Proč mají bitcoiny hodnotu? A můžete ji nějak efektivně předpovídat?

Od roku 2008, kdy byla tato kryptoměna poprvé představena, zaznamenala cena jednoho bitcoinu obrovský nárůst – s velkými vzestupy a pády. V dubnu se vyšplhala na historické maximum kolem 60 000 dolarů a od té doby stále kolísá.

Navzdory volatilitě se bitcoin i nadále těší zájmu investorů, protože dlouhodobě dokáže vytvářet a udržovat hodnotu. Ale na rozdíl od akcií, které mají hodnotu, protože představují částečné vlastnictví společnosti, nebo dokonce dluhopisů, které představují hodnotu dluhu, který vám bude po splatnosti splacen, může být těžší určit hodnotu vytvořenou decentralizovanou digitální měnou s tak krátkou historií.

Tyto výkyvy mohou u investorů vyvolat obezřetnost, ale také otázku – proč má Bitcoin vůbec hodnotu?

Zdroj: Getty Images

Bitcoin jako měna a proč mají měny hodnotu

Měny mají hodnotu, protože si to lidé myslí a společnosti nebo skupiny se rozhodly, že se budou používat jako prostředek směny.

Fiatové měny se rozšířily po zrušení zlatého standardu (který nařizoval, že každý dolar musí být krytý držbou fyzického zlata). Fiaty – stejně jako americký dolar – nejsou kryty žádnou komoditou a mají hodnotu, protože širší systém nebo společnost akceptuje, že ji mají.

Například si můžete vzít dvacetidolarovou bankovku do obchodu a koupit si zboží, čas a úsilí v hodnotě 20 dolarů. Fyzický kus papíru, kterým platíte, však nemá žádnou vnitřní hodnotu.

Bitcoin, kryptoměna, kterou vytvořila a vydala pseudonymní postava jménem Satoshi Nakomoto, má některé vlastnosti uchovatele hodnoty, které se podobají existujícím měnám, jako je americký dolar nebo japonský jen:

Omezená nabídka: Maximální zásoba bitcoinu je 21 milionů kusů. Nikdy nebude existovat více než 21 milionů bitcoinů. Podle mnoha odborníků tato omezená nabídka neboli nedostatek významně přispívá k hodnotě Bitcoinu.Nelze je kopírovat: Protože Bitcoin funguje na základě blockchainové účetní knihy, nikdo nemůže Bitcoin zfalšovat. Blockchain sleduje transakce a zajišťuje, že systém nadále funguje na základě původních pravidel, která stanovil Satoshi Nakomoto.Přenosné: Bitcoin je velmi snadno přenosný. Můžete jej snadno přesunout z jednoho směnárenského účtu nebo digitální peněženky do jiné.Přenositelný: Bitcoin je možné používat i v jiných měnách, např: Bitcoin lze poměrně snadno převést na jiného uživatele nebo obchodníka. Stačí znát něčíveřejný klíč (adresu peněženky), abyste mu mohli Bitcoin poslat.
Všechny tyto faktory pomáhají etablovat Bitcoin jako druh měny, ale nevysvětlují exponenciální růst ceny Bitcoinu a jeho jedinečnou přitažlivost jako uchovatele hodnoty. Úspory v hotovosti nejsou koneckonců považovány za dobrou investiční strategii – obvykle vaše americké dolary zaznamenají podstatně větší růst hodnoty v investičním nástroji než uložené v hotovosti. Dokonce i mezi kryptoměnami je Bitcoin jedinečný svou hodnotou. Někdo by mohl vytvořit jiný typ digitálního aktiva se všemi stejnými vlastnostmi a nemusel by mít nikdy žádnou hodnotu (ve skutečnosti se o to mnozí pokusili a neuspěli). Proč tedy Bitcoin?

Proč má Bitcoin hodnotu?

