Akcie Sigma Lithium na vzestupu a dividendové tipy Morgan Stanley

Tato neznámá akcie lithia se v roce 2022 více než zdvojnásobila. Bank of America očekává ještě větší zisky

Podle Bank of America má společnost Sigma Lithium další prostor k růstu i poté, co již v roce 2022 prudce vzrostla o více než 100 %.

Analytik Matthew DeYoe, který má na akcie nákupní rating, zvýšil cílovou cenu pro Sigmu na 37 dolarů za akcii. To je 28 % nad středeční závěrečnou hodnotou 28,87 USD. Podle analytika Sigma Lithium „vstupuje do nejkritičtějších tří měsíců“ výstavby svého lithiového projektu Xuxa v Brazílii.

„Při tak vysokých cenách lithia je rychlost uvedení na trh vším a my stále věříme, že komerční dodávky v 1Q23 jsou rozumným cílem. Odtud by srovnatelná aktiva ukazovala na tříměsíční náběh na plné využití. To znamená, že Sigma by prodávala svou první tonáž na trhu, který je hladový po produktech,“ napsal DeYoe ve středeční poznámce.

Ceny lithia jsou v letošním roce na vzestupu, protože poptávka po elektromobilech vystřelila nahoru. Podle společnosti Benchmark, která sleduje ceny lithia, vzrostla hodnota této komodity za poslední rok o více než 300 % a v roce 2022 o 122 %.

Hodnota akcií společnosti Sigma kopíruje růst hodnoty lithia.

Akcie této lithiové společnosti se letos více než zdvojnásobily a za posledních 12 měsíců vzrostly o více než 200 %. Navzdory těmto výrazným ziskům si DeYoe myslí, že akcie mohou jít ještě nahoru.

„Vzhledem k tomu, že akcie vzrostly od začátku roku o 165 % (oproti -18 % XLB), chápeme obavy investorů, kteří mají pocit, že to ‚prošvihli‘, ale my v akciích SGML nadále vidíme hodnotu,“ dodal DeYoe.

„Naše PO se odpovídajícím způsobem ustálila na 37 dolarech, což odráží 10% prémii k NAV, což je pokles z 20 %, protože se domníváme, že SGML je správně přisuzována větší hodnota. Přesto by monetizace hlušiny a konsolidace 2. a 3. fáze znamenala pro naši současnou analýzu zvýšení,“ stojí v poznámce.

Podle poznámky by akcie mohly být oslabeny, pokud by se ceny lithia snížily nebo pokud by vzrostly provozní náklady.

Společnost Morgan Stanley se domnívá, že nyní je ideální doba pro dividendové akcie, a vybrala tyto nejlepší tituly

V době, kdy se obchodníci potýkají s větší volatilitou po horkých údajích o inflaci z tohoto týdne, se společnost Morgan Stanley domnívá, že je ideální čas pro dividendové akcie, a našla několik nejlepších tipů.

„Analyzovali jsme režimy inflace a sazeb a zjistili jsme, že když je inflace nad trendem a klesá (dnešní prostředí), je to jeden z nejvýkonnějších režimů pro akcie s vysokou dividendou,“ uvádí se ve čtvrteční zprávě společnosti Morgan Stanley.

Dividendové akcie v letošním roce získaly na popularitě, zejména mezi dlouhodobými investory, kteří hledají stabilní výnosy bez ohledu na tržní prostředí. V současné době se obchodníci blíží sezónně brutálnímu období pro trhy.

Zdroj: Shutterstock

Přesto ne všechny dividendové akcie jsou stejné a analytici Morgan Stanley zdola nahoru radí investorům, aby místo jmen s nejvyšším výnosem hledali „dividendový bonbónek“, tedy akcie s prokazatelně konzistentním růstem.

„Právě tato základní stabilita v kombinaci s dividendovým výnosem může poskytnout defenzivní polštář během tržních turbulencí – podobných dnešnímu prostředí,“ uvádí se v poznámce.

Zde je pět nejlepších tipů:

Podle společnosti Morgan Stanley je Energy Transfer nejlepší dividendovou akcií. Robert Kad, který se zabývá touto společností, uvedl, že společnost má „jeden z nejlepších katalyzátorů pro obnovení kurzu v druhé polovině roku“.

AT&T patří mezi akcie s nejvyšším dividendovým výnosem v rámci indexu S&P 500. Analytik Simon Flannery schvaluje rozvahu společnosti na investiční úrovni a poznamenal, že kapitálové výdaje by měly v příštím roce po dokončení výdajů na 5G dosáhnout vrcholu.

„Společnost mírně zvyšuje tržby díky silnému čistému přírůstku bezdrátových služeb a rostoucímu podnikání v oblasti spotřebitelských vláken,“ napsal Flannery.

Podle analytičky Betsy Graseckové, která provedla triangulaci firem mezi dividendovým výnosem, růstem dividend a rizikem, patří Citizens Financial Group mezi banky „s nejlepší pozicí pro zajištění atraktivních výnosů pro dividendové investory“.

V tomto seznamu jsou také společnosti Simon Property Group a Coca-Cola Company.