI pokračuje v tlaku na toto odvětví.

V tuto chvíli padá nejvíce očí na zákoutí vlády mimo FBI. Ministerstvo financí USA si po sankcích proti Tornado Cash odnáší většinu žáru od kryptobiků. Tyto sankce vyvolaly debatu o svobodě projevu v blockchainovém světě. Hněv stále přitahuje také Fed, který je pro trh vždy nepřítelem, protože zvyšování sazeb brzdí růst cen kryptoměn. A nikdo samozřejmě nemůže zapomenout na Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC); tento orgán šťourá a provokuje jakýkoli projekt, který uzná za vhodný. To vedlo ke spoustě právních výzev a překážek na cestě.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Nyní se k těmto dalším agenturám v roce 2022 agresivněji přidává i FBI. V únoru agentura vytvořila pobočku kryptografické pracovní skupiny. FBI letos také vytáhla pouta na desítky podvodníků a zločinců, například zatkla dva manhattanské obchodní magnáty, kteří se stali pračkami kryptoměn. Agentura dokonce pomohla provést vůbec první zatčení v oblasti kryptografického insider tradingu a rozbít kryptografické Ponziho schéma v hodnotě 59 milionů dolarů.

Krypto novinky: FBI varuje DeFi svět, aby si zajistil bezpečnost

Nedávné angažmá FBI v oblasti kryptoměn není překvapením. Svět blockchainu se stává útočištěm pro praní špinavých peněz, jak dokládají kryptozprávy amerického ministerstva financí. Hacky se také ukazují být pro běžné Američany nákladnější než kdykoli předtím. Kvůli tomu nyní FBI varuje investory i vývojáře.

Jak ve své bezpečnostní zprávě za první pololetí roku 2022 upozorňuje společnost CertiK, která se zabývá kybernetickou bezpečností kryptoměn, letošní rok je z hlediska ztrát bezprecedentní. Od ledna do června byla uživatelům dosud ukradena aktiva v hodnotě 2 miliard dolarů. Drtivá většina těchto krádeží pochází ze zneužití slabin v kódování projektů. Od zveřejnění zprávy došlo k několika dalším obrovským hackům, včetně krádeže 100 milionů dolarů v kryptoměnách ze sítě Harmony (ONE-USD).

FBI má zřejmě v plánu tento prostor rozkrýt a začít tyto zloděje trestat. Zatím se drtivé většině hackerů z těchto útoků podařilo vyváznout bez trestu. Často se jim to dokonce podaří, aniž by přišli o jakoukoli ukradenou kryptu.

FBI ve svém včerejším pozdním prohlášení právě varovala investory a vývojáře, aby těmto útokům aktivně předcházeli. Stejně jako CertiK agentura vyzývá vývojáře, aby věnovali více času zabezpečení svých projektů a zabránili tak budoucím útokům. Prohlášení FBI upřednostňuje analýzu v reálném čase a varování investorů před podezřelými aktivitami. FBI také vyzývá samotné investory, aby před nákupem projektu důkladně prozkoumali jeho možnosti. Vývojáři by také měli dbát rady společnosti CertiK a nechat si svůj kód před zveřejněním zkontrolovat; případné zranitelnosti nelze opravit, pokud se s uvedením na trh spěchá příliš rychle. Budoucnost je v tomto stále nejistá, opatření se ale rozhodně dít musí. O tom není pochyb.