Sloučení Etherea právě vytvořilo obrovské riziko pro této fanoušky kryptoměny

Upgrade Etherea (ETH-USD) Merge rozhodně stojí za oslavu. Jedná se o pravděpodobně největší upgrade v historii blockchainu. A v době, kdy krypto není jen výklenková zájmová aktivita, ale životaschopná investiční cesta, jsou finanční důsledky obrovské. Ale všechno není jen med a mléko. Existují určité nevýhody, a jak upozorňuje společnost CertiK zabývající se kybernetickou bezpečností, tyto nevýhody mohou být dalekosáhlé. Otevírají spoustu otázek a neznámých.

Sloučením začíná dlouhý proces modernizace sítě na první vrstvě. Nejvíce hypotetický aspekt tohoto upgradu se však již uvolnil prostřednictvím přechodu Etherea z proof-of-work na proof-of-stake. Díky tomu je síť mnohem energeticky efektivnější, protože odpadá náročný proces těžby ETH. Stojí také za snížením transakčních časů a poplatků za plyn pro uživatele sítě, což potěší spoustu investorů.

V novém příspěvku na blogu však CertiK investorům připomíná, že tak velký přechod má svá rizika. Společnost varuje před třemi konkrétními nevýhodami, které by mohly uživatelům značně zkomplikovat život.

Zdroj: Pixabay

Investoři již vědí, že v kryptografickém prostoru řádí hackeři a podvodníci, přičemž jen v letošním roce byla odcizena aktiva v hodnotě miliard dolarů. Sloučení však otevírá Ethereum nové hackerské hrozbě zvané ChainID Replay attacks. Chystá se vydání hard forku nazvaného EthereumPoW (ETHW-USD), který udržuje při životě těžitelnou verzi Etherea. Díky zachování stejného ChainID jako u Etherea však mohou hackeři duplikovat transakce napříč oběma řetězci a od nevědomého odesílatele si vzít dvakrát více kryptoměn. Těmto zlým aktérům stačí, aby od oběti obdrželi transakci.

Druhý problém – validátory nedosahující konsensu – již není problémem, protože sloučení proběhlo bez problémů. Třetí bod CertiKu však sice není nejtechničtější, ale ve skutečnosti by se mohl ukázat jako největší problém v budoucnu.

Jednou z věcí, které dnes vzaly za své při oslavách, je velmi reálné téma centralizace na blockchainu. Ethereum nebylo neuvěřitelně decentralizované ani předtím, abychom si byli jisti. Ale sloučení posunulo rovnováhu moci směrem k několika velkým kryptografickým společnostem. Nyní získávají tradiční akcionáři neuvěřitelný vliv na síť.

Zatímco se jednalo o proof-of-work síť, těžaři měli v Ethereu poměrně velkou moc. Jak upozorňuje CertiK, přední těžaři měli významnou kontrolu nad hashrate sítě. To znamenalo, že měli velký vliv na rychlost a náklady transakcí.

S přechodem Etherea na proof-of-stake však Merge tuto moc jednoduše recentralizuje mezi ještě větší subjekty. Nyní je síť diktována spíše stakingem než těžbou. Čím více má kdo sázek, tím více validátorů řetězce ovládá.

Zdroj: Shutterstock

CertiK ukazuje rozdělení celé nabídky staked ETH. Z grafu vyplývá, že více než dvě třetiny sítě bude ovládat pouhých pět subjektů. Jsou to společnosti Lido Finance, Kraken, Bitcoin Suisse, Staked a Coinbase (NASDAQ:COIN). Tři z těchto společností – Kraken, Staked a Coinbase – navíc sídlí v USA a spadají pod regulaci amerického ministerstva financí a americké Komise pro cenné papíry (SEC).

Proč je tato recentralizace důležitá? Koneckonců, pokud byla moc soustředěna dříve, je to opravdu takový rozdíl, pokud je centralizovaná po Merge? Odpověď je překvapivější, než by se mohlo zdát.

Proč na tom záleží?

V srpnu položili investoři na Twitteru otázku generálnímu řediteli Coinbase Brianu Armstrongovi (NYSE:TWTR): Vyhověla by Coinbase požadavkům regulátora a cenzurovala by některé transakce, pokud by o to byla požádána, nebo by svou službu sázení zcela vypnula, aby zachovala integritu blockchainu bez cenzury? Armstrong odpověděl, že by se rozhodl pro druhou možnost a vypnul by lukrativní nástroj Coinbase pro sázení, aby se „soustředil na širší souvislosti“.

V odpovědi na otázku Armstrong označil tuto situaci za „hypotetickou, které snad ve skutečnosti nebudeme čelit“. Ve dnech, které uplynuly od této výměny, se však tato hypotetická situace změnila v realitu. Americké ministerstvo financí mezitím nařídilo sankce proti směnárně Tornado Cash za napomáhání kryptoaktivitě, čímž vytvořilo precedens, kdy americká vláda silou donutí kryptografický průmysl, aby se cenzuroval, jinak riskuje, že bude uzavřen.

Vzhledem k tomu, že tento požadavek – nebo spíše požadavek – cenzury na řetězci se stává stále reálnějším, CertiK si klade několik otázek:

„Jak by Ethereum reagovalo na toto náhlé vypaření 15 % podílu v síti? A co akcionáři Coinbase, kteří vidí lukrativní příležitost pro společnost vydělat díky sázkám v souladu s OFAC a nejsou tak nadšeni z toho, že by se této příležitosti vzdali ve jménu ideologických hodnot kryptobanky?“.

Další otázka se zlověstnějšími konotacemi se týká toho, zda Armstrong dostojí svému slovu a staking skutečně uzavře. Koneckonců je to pro Coinbase velmi výnosný podnik. Byla by společnost ochotna od těchto peněz odejít?

Wall Street má prsty omotané kolem trhu stále těsněji. Nyní má více společností, jako je Kraken, v plánu vstoupit na burzu. Něco bude muset ustoupit; jedna z těchto společností nebude moci jednoduše ukončit činnost, aby zachovala „integritu blockchainu“. Jak je patrné z vyjádření společnosti CertiK, tento problém je na obzoru. Je to jen otázka času – a fúze vše jen urychlila.