Mastercard pomůže bankám nabízet obchodování s kryptoměnami

Společnost Mastercard se snaží přiblížit obchodování s kryptoměnami masám tím, že bankám usnadní zapojení do tohoto procesu.

Platební gigant plánuje v pondělí oznámit program, který pomůže finančním institucím nabízet obchodování s kryptoměnami, uvedla společnost pro CNBC. Mastercard bude fungovat jako „most“ mezi platformou Paxos, kterou již využívá společnost PayPal pro obchodování s kryptoměnami k nabízení podobné služby, a bankami, uvedla společnost. Mastercard se postará o dodržování předpisů a bezpečnost – dva hlavní důvody, které banky uvádějí, proč se této třídě aktiv vyhýbají.

Skeptičtí byli i někteří spotřebitelé. Kryptoměny jako bitcoin jsou známé svou volatilitou a přední světová digitální aktiva letos ztratila více než polovinu své hodnoty. Odvětví od ledna utrpělo miliardové škody v důsledku hackerských útoků spolu s několika vysoce postavenými bankroty.

Hlavní digitální ředitel společnosti Mastercard uvedl, že průzkum veřejného mínění stále ukazuje poptávku po tomto aktivu, ale zhruba 60 % respondentů uvedlo, že by raději vyzkoušeli vody prostřednictvím svých stávajících bank.

Zdroj: Getty Images

„Existuje spousta spotřebitelů, kteří se o to opravdu zajímají a kryptoměny je zaujaly, ale cítili by se mnohem jistěji, kdyby tyto služby nabízely jejich finanční instituce,“ řekl v rozhovoru pro CNBC Jorn Lambert, hlavní digitální ředitel společnosti Mastercard. „Pro některé lidi je to stále trochu děsivé.“

Velké investiční banky, jako je Goldman Sachs, Morgan Stanley a JPMorgan mají specializované týmy zabývající se kryptoměnami, ale jejich nabízení spotřebitelům se do značné míry vyhýbají. Zrovna minulý týden označil generální ředitel JPMorgan Jamie Dimon na akci Institutu pro mezinárodní finance kryptoměny za „decentralizované Ponzi“. Pokud banky tento model partnerství s Mastercard skutečně přijmou, může to pro Coinbase a další burzy působící v USA znamenat větší konkurenci.

Platební společnost uvedla, že její úlohou je udržet banky na správné straně regulace tím, že bude dodržovat pravidla pro dodržování kryptoměnových předpisů, ověřovat transakce a poskytovat služby proti praní špinavých peněz a monitorování identity. Mastercard bude produkt pilotovat v prvním čtvrtletí příštího roku a poté „klikou“ expandovat do dalších geografických oblastí. Lambert odmítl sdělit, které banky se zatím přihlásily.

Zatímco odvětví prožívá medvědí trh nebo „kryptoměnovou zimu“, Lambert uvedl, že větší aktivita na cestě by mohla vést k většímu počtu transakcí a podpořit hlavní činnost společnosti Mastercard.

„Bylo by krátkozraké si myslet, že malá krypto zima předznamenává její konec – to nevidíme,“ řekl. „S příchodem regulace budou mít kryptoplatformy k dispozici vyšší stupeň zabezpečení a v příštích letech uvidíme, jak se v jednotlivých čtvrtletích vyřeší mnoho současných problémů.“

Zdroj: Getty Images

Společnosti Mastercard a Visa se v oblasti kryptoměn věnují partnerství. Mastercard se již spojil s Coinbase v oblasti NFT a Bakkt, aby umožnil bankám a obchodníkům ve své síti nabízet služby související s kryptoměnami. Minulý týden Visa uzavřela partnerství s FTX, aby mohla nabízet krypto debetní karty ve 40 zemích, a má více než 70 krypto partnerství. American Express uvedla, že zkoumá možnosti využití svých karet a sítě se stablecoiny, které jsou navázány na cenu dolaru nebo jiné fiat měny.

Kryptoměny měly paradoxně narušit činnost bank a zprostředkovatelů, jako jsou Mastercard a Visa. Jejich základní technologie, blockchain, umožňuje pohyb transakcí bez prostředníků. Přesto Lambert uvedl, že se nesetkali s tím, že by průmysl na jejich zapojení tlačil. Kryptoměny jsou na „prahu skutečného mainstreamu“ a stále se musí spojit se zavedenými hráči, aby se tam dostaly, řekl.

„Je těžké uvěřit, že se kryptoměnový průmysl skutečně stane hlavním proudem, aniž by se chopil finančního průmyslu, jak ho známe,“ řekl Lambert.