Americký dolar je letos hvězdou v investování do investičních aktiv

Dolar je letos jediným místem, kam se schovat, protože riziková aktiva se hroutí.

Rostoucí dolar je nyní jediným možným úkrytem pro to, co se mění v největší destrukci hodnoty akcionářů od globální finanční krize.

Vzhledem k tomu, že globální akcie již letos ztratily 23 bilionů dolarů (566 bilionů Kč), je americká měna díky svému inverznímu vztahu k rizikovým aktivům jediným úkrytem ve městě přinejmenším do konce roku 2022, uvádí Citigroup Inc. Canadian Imperial Bank of Commerce tvrdí, že dolar bude nadále růst, zatímco podle Brown Brothers Harriman & Co. globální prostředí nadále přeje americké měně.

„Jediným místem, kde se lze schovat, je hotovost v amerických dolarech,“ napsali ve čtvrtek stratégové Citi včetně Jamieho Fahyho a Adama Picketta ve své výzkumné zprávě. Podle nich by bylo zapotřebí „hluboké recese“, aby se inflace v USA výrazně snížila, což by znamenalo dlouhodobý pokles zisků podniků a akcií, než se Federální rezervní systém otočí.

Bloomberg Dollar Spot Index, který sleduje americkou měnu vůči deseti světovým měnám, letos vzrostl o více než 11 %, což je rekordní roční výkonnost podle údajů, které Bloomberg shromažďuje od roku 2004.

Zdroj: Unsplash

Důkazy o zmatku způsobeném posilujícím dolarem se tento týden objevily napříč měnovými trhy. Zelená bankovka vyrazila vpřed poté, co v úterý obchodníci rychleji, než se očekávalo, zveřejnili údaje o inflaci v USA a opět zvýšili sázky na zvýšení úrokových sazeb Fedu, což snížilo globální rizikový sentiment.

Jen, který již tak strádá na 24letém minimu, se propadl na vzdálenost těsně pod ostře sledovanou hranici 145 za dolar, zatímco čínský jüan sklouzl za hranici 7 a kanadská měna klesla na nejslabší hodnotu za téměř dva roky. Australský dolar je na pokraji nového mnohaletého minima.

Podle stratégů je nepravděpodobné, že by ještě došlo k úlevě od dominance dolaru.

„Přecenění rizik zpřísnění Fedu pravděpodobně udrží dolar v krátkodobém horizontu na vysoké úrovni,“ napsal ve své poznámce Win Thin, vedoucí oddělení měnové strategie ve společnosti Brown Brothers Harriman v New Yorku. „Jak jsme uvedli během této poslední dolarové korekce směrem dolů, nic se v podstatě nezměnilo a globální prostředí nadále přeje dolaru a americkým aktivům obecně.“

CIBC souhlasí, že je příliš brzy na to, aby se odepisovala síla dolaru.

Zdroj: Unsplash

„Reálná měnová sazba je stále hluboce záporná a finanční podmínky jsou příliš uvolněné,“ řekl Bipan Rai, vedoucí oddělení devizové strategie v CIBC v Torontu. „Trh to do jisté míry zohlednil, ale existuje dostatek otazníků ohledně toho, kde se nachází terminál, který by měl udržet USD s dobrou podporou.“

Citi předpovídá, že dolarový index Intercontinental Exchange Inc, který je již na dvacetiletém maximu, stoupne v příštích třech měsících o další asi 2 %.

„Ad nauseam jsme nastínili, že konec býčího běhu USD bude vyžadovat buď obrat Fedu, který se projeví vzestupem americké úrokové křivky, nebo dosažení dna v očekávání globálního růstu,“ napsali stratégové Citi. „To by mohla být témata pro rok 2023, ale ne pro dnešek.“