Členové EU hlasovali pro zjednodušené ustanovení o dani z kryptoměn

Finanční úřad v USA a EU zaujímají ke krypto daním značně odlišné přístupy.

Placení daní z kryptoměn bude pro Evropany mnohem jednodušší. Evropská unie (EU) připravuje jednu z nejžhavějších krypto novinek dne, když oznámila, že schválila zjednodušenou strukturu krypto daní. Díky tomuto ustanovení bude vše mnohem jednodušší, zejména pro drobné obchodníky provádějící malé transakce. Navíc vytváří precedens pro země mimo EU, které se na krypto zaměřují a které vyvíjejí vlastní politiku v oblasti krypto, jako například USA.

Zdroj: beincrypto.com

Začátkem roku se EU postarala o rozruch, když přijala balíček o trzích s kryptoaktivy (Markets in Crypto Assets, MiCA). Tento soubor předpisů vytváří dosud nejrobustnější kryptoinfrastrukturu pro jakýkoli národ na světě. Jakmile bude kodifikován a vstoupí v platnost, zajistí, aby evropští kryptoinvestoři zůstali v bezpečí, a zároveň bude dbát na to, aby v tomto prostoru nedošlo k utlumení inovací.

Konglomerát evropských národů ještě není u konce. Evropský parlament, jeden ze sedmi orgánů EU, právě hlasoval pro rezoluci vytvořenou jednak s cílem posílit boj proti daňovým únikům poháněným blockchainem, jednak s nadějí, že se investorům usnadní a zpříjemní platby.

Usnesení konkrétně uloží členským státům, aby zvážily zjednodušené daňové struktury pro drobné investory, kteří obchodují pouze příležitostně nebo provádějí malé transakce. Tyto státy by také měly technologii blockchain využívat spíše pro účely výběru daní než jen pro sledování daňových úniků. Pokud bude usnesení přijato v celoevropském měřítku, bude placení daní potenciálně stejně snadné jako zaslání paušální částky v blockchainové transakci.

Kryptozprávy z Evropské unie mohou americké investory překvapit. Jistě, EU je se svými krypto regulacemi poměrně napřed; MiCA přichází měsíce a možná i roky předtím, než USA zavedou něco podstatného o digitálních aktivech. Ale zejména toto usnesení je v ostrém kontrastu s americkým řešením krypto daní.

Zdroj: Getty Images

Zatímco EU se snaží zlepšit podmínky pro placení daní pro evropské občany, zákonodárci v USA by si toho mohli všimnout. Za současného stavu jsou zdroje dostupné pro investory do krypto technologií ve Státech stále omezené a daňové předpisy týkající se krypto technologií jsou v lepším případě mlhavé a v horším vyloženě matoucí.

V souladu s hyperagresivními regulačními zvyklostmi Komise pro cenné papíry a burzy začíná daňový úřad (Internal Revenue Service, IRS) pouštět žilou investorům, kteří ze svých kryptoměn řádně neplatí daně. Na rozdíl od EU američtí zákonodárci odkládají vytvoření jakékoliv regulační jasnosti nebo infrastruktury pro vykazování držby kryptoměn.

Tato nejasnost umožňuje IRS stále častěji používat předvolání k soudu typu John Doe. Agentura je používá k předvolání uživatelů různých kryptografických služeb, aby vyšetřila rozsáhlé skupiny lidí, o nichž má důvod se domnívat, že držbu řádně nenahlásili.

Tato předvolání nerozlišují mezi úmyslnými daňovými úniky a drobnými investory, kteří se v nově vznikající a komplikované třídě investic jednoduše neorientují. Doufejme, že americké úřady vezmou nové usnesení na vědomí, stejně jako ostatní kryptolegislativu v zahraničí.