Zlato a kryptoměny – Investoři jsou znepokojeni rozhodnutím o úrokových sazbách

Zlato se potýká s obavami z rozhodnutí Fedu

Zlato zahájilo klíčový týden novým poklesem v důsledku posilování dolaru, přičemž investoři se připravují na rozhodnutí Federálního rezervního systému o sazbách, které může vyvolat další tlak na drahý kov.

V pondělí se kov propadl až o 0,9 % a rozšířil tak propad za poslední měsíc tváří v tvář neutuchajícímu růstu dolaru. Podle tržních očekávání by měl Fed zvýšit úrokové sazby o 75 bazických bodů, ale vyšší údaje o inflaci z minulého týdne přiměly některé sázky na ještě větší zvýšení.

Zlaté kovy se letos propadly, protože jestřábí měnová politika Fedu podkopává neúročená aktiva a zároveň posiluje dolar. Podle údajů Komise pro obchodování s komoditními futures investoři snížili býčí sázky a hedgeové fondy obchodující na burze Comex se minulý týden překlopily do čisté krátké pozice.

„Rostoucí geopolitická a ekonomická rizika příliš nelákají k nákupům útočiště, přičemž americký dolar je stále nejoblíbenějším aktivem,“ napsali analytici Australia & New Zealand Banking Group ve své zprávě. Zlato se minulý týden propadlo na dvouleté minimum poté, co se propadlo pod klíčovou hranici 1 700 USD za unci.

Technický výhled XAU/USD – Zdroj: Autochartist

Mezitím se také očekává, že Evropská centrální banka bude pokračovat ve zvyšování sazeb „v říjnu a později“, uvedl prezident Bundesbanky Joachim Nagel. Londýnský trh se zlatem je v pondělí uzavřen, což pravděpodobně sníží likviditu.

Spotové zlato kleslo o 0,7 % na 1 663,67 USD za unci. Spotový dolarový index Bloomberg vzrostl o 0,4 %. Platina vzrostla, zatímco stříbro a palladium ustoupily.

Bitcoin klesá na 3měsíční minimum; Ether prodlužuje pokles

Pondělní propad kryptoměn poslal Bitcoin na tříměsíční minimum, protože sentiment byl ovlivněn vlnou zpřísňování měnové politiky, která se má tento týden rozšířit z Evropy do USA.

Největší digitální token se propadl až o 7,4 % a obchodoval za 18 644 dolarů. To je nejnižší hodnota od června, kdy se ceny digitálních aktiv propadly po krachu společnosti Celsius. Ether ztratil až 6,6 % a snažil se udržet hranici 1 300 USD. Mince jako XRP a Polkadot zaznamenaly větší ztráty.

Investoři se připravují na volatilitu v důsledku zvýšení úrokových sazeb Federálního rezervního systému, které se očekává ve středu a které bude bojovat proti cenovým tlakům. Vyšší výpůjční náklady odčerpávají likviditu, na kterou se krypto sektor spoléhá. Futures na americké akcie byly v červených číslech a dolarový ukazatel se posunul výše v náznaku širší opatrnosti.

Pozadí je takové, že „v tomto inflačním prostředí makro vítězí nad vším“, napsal Antoni Trenchev, řídící partner kryptoměnové půjčovny Nexo.

Technický výhled BTC – Zdroj: Autochartist

Ether, druhý největší token, byl na dvouměsíčním minimu. Skok mince od poloviny června – podpořený humbukem kolem modernizace blockchainu Etherea, která má snížit spotřebu energie – se nyní odvíjí od dokončení modernizace.

Další token, který investoři obdrželi po modernizaci Etherea, pokračoval v pádu. EthereumPOW, jak se odnož nazývá, představuje velkou část starších výpočetních operací blockchainu, které se rozhodly nezúčastnit se aktualizace softwaru. Podle údajů společnosti CoinGecko se propadla o 40 %.

Token XRP spojený s Ripple Labs Inc. patřil k největším poklesům, když ztratil celých 13,5 %. Stalo se tak v souvislosti se zprávami, že firma a americká Komise pro cenné papíry a burzy upřednostňují okamžité rozhodnutí v soudním sporu o tom, zda společnost Ripple „lehkomyslně“ tvrdila, že XRP není regulovaným cenným papírem.

Tržní hodnota digitálních tokenů se za posledních 24 hodin snížila o více než 70 miliard dolarů na 941 miliard dolarů – což je podle údajů společnosti CoinGecko daleko od vrcholu 3 bilionů dolarů v roce 2021. Zpřísňující se finanční podmínky a velkolepé průšvihy v kryptoměnových firmách s pákovým efektem vyvolaly v letošním roce prudký pokles cen.

Bitcoin se letos propadl o téměř 60 %. Pokud cena klesne pod 17 599 dolarů, kterých dosáhla 18. června, bude na nejnižší úrovni od prosince 2020.