Společnost Grayscale vrací úder krypto-skeptické SEC v soudním sporu

Společnost Grayscale ve své nové žalobě zasazuje SEC odvážné údery.

Není to nic neobvyklého, když se Komise pro cenné papíry (SEC) rozhodne pohnat krypto projekt před soud. Je však poměrně překvapivé, když se kryptografická společnost vrhne na tento státní orgán po hlavě. Společnost Grayscale, která se zabývá správou kryptoaktiv, tak činí právě tento měsíc. Zpráva o žalobě navazuje na původní podání z června, které společnost učinila, když SEC zamítla její burzovně obchodovaný fond (ETF) spotového Bitcoinu (BTC-USD).

Grayscale je jednou ze starších institucí zabývajících se správou kryptoaktiv, kterou v roce 2013 založila společnost Digital Currency Group. Společnost má ve svých portfoliích celkem 26 různých kryptoměn a na konci roku 2021 držela aktiva v hodnotě hodně přes 40 miliard dolarů. Nejznámější je díky svému produktu Bitcoin Trust, který drží více než 12 miliard dolarů v bitcoinech.

Zdroj: Unsplash

Ani zde však společnost nechce usnout na vavřínech. Již několik let se snaží tento Bitcoin Trust přeměnit na plnohodnotný spotový fond ETF Bitcoin. Ačkoli při tom měla vážné problémy s regulačními orgány.

Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) několikrát odmítla pokusy společnosti o vznik prvního amerického spotového krypto ETF. Pokaždé to vládní agentura zdůvodňuje podobně. Velmi ji znepokojuje údajná přítomnost manipulace s trhem mezi kryptografickými společnostmi. To je důvod, proč koncem července zrušila spotové ETF na bitcoin společnosti Grayscale i Bitwise. Dokonce i tento týden SEC ze stejného důvodu zamítla spotové ETF společnosti WisdomTree.

V době posledního zamítnutí se společnost Grayscale velmi otevřeně připravovala na právní kroky proti SEC v případě neschválení. Do svého právního týmu dokonce přibrala bývalého generálního advokáta Donalda B. Verrilliho Jr. Po oznámení o zamítnutí okamžitě podala žalobu. A nyní se tato právní bitva dostává do pohybu.

Společnost Grayscale předkládá úvodní poznámky v soudním sporu proti Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC)
Pro společnost Grayscale začíná velmi rušné a zároveň velmi důležité období. Společnost staví SEC na lopatky a vede žalobu, která by v případě úspěchu mohla pomoci celému odvětví. Tento týden společnost a její právní tým poprvé promluví u soudu se svými úvodními poznámkami.

„Svévolné, svévolné a diskriminační.“ Takto společnost popisuje rozhodnutí Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), která v červnu opět zamítla její spotové ETF na bitcoiny. Tyto připomínky pocházejí z úvodního právního dokumentu společnosti Grayscale v této věci, který byl v úterý podán u Odvolacího soudu ve Washingtonu.

Zdroj: Getty Images

Grayscale tvrdí, že SEC nemá žádné opodstatnění pro zamítnutí jejího spotového ETF na bitcoiny, zejména když schvaluje mnoho budoucích ETF na bitcoiny. Tento údajný diskriminační výběr označuje společnost Grayscale za jednání „nad rámec zákonných pravomocí“.

SEC má své důvody pro schvalování termínovaných ETF a nikoli spotových ETF, které z velké části souvisejí s tím, jak termínované ETF lépe chrání investory. Agentura tvrdí, že futures ETF jsou dostatečně chráněny proti manipulaci s trhem, aby bylo možné s nimi obchodovat. Spotové ETF, které se obchodují podle aktuálního kurzu cen bitcoinu v reálném čase, jsou k této manipulaci mnohem náchylnější.

Bez ohledu na to, kdo má či nemá pravdu, bude mít žaloba zásadní vliv na budoucí růst kryptoměn. Pokud by Grayscale dosáhla zrušení rozhodnutí SEC, vytvořila by precedens, kdy SEC bude muset schválit všechny ty ostatní ETF, které ze stejných důvodů zamítla. Kryptoměnoví investoři budou rádi, že Grayscale přichází s razancí. Nyní má SEC čas do 9. listopadu, aby na podání reagovala.