Bitcoin a ostatní kryptoměny poklesly po horké zprávě o inflaci

Hodnota bitcoinu klesla o 4 % – na minimum nevídané od 2. července – poté, co jádrová inflace v září dopadla výrazně nad očekávání. Následovaly další kryptoměny.

Podle vládního indexu spotřebitelských cen (CPI) v USA činila meziroční inflace za minulý měsíc v září 8,2 %, což je více, než očekával konsenzus Wall Street, který počítal s 8,1 %. Bez započtení potravin a energií vzrostla jádrová inflace oproti předchozímu roku o 6,6 %, což představuje nejvyšší úroveň od roku 1982.

Údaje ukazují, že se ukazuje, že je obtížnější inflaci zkrotit, a to navzdory několikanásobnému zvýšení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem, které v letošním roce oslabilo akcie a kryptoměny.

„Horší než očekávaný údaj o inflaci je pro obchodníky všechno, jen ne dobrý,“ řekl Yahoo Finance Michael Safai, partner společnosti Dexterity Capital, která se zabývá obchodováním s kryptoměnami. „Nyní, když víme, že výhled je mnohem méně růžový, než jsme mohli doufat, objemy se trochu zvýší, protože někteří směroví obchodníci se budou snažit vyhnout dalším bolestem, zatímco jiní budou vybírat výhodné nabídky.“

Zdroj: Getty Images

Podle kryptoindexu CF Benchmarks se Bitcoin krátce po zveřejnění CPI propadl na 18 195 dolarů a nyní podle grafů Yahoo Finance mění majitele kolem 18 400 dolarů, což představuje pokles o 4 % za posledních 24 hodin.

Když inflace v letošním roce vyšla vyšší než konsenzuální odhady, bitcoin se podle singapurského kryptofondu QCP Capital během 30 minut po zveřejnění ekonomických údajů prodal v průměru o 4 %.

Minulý měsíc se největší kryptoměna během hodiny po zveřejnění srpnové inflační zprávy propadla až o 5 %. V květnu se po dubnovém tisku CPI propadla až o 7 %.

Od té doby se bitcoin zotavil a nyní bojuje o udržení hranice 18 000 dolarů, kterou si drží od začátku července.

„18 000 dolarů je nyní magické číslo, které bylo po většinu roku klíčovou úrovní podpory,“ uvedl pro Yahoo Finance Ben McMillan, zakladatel a investiční ředitel hedgeového fondu IDX. „Dokud si ji bitcoin udrží, bude to podle mě povzbudivé znamení do budoucna.“

Zdroj: Getty Images

V současné době je většina alokace správce aktiv do kryptoměn uložena v hotovosti od začátku září, kdy se McMillanův tým obával, že by bitcoin mohl klesnout na 12 000 až 13 000 USD za minci, protože těžařské firmy se dostaly pod tlak a potřebovaly své mince uvolnit.

Vzhledem k úrovni podpory 18 000 dolarů „by nebylo třeba mnoho, abychom se na těchto úrovních začali po špičkách vracet do rizika,“ řekl McMillan.

Hlavní akciové indexy jako Nasdaq a S&P 500 klesly nejméně o 1 %. Desetiletý výnos státního dluhopisu se začal vracet nad 4 %, než ve čtvrtek pozdě ráno mírně poklesl.

Za poslední měsíc se indexy Nasdaq a S&P 500 prodaly o 15 %, resp. 12 %. Poté, co ve druhém čtvrtletí ztratil 56 %, se bitcoinu dařilo o něco lépe, když za stejné období poklesl o -10 %.

Ether (ETH-USD), druhá největší kryptoměna, se za posledních 24 hodin propadl o 5,5 % a visí nad 1 200 USD za minci, zatímco akcie Coinbase Global (COIN), jediné veřejně kótované kryptoburzy, se ve čtvrtek ráno po zveřejnění propadly o 11 %.

Zdroj: Unsplash

Pro kryptoměny, které mezi dubnem a červencem letošního roku ztratily více než polovinu své hodnoty, se situace brzy nezlepší, uvedl začátkem týdne pro Yahoo Finance Mike Novogratz, zakladatel a generální ředitel významného správce kryptoinvestic Galaxy Digital.

„Na trzích nyní panuje obrovský strach,“ řekl Novogratz.

Od čtvrtečního rána se celková tržní kapitalizace kryptoaktiv měřená společností Coinmarketcap propadla pod 900 miliard dolarů a od několika hodin před zveřejněním CPI klesla o 4 % z 923 miliard dolarů na 881 miliard dolarů.

Od začátku roku bitcoin ztratil více než 61 % své hodnoty, což je číslo, které si v posledních dvou měsících udržuje stabilní rozpětí, ale je zhruba dvakrát horší než hlavní akciové indexy.

„Příjmy v odvětví klesají, objemy obchodů se snižují, vzrušení klesá,“ řekl Novogratz, „a tato krypto zima by mohla trvat déle, než si lidé myslí.“