Mastercard se s novým nástrojem pro boj proti podvodům pouští do kryptosvěta

Mastercard v úterý představí nový software, který bankám pomůže identifikovat a odříznout transakce z kryptoměnových burz náchylných k podvodům, uvedla společnost exkluzivně pro CNBC.

Systém nazvaný Crypto Secure využívá „sofistikované“ algoritmy umělé inteligence k určení rizika trestné činnosti spojené s kryptoměnovými burzami v platební síti Mastercard. Systém se opírá o data z blockchainu, veřejného záznamu kryptoměnových transakcí, a také o další zdroje.

Službu pohání CipherTrace, startup zabývající se bezpečností blockchainu, který společnost Mastercard získala v loňském roce. CipherTrace sídlí v kalifornském Menlo Parku a pomáhá podnikům a vládním agenturám vyšetřovat nezákonné transakce s kryptoměnami. Jejími hlavními konkurenty jsou newyorská firma Chainalysis a společnost Elliptic, která sídlí v Londýně.

Společnost Mastercard spouští tuto službu na pozadí rostoucí kriminality na vznikajícím trhu s digitálními aktivy. Podle údajů společnosti Chainalysis, která se zabývá analýzou blockchainu, se objem kryptoměn vstupujících do peněženek se známými kriminálními vazbami loni vyšplhal na rekordních 14 miliard dolarů. A v roce 2022 došlo k řadě významných hackerských útoků a podvodů zaměřených na investory do kryptoměn.

Zdroj: AF Photo

Na platformě Crypto Secure se bankám a dalším vydavatelům karet zobrazuje přístrojová deska s barevným hodnocením představujícím riziko podezřelé aktivity, přičemž závažnost rizika se pohybuje od červené pro „vysokou“ po zelenou pro „nízkou“.

Crypto Secure nerozhoduje o tom, zda konkrétního obchodníka s kryptoměnami odmítnout. Toto rozhodnutí je na samotných vydavatelích karet.

Společnost Mastercard již podobnou technologii používá k prevenci podvodů při transakcích ve fiat měnách. S Crypto Secure rozšiřuje tuto funkci i na bitcoin a další virtuální měny.

Ajay Bhalla, prezident společnosti Mastercard pro kybernetický a zpravodajský byznys, uvedl, že cílem tohoto kroku je zajistit, aby její partneři mohli „zůstat v souladu se složitým regulačním prostředím“.

„Celý trh s digitálními aktivy je nyní poměrně velký a významný trh,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro CNBC před uvedením produktu na trh.

„Jde o to, že druh důvěry, který poskytujeme pro transakce digitálního obchodování, chceme být schopni poskytnout stejný druh důvěry pro transakce s digitálními aktivy pro spotřebitele, banky a obchodníky.“

Dodržování předpisů se v poslední době stalo v oblasti kryptoměn důležitým tématem, protože do hry vstupuje stále více bank a platebních společností s vlastními službami pro obchodování a ukládání digitálních aktiv. Minulý měsíc se Nasdaq stal poslední zavedenou finanční firmou, která se připojila k přijetí kryptoaktiv na Wall Street, a spustil služby úschovy pro institucionální klienty.

Zdroj: Getty Images

Vlády na obou stranách Atlantiku se mezitím snaží zavést nová omezení pro odvětví kryptoměn, které dosud většinou postrádalo regulaci. Minulý měsíc vydala Bidenova administrativa vůbec první rámec pro regulaci kryptoměnového průmyslu v USA, zatímco Evropská unie schválila vlastní přelomové zákony o kryptoměnách.

Platební gigant zdvojnásobuje svůj zájem o krypto v době, kdy ceny digitálních měn klesají a jejich objemy vysychají. Celý trh ztratil od vrcholu obrovské rally v listopadu 2021 hodnotu zhruba 2 biliony dolarů.

Bitcoin má nyní hodnotu méně než 20 000 dolarů za minci – což je zhruba 70% propad z historického maxima téměř 69 000 dolarů – a v posledních týdnech se snaží významněji vyšplhat nad tuto úroveň.

Na otázku ohledně dopadu poklesu cen kryptoměn na strategii společnosti Mastercard v oblasti digitálních aktiv Bhalla odpověděl, že se společnost „zaměřuje na poskytování řešení pro zúčastněné strany v dlouhodobém horizontu“.

„Jsou to tržní cykly, přijdou a odejdou,“ řekl. „Myslím, že je třeba brát dlouhodobější pohled na to, že je to nyní velký trh, který se vyvíjí a v budoucnu bude pravděpodobně mnohem, mnohem větší.“

Navzdory propadu cen digitálních tokenů nevykazuje kriminalita v tomto odvětví žádné známky ústupu. Obzvláště oblíbenou metodou podvodu, při němž kryptoinvestoři přicházejí o své prostředky, bylo letos zneužívání blockchainových mostů, nástrojů používaných k výměně aktiv z jedné kryptoměnové sítě do druhé. Podle údajů Chainalysis bylo od začátku roku 2022 v důsledku narušení těchto cross-chain mostů ztraceno přibližně 1,4 miliardy dolarů.

Zdroj: Getty Images

V této souvislosti velké firmy poskytující finanční služby a kryptoplatformy investují do způsobů, jak snížit riziko převodu neoprávněně získaných zisků prostřednictvím svých systémů. Kryptoměny jsou často kritizovány za to, že se používají k praní špinavých peněz a dalším formám nezákonné činnosti – tento problém částečně pramení z pseudonymní povahy účastníků v blockchainových sítích.

Vývoj nových softwarových nástrojů však usnadnil sledování neoprávněně získaných zisků kryptozločinců. Společnosti využívají sofistikované techniky datové vědy a strojového učení k analýze dat ve veřejných blockchainech.

Společnost Mastercard se také snaží držet krok se svým hlavním rivalem Visa, který v kryptosvětě uskutečnil vlastní pozoruhodné investice. V prvním fiskálním čtvrtletí roku 2022 společnost Visa uvedla, že zprostředkovala transakce v hodnotě 2,5 miliardy dolarů z karet propojených s účtem na kryptoměnové platformě.

V loňském roce společnost Visa spustila poradenskou praxi v oblasti kryptoměn, aby mohla klientům poskytovat poradenství ve všech oblastech, od zavádění kryptoměnových funkcí až po zkoumání nepeněžitých tokenů.

Společnost Mastercard odmítla zveřejnit celkovou dolarovou hodnotu objemů převodů z fiat na krypto ze své sítě 2 400 kryptoměnových burz. Bhalla však uvedl, že počet transakcí, které gigant v oblasti kreditních karet zprostředkuje za minutu, se nyní pohybuje v „tisících“.