Čtyřdílný plán Goldman Sachs pro akciové investory na zbytek roku

Pro investory, kteří se snaží orientovat na složitém trhu tváří v tvář zpomalujícímu se růstu a vyšším úrokovým sazbám, přišla banka Goldman Sachs s herním plánem pro zbytek roku 2022.

David Kostin, vedoucí americké akciové strategie Goldman Sachs, v pátečním sdělení klientům rozebral čtyři strategie, které mají akciovým investorům zajistit výkonnost. Široce sledovaný stratég uvedl, že skokové zvýšení sazeb mělo akutní dopad na ocenění akcií a zejména na akcie s vysokým růstem. Mezitím by riziko recese v USA mohlo v dohledné budoucnosti akcie dále zatížit, uvedl Kostin.

Základní prognóza společnosti Wall Street pro index S&P 500 činí 4 300 bodů na konci letošního roku, což je přibližně 7 % nad dnešní úrovní. Akciový benchmark právě zaznamenal první pozitivní týden za poslední čtyři a je téměř 12 % od svého červnového minima.

Zdroj: Getty Images

Kvalitní akcie
Goldman Sachs uvedl, že akcie s „kvalitními“ fundamenty by mohly dosáhnout lepších výsledků, protože zpřísňující se finanční podmínky a zvýšené náklady na kapitál omezují ukazatele P/E a další měřítka ocenění.

„Zvýšené náklady na kapitál budou omezovat expanzi ocenění a přimějí investory, aby odměňovali společnosti s vysokými „kvalitními“ fundamentálními ukazateli,“ uvedl Kostin.

Goldman Sachs sestavil koš 50 kvalitních akcií s nejvyšším „kvalitativním“ skóre v každém sektoru. Akcie s vysokým skóre kvality se vyznačují kombinací silných rozvah, historicky stabilního růstu tržeb a zisků, nadprůměrné návratnosti vlastního kapitálu a nízkého historického rizika čerpání, uvedl Goldman Sachs.

Názvy s nedostatečnou hodnotou
Hodnotové akcie v posledních měsících překonávaly své růstové protějšky, protože rostoucí sazby snižovaly zájem o ně. Goldman Sachs se domnívá, že tento trend bude přetrvávat podle jednoho ze dvou scénářů – inflace v blízké budoucnosti dosáhne vrcholu a pozornost se zaměří na konec cyklu zvyšování sazeb; Fed zpřísní sazby natolik, že to uvrhne ekonomiku do recese.

Firma z Wall Street zjistila, že manažeři hodnotově orientovaných podílových fondů mají v porovnání se svými stylovými benchmarky nedostatečné vlastnictví řady akcií, včetně společností Pfizer, AT&T, Moderna, Ford a Altria Group.

„Pokud hodnotový faktor začne dosahovat lepších výsledků, pak se investoři budou snažit snížit chybu sledování a nakupovat akcie firem, které v současné době nevlastní nebo v nichž mají podváženou pozici,“ uvedl Kostin.

Subjekty vyplácející dividendy
Zaměření se na akcie s vysokou výplatou dividend by také mohlo poskytnout stabilní zdroj příjmů v dobách volatility, uvedl Goldman Sachs.

„Dividendy nabízejí investorům expozici vůči fundamentálnímu růstu indexu S&P 500 a zároveň minimalizují expozici vůči riziku ocenění akcií,“ řekl Kostin. „Investování do dividend zahrnuje pohled na priority firemních peněžních výdajů.“

Zdroj: Getty Images

Firma z Wall Street vyzdvihla několik společností vyplácejících dividendy, včetně společnosti Lumen Technologies, která vyplácí výnos 10,4 %. Společnost Best Buy má dividendu ve výši 4,7 % a IBM vyplácí 5,1 %.

Domácí zaměření
A konečně, zatímco Spojené státy již zažívají prudký nárůst inflace a zpomalení růstu, ekonomická situace v Evropě je zoufalá, uvedl Goldman Sachs a vyzval investory, aby se zaměřili na akcie s primárně domácími příjmy.

„Navzdory obavám, které mají investoři z amerického akciového trhu, se domníváme, že nabízí větší potenciál absolutního a rizikově upraveného výnosu než recesí sužované evropské trhy,“ uvedl Kostin.

Stratég poznamenal, že obchodně vážený dolar letos posílil o 9 % a představuje pro firmy s vysokým podílem neamerických tržeb vítr do plachet.

Mezi společnosti s nulovým podílem zahraničních tržeb patří podle Goldman Sachs Charter Communications, Dollar General, Chipotle Mexican Grill, Kroger, Devon Energy a Southwest Airlines.