Indie brzy otestuje digitální měnu E-Rupee. Co digitální rupie přinesou?

Národní kryptoměna podporovaná indickou centrální bankou bude testována v omezeném počtu pilotních spuštění.

Indická centrální banka (Reserve Bank of India) navrhla postupný pilotní projekt své verze digitální měny centrální banky, jak vyplývá z dokumentu, který agentura zveřejnila minulý pátek.

V dokumentu, který byl původně zveřejněn pouze jako „koncepční poznámka“, indická centrální banka nastínila svou vizi digitální verze rupie, označované jako e-rupee. Vysvětlila také své důvody pro zavedení CBDC (digitální měny centrální banky) a způsob jejího testování v jednotlivých fázích.

Centrální banky po celém světě projevují zvýšený zájem o CBDC jako alternativu k papírovým penězům, a to v zemích od Austrálie po USA. Dokument RBI uvádí Čínu a dalších 16 zemí, které v současné době pilotně zkoušejí vlastní verzi CBDC, jako důvod pro to, aby se s CBDC pokročilo již nyní.

Zdroj: Unsplash

„V současné době stojíme v čele přelomového pohybu ve vývoji měny, který rozhodujícím způsobem změní samotnou povahu peněz a jejich funkce,“ uvádí se v dokumentu. „CBDC jsou považovány za slibný vynález a za další krok v evolučním vývoji suverénní měny.“

RBI plánuje zavedení e-rupee v omezeném počtu pilotních spuštění se záměrem zavést ji jako další formu měny vydávanou vedle papírových peněz. V dokumentu se uvádí, že e-rupee bude sloužit také jako alternativa ke kryptoměnám.

Neomezené používání kryptoměn představuje riziko pro finanční a makroekonomickou stabilitu Indie, uvedla centrální banka, což snižuje schopnost vlády určovat a regulovat měnovou politiku, což dále zvyšuje potřebu CBDC.

„CBDC poskytne veřejnosti [výhody] virtuálních měn a zároveň zajistí ochranu spotřebitelů tím, že zabrání škodlivým sociálním a ekonomickým důsledkům soukromých virtuálních měn,“ uvedla RBI.

Snahy o digitální měny na národní úrovni tady v minulosti samozřejmě již byly, nutno ovšem na tomto místě dodat, že se většinou nejednalo o příliš zdařilé pokusy. Na druhou stranu se ale v posledních letech již také dostáváme do bodu, kdy je například možné přijmout takový bitcoin jako zcela legitimní a rovnocenné zákonné platidlo. Je tedy nasnadě, že se státy s komplikovanější ekonomikou budou snažit o zavedení vlastních systémů. Blockchain jako technologie je samozřejmě ideálním řešením i v tomto směru, rovnou ale zapomeňte na myšlenku nějaké té decentralizace. Něco podobného bychom tady nehledali ani vzdáleně. Položme si přece jen ruku na srdce – myšlenka měny, kterou na jedné straně podporuje národní banka určité země – a na druhé straně je decentralizovaná – to zní jako velice slušná science fiction. Ale co naplat – státy se budou snažit digitalizovat – tento trend nejspíš opravdu jen tak nezmizí.

Zdroj: Vignesh P na Unsplash

Indie se snaží být inovativním státem a tento nejnovější krok její centrální banky jen ukazuje, jak moc to s touto iniciativou myslí vážně. Nezbývá teď než čekat, jak dopadne pilotní testování celého projektu. A zdá má šanci na nějaký větší úspěch a potenciál pro budoucnost.