Upgrade Cardana – hard fork Vasil má konečně své datum spuštění

Zakladatel Cardana Charles Hoskinson říká, že hard fork Vasil byl „nejtěžší aktualizací, kterou jsme kdy museli udělat“.

Vývojáři Input Output a Cardano Foundation dnes oznámili, že hard fork Cardana Vasil proběhne 22. září, tedy pouhý týden po předpokládaném datu sloučení Etherea, které je stanoveno na 15. září.

„Vasil je dosud nejvýznamnější aktualizace Cardana, která přináší zvýšenou kapacitu sítě a nižší náklady na transakce,“ uvedli v pátek na Twitteru vývojáři Cardana z Input Output.

Hard fork je situace, kdy se účastníci blockchainové sítě rozhodnou řetězec rozdělit, k čemuž může dojít z různých důvodů a výsledkem jsou dvě verze téže sítě nebo protokolu. Hard forky mohou být sporné, jako například očekávaný hard fork ETHPOW po sloučení Etherea, nebo k nim může dojít v rámci plánované aktualizace, jako například hard fork řetězce beacon, který se uskuteční 6. září a povede ke sloučení.

Zdroj: Unsplash

Zatímco hard fork Cardano Vasil si klade za cíl být velkým úsilím o škálování a rozšíření konkurenta Etherea, jeho záměrem je také zlepšit zkušenosti vývojářů Web3 inženýrů vytvářejících decentralizované aplikace na Cardanu.

„Upgrade přinese také vylepšení Plutu, které umožní vývojářům vytvářet výkonnější a efektivnější aplikace založené na blockchainu,“ sdílí Input Output (Plutus je platforma pro vývoj chytrých kontraktů Cardano).

Sloučení Etherea je možná za rohem – ale stejně tak je za rohem hard fork Cardana Vasil. Cardano je peer-reviewed proof-of-stake blockchain, který podporuje smart contracts a NFT a jehož cílem je…

Dne 27. srpna Zakladatel Cardano Charles Hoskinson – který dříve spoluzakládal Ethereum – se v pátek ráno v živém vysílání podělil o své myšlenky ohledně data tvrdého forku Vasil.

„Na tom datu je úžasné, že náhodně a jen tak náhodou [sic] připadá na den nezávislosti Bulharska,“ řekl Hoskinson.

Hard fork Cardano Vasil je pojmenován po zesnulém členovi bulharské komunity Vasilu St. Dabovovi, který byl před svým úmrtím v prosinci 2021 hlavním blockchainovým poradcem ve firmě Quanterall, která se zabývá výzkumem a vývojem softwaru.

Hoskinson se také pozastavil nad velkou pracovní zátěží, kterou si upgrade Vasila vyžádal, a uvedl, že mnoho spolupracovníků bylo „přetíženo“.

„Opravdu to ukázalo, že potřebujeme vybudovat lepší procesy a, víte, lepší základy pro spouštění věcí v takovém rozsahu a velikosti,“ podělil se o své dojmy. „Na Vasilu jsme tak trochu posunuli hranici.“

„Pravděpodobně nejtěžší aktualizace, kterou jsme kdy museli jako ekosystém provést.“

Cardano je dlouhodobě coinem s velkým potenciálem, opravdu velkým. Pravdou ale je, že v posledním roce se tato kryptoměna ocitla tak trochu v tekutém písku. Nešla moc nahoru, ani dolů. Chvíli to dokonce vypadalo, že nebohé Cardano už nikoho příliš moc nezajímá. To by se ale nyní mohlo zase konečně změnit. Tak uvidíme, zda se tyto předpovědi analytiků a především pak fanoušků samotného Cardana konečně naplní – a nebo se dočkáme jen slepé uličky.