Stručně řečeno, Bitcoin má hodnotu, „protože si to lidé myslí“, říká Bryan Routledge, docent financí na Tepper School of Business na Carnegie Mellon University. „A jestli to zní trochu nestabilně a hloupě, tak proto, že to tak je.“

Lidé věří, že Bitcoin bude mít jednoho dne větší hodnotu než dnes, což zvyšuje jejich poptávku po něm, a jeho hodnota tak stále roste, podobně jako u zlata.

„Zlato je prostě špína, o které se lidé rozhodli, že dobře, tahle špína, která se tak trochu leskne, má pro lidi hodnotu,“ říká Kiana Danialová, autorka knihy „Cryptocurrency Investing for Dummies“. „Lidé tuto hodnotu přisuzují zlatu, vaší stodolarové bankovce. Stodolarová bankovka sama o sobě hodnotu nemá. Tuto hodnotu jí přisuzujeme my.“

Zdroj: Getty Images

Stejně jako se zlatem nemůžete (obvykle) vejít do obchodu a přímo s bitcoinem obchodovat, ale můžete ho koupit a držet. Zlato má však jednu vlastnost, kterou Bitcoin nemá – alespoň zatím ne: existuje mnohem déle, takže jeho trvalá hodnota byla opakovaně prokázána.

„To, co chcete vědět, je, jestli za rok bude váš Bitcoin uznán jako Bitcoin?“ říká Routledge. Odpověď na tuto otázku podle Routledge závisí na budoucnosti technologie blockchain a víře, že tato technologie bude i nadále získávat popularitu v hlavním proudu.

Co potřebují investoři vědět?

Cena bitcoinu hodně kolísá a není možné vědět, zda bude jeho hodnota nadále stoupat, nebo zda upadne do zapomnění, a proto je rozumné alokovat do bitcoinu jen malé procento svých celkových aktiv. Odborníci doporučují, aby případné investice do kryptoměn tvořily méně než 5 % vašeho portfolia, stejně jako jakákoli jiná spekulativní investice. A neinvestujte do žádné kryptoměny na úkor jiných finančních cílů, jako je pohotovostní fond nebo spoření na důchod.

Podobně jako zlato si lidé kupují bitcoin „ne proto, že očekávají, že budou moci jít do obchodu a utratit ho, ale proto, že očekávají, že si udrží svou hodnotu,“ řekl nedávno společnosti NextAdvisor Galen Moore, ředitel pro data a indexy v kryptografickém zpravodajství Coindesk.

Bitcoin je však pouze nejznámější z tisíců různých kryptoměn. Ostatní kryptoměny s sebou přinášejí různé úvahy pro investory.

Hodnota bitcoinu vs. ostatní kryptoměny

Pokud je Bitcoin digitálním zlatem, pak Ethereum, druhá největší kryptoměna podle tržní kapitalizace, je spíše ropou. A stejně jako ropa je jeho hodnota spojena s jeho reálným využitím – i když se toto využití zatím nedostalo do hlavního proudu.

Ropa sama o sobě je cenná, ale můžete také investovat do futures na ropu na komoditním trhu nebo investovat do akcií zastupujících ropné společnosti a energetické technologie. Podobně mohou investoři do kryptoměn investovat do Etherea, které má vlastní měnu zvanou ether.

Blockchain Etherea slouží jako základ pro inovace a vývoj v oblasti kryptoměn – od prodeje digitálního umění pomocí NFT až po decentralizované peer-to-peer půjčky. Jeho měna ether má tedy neodmyslitelnou hodnotu: přístup k této síti, říká Routledge.

Ethereum může mít jasnější inherentní případ použití, kde Bitcoin nemá, ale to neznamená, že je zaručeno, že si udrží nebo zvýší svou hodnotu. Vzhledem k tisícům různých kryptoměn, které všechny tvrdí, že řeší nějakou neuspokojenou potřebu nebo příležitost, odborníci doporučují udržet své investice do kryptoměn na dvou hlavních kryptoměnách – Bitcoinu a Ethereu. Přesto jsou všechna aktiva v kryptoměnách neregulovaná a spekulativní a neexistuje dostatek údajů, aby bylo možné učinit jakoukoli konkrétní předpověď toho, jak může vaše investice v budoucnu růst.