Popularita digitálních aktiv nižší? Bitcoin se stává méně volatilní než akcie

Na první pohled se může zdát, že Bitcoin je méně volatilní než akcie, což je pozitivní vývoj. Obchodníci s kryptoměnami však varují, že v prostředí nízké volatility to nemusí být dobrá věc.

Podle Noelle Achesonové, autorky newsletteru „Crypto is Macro Now“, 30denní realizovaná volatilita tokenu v posledních dnech „prudce poklesla“. V současné době se pohybuje kolem 52 % poté, co minulý měsíc strávila nad 64 % na anualizované bázi, podle údajů Coin Metrics sestavených Achesonovou. Jake Gordon ze společnosti Bespoke Investment Group mezitím poukazuje na ukazatel volatility zvaný BitVol, který se „začal propadat“ a klesl na téměř nejnižší úroveň od jara. V současné době se index pohybuje na úrovni lehce nad 69, což je pokles z více než 111 v květnu.

Přesto se propadl i objem obchodů. Denní hodnoty se nyní pohybují kolem 47 miliard dolarů, což je pokles oproti více než 100 miliardám dolarů na začátku roku, jak vyplývá z údajů sledovatele CoinMarketCap.com.

A přestože například na akciovém trhu je nižší volatilita obvykle vítána, pro Bitcoin, kde bývá spousta spekulantů, kteří do tohoto prostoru vstupují čistě kvůli vzrušení z výkyvů, by tato kombinace mohla znamenat potíže.

„Nízká volatilita u Bitcoinu nemusí být nutně dobrá věc, zejména pokud se jedná o nízký objem,“ řekl v úterý v Bloomberg TV analytik společnosti ARK Investment Management Yassine Elmandjra. Elmandjra uvedl příklad z konce roku 2018, kdy se Bitcoin pohyboval kolem 6 000 USD a mnozí očekávali, že to, co se zdálo být příliš pesimistickým sentimentem, vyústí v short squeeze, ačkoli token místo toho „spadl“ na 3 000 USD.

Srovnání volatility BTC/S&P 500 – Zdroj: Bespoke

„Takže zatímco nízká volatilita je možná známkou toho, že se Bitcoin stává nudnějším a méně kontrariánským, nízká volatilita při nízkém objemu nemusí být pro Bitcoin skvělá.“

Kryptoměny letos utrpěly, protože Federální rezervní systém a další centrální banky agresivně zvyšují sazby, aby ochladily inflaci. To vytlačilo mnoho investorů zabývajících se digitálními aktivy – zejména ty, kteří se do nich dostali právě v posledních několika letech – z tohoto prostoru a z denního obchodování, což je velká změna oproti hype-poháněnému mánii minulých let. Zejména drobní investoři chyběli v akci. Mezitím se hlavními hráči v poslední době staly instituce, což potenciálně pomáhá vysvětlit, proč se volatilita snížila.

„Makrookolí nás skutečně ovlivňuje stejně jako všechny ostatní třídy aktiv,“ řekl tento týden v televizi Bloomberg Tim Grant, vedoucí oddělení EMEA ve společnosti Galaxy Digital. „Už to není maloobchodní třída aktiv.“

To vše tlačí pozorovatele trhu k tomu, aby se snažili rozluštit známky toho, že Bitcoin a další tokeny potenciálně dosáhly dna. Bitcoin letos ztratil 60 %, zatímco index S&P 500 klesl asi o 25 %. Přesto se velká část prodejů v kryptoměnách odehrála v první polovině roku 2022, což odrážejí i toky burzovně obchodovaných fondů: Peníze odtékající z fondů souvisejících s kryptoměnami se ve třetím čtvrtletí zpomalily, což je známkou toho, že mnozí medvědí investoři se již možná z této rizikové třídy aktiv vyčerpali.

Obava z nízkoobjemového a málo objemového škodlivého mixu spočívá v tom, že takové prostředí by mohlo znamenat rychlejší pokles cen v případě výprodeje.

„Na celkovém medvědím trhu nechcete nízkou volatilitu spojenou s nízkým objemem, protože už jsme v období recese, domníváme se, že by se to mohlo zhoršit a Fed bude pokračovat ve zvyšování sazeb a lidé by mohli začít stahovat peníze ze stolu,“ řekl Steven McClurg, spoluzakladatel a investiční ředitel společnosti Valkyrie Investments, která spravuje fondy digitálních aktiv. „A když je nízký objem a nízká volatilita, způsobí to rychlejší pokles cen, mohlo by to způsobit vyšší volatilitu.“