Těžaři bitcoinů pociťují horko, obtížnost těžby dosahuje historického maxima

Obtížnost těžby bitcoinu minulý týden podruhé za měsíc vzrostla na historické maximum, což je skvělé pro zdraví sítě, ale vyvíjí to tlak na těžaře kryptoměn.

K vytěžení jednoho bitcoinu je nyní zapotřebí 35,6 bilionu hashů. To je asi o 13,55 % více než předchozí úprava obtížnosti před dvěma týdny a nejvyšší úprava za více než rok, uvádí společnost CryptoQuant.

Algoritmus obtížnosti je naprogramován v kódu Bitcoinu tak, aby stabilizoval síť tím, že zajistí, aby se každá mince těžila stabilním tempem 10 minut. Pokud je konkurence příliš velká, znamená to, že bloky přicházejí příliš rychle a obtížnost se musí zvýšit, vysvětlil Chris Brendler ze společnosti D.A. Davidson.

Naopak, pokud by konkurence nebyla dostatečná, znamenalo by to, že bloky přicházejí příliš pomalu a obtížnost by se musela snížit. Hashrate sítě, měřítko výpočetního výkonu, má tendenci pohybovat se společně s obtížností a od léta má také stabilně vzestupnou tendenci.

„Zvyšující se hashrate sítě je pro zdraví sítě [Bitcoinu] dobré,“ řekl Brendler pro CNBC Pro. „Chceme, aby hashrate byl větší, protože to znamená, že je stále více energie věnováno na zabezpečení sítě, což ji činí širší a decentralizovanější. To je obecně vnímáno jako pozitivum pro Bitcoin. Rozhodně to není pozitivní pro těžaře.“

Problém pro těžaře
Těžaři pociťují horko od doby, kdy bitcoin klesl pod 20 000 dolarů a ceny energie se zvýšily.

V loňském roce těžaři opustili Čínu poté, co tamní vláda potlačila těžbu bitcoinů, což vedlo k přesunu aktivit do USA, zejména do Texasu. Ale mezi horkým texaským létem a klesající cenou bitcoinu bylo mnoho těžařů nuceno přestat těžit.

„To je teď trochu hádanka, protože není důvod těžit, když to není ziskové, protože náklady na energii jsou vyšší,“ řekl Brendler. „Takže jak se ekonomika stlačuje, měli byste vidět, že konkurence klesá, a to se zvyšuje.“

Zdroj: Getty Images

Jako příčinu rostoucí konkurence uvedl ochlazení na podzim, nové dodávky a instalace, protože menší provozy, které byly odstaveny, se začínají vracet do provozu.

„Pokud se jim podaří dostat se na druhou stranu, zůstane méně konkurence a těm, které přežijí, se bude dařit velmi dobře v cenách akcií,“ řekl Brendler.

Dodal, že některé společnosti byly v posledních dnech nuceny navýšit ředící kapitál. Nejenže potřebují pokrýt náklady na energii, ale potřebují také vytvořit spread na pokrytí provozních nákladů.

Statická cena bitcoinu
Je možné, že na obzoru je další událost kapitulace těžařů, kdy těžaři prodávají své výdělky z bitcoinů, aby udrželi vlastní provoz.

Zdroj: Getty Images

Owen Lau ze společnosti Oppenheimer připustil, že zatímco rostoucí hashrate je pro síť dobrý, stlačování marží je znepokojivý problém. Podle něj je možné, že na obzoru je další případ kapitulace těžařů, kdy těžaři prodávají své výdělky v bitcoinech, aby udrželi své vlastní operace nad vodou.

V předchozích letech existovala pozitivní korelace mezi cenou bitcoinu a hashrate bitcoinu, ale na tomto novém trhu řízeném makrem by tomu investoři neměli příliš věřit, řekl Lau.

Julio Moreno ze společnosti CryptoQuant byl optimističtější, ale neprosazoval narativ, že rostoucí hashrate signalizuje dno medvědího trhu v ceně.

„Hashrate se obvykle zvyšuje na medvědích trzích. Tak tomu bylo v letech 2013-2015, 2018-2019 a na současném medvědím trhu 2021-2022,“ řekl CNBC Julio Moreno ze společnosti CryptoQuant. „Ačkoli ceny nemusí nutně růst vzhledem k vyššímu hashrate, očekávali bychom, že se ceny v určitém okamžiku zotaví, aby spravedlivě kompenzovaly těžařům jejich investice a náklady.“