Kim Kardashian právě zachránila svět před dalšími meme coiny

Dny kryptoměn, které promují celebrity se chýlí ke konci.

Kim Kardashian zachránila svět kryptoměn velmi zvláštním způsobem. Společenská osobnost, která se stala podnikatelkou, se svým vstupem do kryptooblasti možná dostala až příliš blízko ke slunci. Nyní čelí důsledkům pošťuchování medvěda, kterým je Komise pro cenné papíry (SEC), poté, co napumpovala altcoin s názvem EthereumMax (EMAX-USD). Důsledky tohoto konfliktu jsou však pro krypto svět čistě pozitivní. Tím, že Kardashianová odradila celebrity od pump-and-dump schémat, se z meme coinů možná stal ohrožený druh.

Červen 2021 byl pro spekulativní mince a tokeny zatraceně dobrý čas. Bylo to období, kdy globální tržní kapitalizace krypto průmyslu poprvé překročila 2 biliony dolarů. Investoři se nemohli nabažit tokenů za méně než jeden cent, které vývojáři razili nalevo i napravo. Člověk mohl vrazit malé částky peněz do tuctu projektů najednou; pokud i jeden z nich zopakoval tisíciprocentní zisky, které některé z nejlepších meme coinů vykazovaly, byla z toho pěkná výhra.

Zdroj: Getty Images

Takže když Kim Kardashianová zveřejnila na Instagramu příběh propagující EthereumMax, našly se desítky tisíc investorů, kteří se dychtivě vrhli na možnost dostat se co nejdříve k „další velké věci“. Kardashianová spolu s profesionálním boxerem Floydem Mayweatherem a hráčem NBA Paulem Piercem dostali od EthereumMaxu zaplaceno za to, aby pokračovali v pumpování ceny kryptoměny, která v době, kdy Kardashianová zveřejnila svou reklamu, vzrostla už o 23 000 %. Bohužel však vlak omáčky nemohl pokračovat. Ve skutečnosti by to poškodilo mnoho investorů, které pomohla přivést.

Výsledkem příspěvku Kim Kardashian o kryptoměnách je pokuta od Komise pro cenné papíry a burzy (SEC)

Dnes se ceny EMAX ani zdaleka neblíží svému historickému maximu. Pokud si někdo koupil některou z kryptoměn v době reklamy Kim Kardashian nebo propagace jejími slavnými vrstevníky, jeho investice je nyní v podstatě bezcenná. A tento propad ji nedostává do horké vody jen u investorů, ale mobilizuje i Komisi pro cenné papíry a burzy.

Hromadná žaloba podaná proti Kardashianové a Mayweatherovi tvrdí, že dvojice využila své celebrity k umělému nafouknutí ceny kryptoměny EMAX. Žaloba je obviňuje z toho, že oba předstírají podvodný token. Obvinění vyvolalo kompletní vyšetřování projektu a zapojení dvojice do něj ze strany Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Vyšetřování SEC se zaměřuje především na zveřejňování informací souvisejících s propagací. Tvrdí, že ani jedna z celebrit řádně nezveřejnila, že reklamy jsou ve skutečnosti reklamami. Navíc ani jedna z osob řádně nezveřejnila, kolik si prostřednictvím reklam vydělala.

Zdroj: Variety

Začátkem tohoto týdne Kardashianová z tohoto vyšetřování vystoupila a rozhodla se zaplatit komisi SEC pokutu ve výši 1,3 milionu dolarů. Pokuta trestá Kardashianovou za to, že nezveřejnila částku 250 000 dolarů, kterou dostala od vývojářů EthereumMax za propagaci této kryptoměny. Tento poplatek je ve srovnání s jejím odhadovaným čistým jměním ve výši 1,8 miliardy dolarů do značné míry zanedbatelný a Kardashianovou zprostil vyšetřování. V souvislosti s obviněním však neprohlásila, že je nevinná nebo vinná.

Mohlo by vyšetřování kryptoměny EMAX přinést konec meme coinů?

Kardashianová je díky svému angažmá v kryptoměně EMAX svým způsobem jakousi mučednicí meme coinů. Tato zpráva se v posledním týdnu rozjela díky jejímu masivnímu statusu celebrity. A mohla by ukončit vzorec „pump-and-dump“ celebrit, díky němuž se meme mincím v poslední době daří.

Kim Kardashian a Floyd Mayweather nejsou zdaleka prvními celebritami, které pumpují meme coin. I když jsou pravděpodobně těmi nejznámějšími. Zakladatel Barstool Sports Dave Portnoy je dalším investorem, který čelí žalobě investorů, a to díky vlastní podpoře meme mince SafeMoon (SFM-USD). Další žaloba podaná investory SafeMoon ze začátku tohoto roku je zaměřena na další celebrity, které SFM napumpovaly, včetně internetového influencera Jakea Paula, hudebníka Soulja Boye a dalších.

Tyto žaloby znamenaly začátek konce šablonovitého pump-and-dump meme coinů. Zpráva o Kim Kardashianové by dost možná mohla zasadit poslední hřebíček do této rakve. Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v souvislosti s její pokutou zveřejnila video a předseda Gary Gensler dal najevo, že jeho agentura si tohoto trendu všímá. Vzhledem k tomu, že celebrity jsou na pozoru a jedna z největších influencerek na světě neunikla hněvu SEC, mohly by se meme mince, jak je známe, stát ohroženým druhem.

Tržní podmínky jsou pro krypto již nyní nevlídné. S rostoucí inflací a opětovným zvyšováním sazeb není spekulativní investování takovou dojnou krávou, jakou bylo v nejhorších dnech pandemie Covid-19. Tyto makroekonomické faktory již zatěžují vývojáře, kteří chtějí své rychlé peníze. A zatímco podpora celebrit byla jedním z nejjednodušších a nejefektivnějších způsobů, jak tyto mince šířit, SEC odstrašující tyto promo akce by mohla zajistit, že se nevrátí, ani když se ceny opět zvednou.