Čas k nákupu výrobce EV Rivian a jedné podceňované solární akcie

Nakupujte Rivian nyní, protože akcie jsou připraveny vzrůst o 85 %, říká Truist

Akcie výrobce elektromobilů Rivian se chystají na prudký růst, takže podle Truistu je nyní vhodná doba pro investory k nákupu.

Firma ve středu zahájila pokrytí společnosti s nákupním ratingem a cílovou cenou 65 USD. To signalizuje, že by akcie mohly vzrůst o 85 % ze současných úrovní. Akcie společnosti Rivian od začátku roku do středeční uzávěrky klesly zhruba o 66 %.

Společnost sice teprve začala dodávat svá první vozidla, ale podle Truistu se posledních deset let věnovala strategickému umístění, získávání kapitálu a budování vertikálně integrovaného ekosystému.

„Vzhledem k tomu, že Rivian překonává obrovské výzvy spojené s náběhem výroby 4 různých vozidel v historicky obtížných podmínkách dodavatelského řetězce, věříme, že trh začne Rivian vnímat nejen jako úspěšného výrobce elektromobilů se silným partnerem v podobě společnosti Amazon, ale jako přední příklad diverzifikované technologické společnosti v oblasti mobility nové generace,“ napsal analytik Jordan Levy.

Zdroj: Getty Images

Čím se Rivian odlišuje
Levy vidí několik klíčových věcí, které jsou pro Rivian pozitivní. První z nich je její vedoucí tým, který by podle firmy neměl být přehlížen.

„Generální ředitel společnosti Rivian RJ Scaringe vybudoval společnost od základů a zároveň dal dohromady tým se zkušenostmi pokrývajícími širokou škálu obchodních segmentů společnosti,“ napsal Levy.

Kromě toho se společnost od konkurence odlišuje vertikální integrací a diferenciací produktů.

„Kontrola nad kompletním softwarem a elektronikou v rámci svých vozidel je základem obchodního modelu společnosti Rivian a věříme, že se ukáže jako neocenitelná při růstu několika opakujících se zdrojů příjmů,“ uvedl Levy a dodal, že by to mohlo také podpořit model společnosti zaměřený přímo na spotřebitele, protože všechny nákupy musí být provedeny ekosystémem společnosti Rivian.

Společnost má také výhodu v produktech, které nabízí, což ji podle Levyho postavilo před zavedené společnosti, které budou muset dohánět.

Zdroj: Getty Images

„Na straně spotřebitelů to znamená jízdní režimy, infotainment, zábavné věci,“ uvedli. „Na komerční straně je to bezproblémová integrace se systémy společnosti, monitorování a analýza vozového parku, konektivita.“

Klíčové partnerství
Společnost Rivian má také silného partnera v Amazonu, který jí poskytuje strategickou výhodu oproti ostatním výrobcům elektromobilů a také jí dává potenciální výhodu proti starším automobilkám konkurujícím na trhu s elektromobily, uvádí se ve zprávě.

„Vidíme, že počáteční nákup 100 000 vozidel EDV společností Amazon do roku 2030 se podepsal pod stabilní růst komerčního segmentu společnosti RIVN a podnítil významnou poptávku ze strany dalších majitelů vozových parků, která se přesune do druhé poloviny desetiletí,“ uvedl Levy.

Podle HSBC může tato podceňovaná solární akcie vzrůst o 41 %

Podle banky HSBC nastal čas, aby investoři začali nakupovat akcie společnosti JinkoSolar.

Firma ve středu zahájila sledování tohoto solárního výrobce s nákupním ratingem a cílovou cenou 76 USD. To znamená růst o více než 41 %. Od začátku roku akcie společnosti JinkoSolar posílily o téměř 18 %.

„JinkoSolar, největší světový výrobce solárních modulů v 1H22 podle dodávek, vede v odvětví závod o přechod na pokročilejší technologii,“ napsal ve zprávě analytik Daniel Yang. „Domníváme se, že díky tomu má společnost velkou výhodu prvního hráče.“

Společnost, která je po přechodu na výrobu destiček a článků nejvyváženějším integrovaným výrobcem solárních panelů, má také silné kapacity a prodejní kanály na zahraničních trzích, napsal Yang. Využila také příležitosti posunout odvětví kupředu tím, že uvedla na trh TOPCon, solární článek nové generace.

Zdroj: Getty Images

Společnost Jinko má rovněž silné výrobní kapacity a prodejní kanály na zahraničních trzích.

„Podle našeho názoru má společnost Jinko náskok před svými konkurenty ve škálovatelné výrobě, efektivitě a snižování nákladů na tyto solární produkty typu N,“ uvedl Yang.

V příštích letech se celé odvětví chystá přejít na výrobky typu „N“ – které jsou účinnější než starší výrobky typu „P“ – a zaznamenat rychlý růst.

Celková poptávka po solárních panelech roste, což podporuje i společnost JinkoSolar. Banka HSBC navíc vidí, že cena polykřemíku v příštím roce klesne, což podpoří oživení marží navazujících výrobců.

Zdroj: Getty Images

To vše by podle HSBC mělo společnosti JinkoSolar přinést solidní zisky. Skupina vidí v letech 2021 až 2024 solidní zisk ve výši 58 % CAGR, což je velký skok oproti 21 % v letech 2018 až 2021.

„K tomu přispěje silný růst dodávek a oživení marží společnosti Jinko, k čemuž přispěje rostoucí celosvětová poptávka, klesající ceny polysilikonu, vyšší cenová prémie u nových produktů typu N a snížení nákladů,“ uvedl Yang.