Podle společnosti Evercore má First Solar další velký potenciál k růstu

Akcie společnosti First Solar se za tři měsíce téměř zdvojnásobily, ale podle společnosti Evercore ISI je zde ještě další potenciál k růstu.

Americký výrobce panelů First Solar má jedinečnou pozici, aby mohl těžit z nedávno přijatého zákona o snížení inflace, uvedla společnost Evercore ISI, která zvýšila rating akcií na outperform.

„Společnost First Solar má dobrou pozici, aby mohla těžit ze zákona o snížení inflace, a to jak ze zvýšené poptávky, tak z výhod na straně nabídky,“ uvedla firma ve středu večer v poznámce pro klienty.

IRA je největším klimatickým zákonem v historii USA a zahrnuje pobídky zaměřené na urychlení výstavby obnovitelných zdrojů energie v zemi a podporu domácí výroby.

Analytici společnosti Evercore pod vedením Seana Morgana poznamenali, že společnost First Solar může využít obojího, vzhledem k tomu, že je největším – a jedním z mála – amerických výrobců.

Na konci srpna společnost oznámila výstavbu nové továrny v USA, přičemž generální ředitel Mark Widmar pro CNBC uvedl, že IRA byla klíčovým katalyzátorem, který společnost First Solar přiměl k tomu, aby si pro nový závod vybrala právě USA. Nově oznámený závod – jehož přesné umístění zatím nebylo oznámeno – bude čtvrtou plně integrovanou továrnou solární společnosti v USA.

Zdroj: Getty Images

Akcie společnosti First Solar posílily o téměř 80 % od 27. července, kdy vůdce senátní většiny Chuck Schumer, D-N.Y., a senátor Joe Manchin, D-W.V, oznámili, že dosáhli dohody o klimatickém balíčku.

Akcie se do značné míry vyhnuly rozsáhlým výprodejům na širším trhu. Od konce června se cena akcií zhruba zdvojnásobila. Fond Invesco Solar Fund, který tuto oblast sleduje, se od 27. července z velké části vzdal svého zisku – po počátečním prudkém růstu v srpnu vzrostl o pouhé 1 %.

Morgan z Evercore také výrazně zvýšil cílovou cenu pro akcie z 88 na 150 dolarů. Nová prognóza je však jen asi 13 % nad úrovní, kde se akcie obchodovaly ve čtvrtek.

Firma dodala, že vzhledem k domácímu působení First Solar by společnost mohla těžit z obchodních omezení na čínské solární moduly.

„Podle našeho názoru by společnost First Solar, která čelí nákladově konkurenčnímu boji v oblasti solárních panelů v USA a EU ze strany Číny a asijských zemí sousedících s Čínou, mohla těžit ze zvýšených obchodních bariér vůči zahraniční čínské konkurenci,“ uvedla Morgan.

Zdroj: Getty Images

Společnost Evercore není jedinou firmou z Wall Street, která si všímá výhod, jež pro First Solar plynou z IRA. Začátkem září zvýšila banka Goldman Sachs rating akcií na „buy“.

„Pokud jde o poptávku, vidíme FSLR jako jednu z nejlépe přizpůsobených poptávce v USA v rámci našeho pokrytí dodavatelů solárních panelů, protože USA tvoří zhruba 80 % tržeb společnosti,“ uvedla firma ve zprávě klientům ze 7. září.

First Solar je společnost vyrábějící solární články. Výrobní závody má v USA, v Malajsii a Německu. Výkon vyrobených článků překonal v roce 2009 jeden gigawatt. Vyráběné fotovoltaické články jsou založeny na technologii tenkovrstvých polovodičů s využitím toxického kadmium telluridu.

Akcie First Solar ve čtvrtek klesly o více než 2 %.