Kryptoměny, které je třeba sledovat v době zpřísňování pravidel v tomto sektoru

O regulacích v kryptu se mluví více a více. Co to ale nakonec bude znamenat pro samotné kryptoměny?

Několik týdnů se zprávy o kryptoměnách soustředily především na Merge – přechod z energeticky náročného konsensuálního mechanismu zvaného proof-of-work (PoW) na mnohem efektivnější protokol proof-of-stake (PoS). Bohužel neuspokojivá cenová akce virtuálních měn naznačovala, že tento sektor trpí syndromem „buy-the-rumor, sell-the-news“. Pokud jde o další vývoj, blockchainová komunita se nyní musí obávat něčeho, co bych nazval „utahováním“.

Mám samozřejmě na mysli Federální rezervní systém a jeho rozhodnutí z minulého týdne zvýšit úrokové sazby o 0,75 %. Podle deníku Wall Street Journal představovalo poslední opatření již třetí zvýšení sazeb o 0,75 % v řadě, což znamená, že centrální banka je odhodlána utahovat peněžní zásobu. Takové opatření pravděpodobně vnese na trh deflační síly, zejména pro riziková aktiva, jako jsou kryptoměny.

Do budoucna si investoři musí být vědomi změny paradigmatu finanční motivace. V rámci inflačního cyklu kupní síla dolaru klesá, což vytváří aktivní pobídku něco s hotovostí dělat: buď ji utratit, nebo investovat.

V deflačním prostředí kupní síla roste, což vytváří motivaci k pasivnímu držení hotovosti. To bohužel neprospívá ocenění rizikových aktiv. Přesto mohou dlouhodobí investoři v tomto prostředí uvažovat o přesvědčivých slevách na těchto špičkových kryptoměnách.

Bitcoin (BTC-USD)

Po většinu seance 26. září se Bitcoin (BTC-USD) – nesporný král kryptoměn – obchodoval pod hranicí 20 000 USD. Přesto se bitcoinovým býkům podařilo posunout BTC za tuto psychologicky důležitou hranici, i když jen těsně. K dnešnímu dni se Bitcoin vrátil pod hranici 20 000 USD, a dokonce znovu prolomil úroveň 19 000 USD.

Vzhledem k tomu, že Bitcoin v tomto rozmezí poskakuje, je třeba zodpovědět mnoho otázek. Mohla by tato volatilita představovat začátek oživení kryptoměn? I když bych osobně v tento výsledek rád věřil, musíme být realisté. Vzhledem k odhodlání Fedu řešit rostoucí inflaci prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb je rámec pro virtuální měny v rozporu s ekonomickým větrem. Navíc centrální bankéři po celém světě naznačili, že další zpřísňování bude na cestě. To pravděpodobně znamená, že inflace by mohla zůstat tvrdohlavá, což nevěstí nic dobrého pro aktiva odvozená od blockchainu.

Zdroj: Unsplash

Nejsou to všechno špatné zprávy v tom smyslu, že kryptoměny jako odvětví vyvolaly v loňském roce neuvěřitelné fanfáry. V určitém okamžiku v budoucnu by se tedy tento sektor mohl vrátit na scénu. Do té doby mohou investoři strategicky plánovat svá vstupní místa.

Pokud se bitcoinu ve střednědobém horizontu nepodaří udržet úroveň 20 tisíc dolarů, konzistentní dlouhodobá horizontální podpora stojí kolem 9 300 dolarů.

Ethereum (ETH-USD)

Kdyby byly kryptoměny lidmi, celé komunity by Ethereu (ETH-USD) zuřivě záviděly. Po nejdelší dobu – přičemž intenzita dosáhla v posledních několika týdnech až horečnaté úrovně – dominovalo sloučení titulkům souvisejícím s blockchainem. Není to bezdůvodné. Jak zmínil deník The New York Times, Merge sice představuje možné příležitosti, ale nese s sebou také značná rizika.

Vzhledem k neuvěřitelné složitosti přechodu z PoW na PoS je možná malým zázrakem, že Merge proběhlo úspěšně a neponořilo všechny kryptoměny do ještě horšího medvědího trhu. Nyní, když je tato událost zažehnána, se však investoři nemají na co těšit. Proto jsem se zmínil o konceptu buy the rumor, sell the news. Přílišný humbuk má tendenci přinášet špatné výsledky.

Zdroj: Academy.binance

Ještě problematičtější je, že událost, která se blíží – Zpřísnění -, není událostí, kterou by si lidé nutně přáli. Koneckonců mnoho doom-and-gloomers na YouTube obhajovalo investování do alternativních aktiv (zlato, kryptoměny atd.), aby se ochránili před hroutícím se dolarem. Prudce rostoucí americký dolar však tomuto sektoru poskytl další protivítr.

Pokud si Ethereum nedokáže udržet současnou cenu přesahující 1 300 USD, není vyloučena cena pod 1 000 USD – možná až 600 USD.