Kryptoměny, které je třeba sledovat, když blockchain bojuje s Fedem

I optimisté by se měli připravit na realitu, pokud jde o kryptoměny

Jako dlouholetý fanoušek a příznivec kryptoměn si nepřeji nic jiného, než aby tyto „kryptoměny“ stoupaly výše. Bohužel musíme přijmout i ekonomickou realitu, zejména když je Federální rezervní systém odhodlán pokračovat ve své jestřábí měnové politice.

S uvolňováním peněžní zásoby se totiž kupní síla amerického dolaru od června letošního roku mírně zvýšila. Pokud bude Fed pokračovat v realizaci své strategie zpřísňování měnové politiky, budou kryptoměny a další riziková aktiva čelit výraznému protivětru. vše se odvíjí od jednoduchých ekonomických motivů. V rámci inflačního cyklu měli lidé dvě základní možnosti, jak naložit se svými penězi: utratit je, nebo investovat. V opačném případě by držení hotovosti vedlo k erozi bohatství. V deflačním cyklu je tomu naopak. Lidé mají motivaci držet hotovost, aby v podstatě bez rizika rozšiřovali své bohatství. V konečném důsledku je takový scénář pro kryptoměny čistě negativní.

To samozřejmě neznamená, že deflační síly budou na globální trhy působit donekonečna. Prozatím však kryptoměny narážejí na obrovské překážky a investoři musí tuto dynamiku respektovat. Přesto zde uvádíme některé z nejlepších kryptoměn, které je třeba sledovat.

Bitcoin (BTC-USD)

Legendární manažer fondů Paul Tudor Jones nedávno pro CNBC uvedl, že má menší pozici v Bitcoinu (BTC-USD). Podle serveru Coindesk.com to nebyla zrovna zvonivá podpora. Jones však může mít pravdu, pokud jde o jeho penzum zájmu o BTC. Již dříve, během mega-rallye v kryptoměnách, se manažer fondu postavil za digitální aktiva. Dnes je to trochu jinak.

Z fundamentálního hlediska se Jones nadále obává Fedu a jeho boje proti inflaci. Stejně jako ostatní se jeho obavy soustředí na agresivní přístup centrální banky a jeho důsledky. „Pokud se dostaneme do recese, bude to mít opravdu negativní důsledky pro celou řadu aktiv,“ řekl Jones během rozhovoru pro CNBC.

Zdroj: Dmitry Demidko na Unsplash

V době psaní článku (pozdě večer 10. října) se BTC snaží udržet úroveň 19 000 USD. Za posledních 24 hodin ztratil Bitcoin 2 % tržní hodnoty. Za sledovaný týden ztratil 2,6 %. Vzhledem k technickému profilu Bitcoinu musí být investoři připraveni na možnost pomalého poklesu k úrovni 10 000 USD. Asi jedinou událostí, která může tuto negativitu prolomit, je prudký růst nad 20 tisíc a zpět k 30 tisícům.

Ethereum (ETH)

V polovině září dokončilo Ethereum (ETH-USD) jeden z nejambicióznějších projektů mezi kryptoměnami. Zpočátku síť ETH využívala konsensuální protokol proof-of-work (PoW), který oceňoval hrubý výpočetní výkon pro určení práv na potvrzení transakcí. Protokol PoW však spotřebovával příliš mnoho energie. Vývojáři blockchainu proto předpokládali obrat k proof of stake (PoS), který se vyznačoval efektivnějším protokolem.

Pro tento přechod, označený jako Merge, však neexistoval žádný skutečný plán. Když se tedy přechod na PoS úspěšně zhmotnil, symbolizovalo to velké vítězství jak pro Ethereum, tak pro kryptoměny obecně. Bohužel se jednalo o zásadní vítězství. Pokud jde o tržní ocenění, Ethereum z obratu neprofitovalo.

Zdroj: Academy.binance

Vzhledem k tomu, že Ethereum zastřešuje různé blockchainové projekty, mohl by se červený inkoust pro ETH snadno promítnout do volatility ostatních kryptoměn.