Čeho se stále drží drobní investoři a věčný vítěz ze skupiny FAANG

Drobní investoři se vykašlali na většinu akcií s výjimkou těchto dvou „posledních bašt“.

Podle společnosti Vanda Research se drobní investoři drží společností Apple a Tesla, i když se celý trh propadá. Pokud by tyto akcie klesly, mohlo by to znamenat, že běžní obchodníci trh vzdali – a že dno je blízko.

Investoři soustředili své nákupy do těchto dvou technologických akcií, což jim zajistilo silný příliv od obnovení výprodeje v roce 2022 v polovině srpna, uvedl Marco Iachini, senior viceprezident společnosti Vanda. Jen tyto dvě akcie tvoří odhadem 34 % držby průměrného retailového investora, uvedl.

Zdroj: Getty Images

Iachini uvedl, že tyto akcie si navzdory šílenství na trhu vedly lépe než benchmarky, pravděpodobně kvůli obavám z krátkého prodeje Tesly a pozici Applu jako defenzivní značky domácnosti. Výrazný pokles jedné z nich by podle něj zhoršil již tak neutěšenou situaci v roce 2022, a to potenciálně do té míry, že by to tito investoři vzdali.

„Poziční zvrat u těchto dvou akcií by mohl být převratem pro PnL drobných investorů,“ uvedl Iachini s odkazem na zkratku, která se používá k popisu výkazu zisků a ztrát investora. „Investoři by měli pozorně sledovat cenovou akci společností Apple a Tesla, protože tyto dvě akcie mohou být poslední baštou naděje pro drobné investory.“

Tento pokles nemusí být daleko.

Akcie společnosti Apple se ve středu propadly poté, co agentura Bloomberg informovala, že společnost ustupuje od plánů na zvýšení výroby nových iPhonů. To by mohlo stačit k tomu, aby to vyděsilo některé již tak nervózní investory, řekl Iachini.

Uvedl, že pro korejské drobné investory, kteří tvoří asi 2 % akcií Applu, by výprodej těchto zpráv pravděpodobně znamenal nucenou likvidaci. To by mohlo ovlivnit držbu zahraničních akcií.

Proč je kapitulace maloobchodních prodejců důležitá
Nový index společnosti Vanda měřící maloobchodní kapitulaci, tedy akt vzdání se trhu, ukázal, že sentiment a údaje o tvrdých penězích nadále klesají.

Podle Iachiniho se index blíží k úrovním, které by znamenaly dno akciového trhu, ale maloobchodní investoři pomohli zpomalit pokles. Údaje o mezidenním obchodování naznačují, že drobní investoři, kteří od začátku pandemie tvoří větší část trhů, v pondělí a v úterý „agresivně nakupovali pokles“.

„To ukazuje, že toky drobných investorů byly podle našeho názoru klíčové při tlumení výprodeje akcií,“ řekl.

Zdroj: Getty Images

Iachini uvedl, že lidé považují kapitulaci za kontrariánský indikátor, což znamená, že investorům říká, kdy mají udělat opak sentimentu. V tomto případě by kapitulace mohla pro investory signalizovat nejlepší čas k nákupu nízkých cen.

Někteří však varovali před sázením na kontrariánské indikátory v tomto okamžiku s tím, že mezi tím, co lidé říkají o trhu, a tím, jak skutečně investují, existuje pandemicky vzniklá propast.

Podle analytika je tato akcie FAANG věčným vítězem – a investoři by měli nakupovat při poklesu

Akcie technologických společností mají za sebou obtížný rok – a technologický index Nasdaq Composite je na cestě k tomu, aby tento týden zaznamenal třetí čtvrtletí ztrát v řadě.

Investoři sice z tohoto sektoru houfně utíkají, ale Barton Crockett, hlavní analytik společnosti Rosenblatt Securities, uvedl, že výprodej je příležitostí pro dlouhodobé investory, aby nakoupili.

„Držte se dál od poražených,“ řekl Crockett v pořadu CNBC „Street Signs Asia“.

„Myslím, že skutečnou příležitostí k investování je dívat se na delší období a kupovat dobré podniky, které se vám nyní nabízejí za velmi rozumné ocenění, a lidi, kteří jsou vítězi v různých sekulárních bitvách a evolučních bitvách v oblasti technologií,“ dodal.

Jedním z takových „vítězů“, který se Crockettovi líbí, je společnost Alphabet, kterou označil za „dobrý příběh“, který tu bude „dnes i zítra“.

Zdroj: Shutterstock

Společnost má podle něj „evergreenovou“ pozici v segmentu vyhledávání, zatímco její divize YouTube je „velmi silná a má dobrou pozici“ pro využití rostoucí preference krátkých videí.

Dodal, že Alphabet má také „skvělou pozici“ v oblasti cloudu a má „skvělé akciové portfolio“ s podíly ve společnostech, jako je například samořídicí projekt Waymo.

Akcie společnosti Alphabet letos klesly o 32,2 %, což je v souladu s poklesem indexu Nasdaq. Akcie však překonaly všechny své kolegy ze skupiny FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google) s výjimkou společnosti Apple.

Ačkoli existuje „velmi reálná pravděpodobnost“ zpomalení finančních výsledků společnosti Alphabet, vzhledem k její globální expozici se akcie obchodují za „ne o moc větší násobek než trh s mnohem větším byznysem v zádech“, tvrdí Crockett.

„Nebude imunní vůči cyklu, ale je to něco, co budete rádi vlastnit v dlouhodobém horizontu… Je to typ akcie, kterou byste podle mého názoru měli hledat k akumulaci, pokud máte nějaký časový rámec a ochotu investovat i po skončení současného hospodářského cyklu,“ dodal.

Zdroj: Shutterstock

Buďte vybíraví
Navzdory problémům současného investičního prostředí by podle Crocketta měli investoři zůstat vystaveni technologiím.

„Musíte mít odvahu v ideálním případě absorbovat některé krátkodobé výkyvy pro dlouhodobý výnos,“ řekl.

Připustil několik neznámých pro drobné investory – například rozsah recese a to, zda byla do akcií započítána.

„Myslím, že jediným způsobem, jak se proti tomu pojistit, je mít určitou expozici vůči kvalitním jménům v průběhu celého cyklu a nakupovat je, když jsou ve slevě, což si myslím, že u něčeho takového, jako je Alphabet, máte,“ řekl.

„Můžete si vybírat. Nemusíte kupovat všechno.“