Buffettem podporovaná digitální banka spustí v Brazílii vlastní kryptoměnu

Brazilský digitální bankovní startup Nubank spustí v příštím roce v zemi vlastní kryptoměnu, což představuje nejnovější krok velké finanční instituce v oblasti digitálních aktiv.

Nubank ve středu uvedla, že token s názvem Nucoin uvede na trh v první polovině roku 2023. V tiskové zprávě se společnost chlubí Nucoinem jako „novým způsobem, jak ocenit loajalitu zákazníků a podpořit jejich zapojení do produktů Nubank“. Nubank uvedla, že držitelům tokenu plánuje nabízet slevy a další výhody.

„Tento projekt je dalším krokem vpřed v naší víře v transformační potenciál technologie blockchain a v její ještě větší demokratizaci, která přesahuje rámec nákupu, prodeje a údržby kryptoměn v aplikaci Nu,“ uvedl v prohlášení Fernando Czapski, generální manažer pro Nucoin ve společnosti Nubank.

Nubank uvedla, že vyzve 2 000 zákazníků k účasti ve skupině fóra pro řízení vývoje Nucoinu, která „dodržuje běžné postupy v blockchainových projektech“, jak uvedla firma. „V této fázi se více než zpětná vazba navrhuje prozkoumat decentralizovaný proces tvorby produktů, charakteristický pro Web3,“ uvedla společnost Nubank.

Zdroj: Getty Images

Kryptoměna byla postavena na síti Polygon, takzvaném protokolu „Layer 2“, jehož cílem je zmírnit přetížení blockchainu Ethereum, kde mohou být transakce často nákladné a jejich zpracování trvá dlouho. Polygon tvrdí, že jeho platforma je schopna podporovat tisíce transakcí za sekundu.

Nubank není první bankou, která spustila vlastní kryptoměnu. JPMorgan uvedla na trh vlastní token JPMCoin, takzvaný stablecoin, který udržuje vazbu jedna ku jedné na americký dolar. Na rozdíl od této mince cena Nucoinu kolísá v závislosti na nabídce a poptávce, podobně jako u mincí, jako je bitcoin a ether.

Následuje tak další kroky bankovních a platebních společností na kryptotrhu. V říjnu společnost Mastercard spustila nový nástroj Crypto Secure, jehož cílem je pomoci vydavatelům karet předcházet podvodům zahrnujícím kryptografické burzy. Firmy jako PayPal a Robinhood také nabízejí obchodování s kryptoměnami. Banka z Wall Street Goldman Sachs má mezitím vlastní interní oddělení pro obchodování s kryptoměnami.

Nová nabídka tokenů přichází na pozadí neutěšené situace pro kryptoměny. Trh se v současné době nachází v hlubokém útlumu, který investoři nazývají „kryptozima“, přičemž mnoho digitálních mincí – včetně největšího světového bitcoinu – ztratilo od začátku roku 2022 více než polovinu své hodnoty.

Regulační orgány se od té doby začaly vůči digitálním měnám a potenciálním škodám, které představují pro spotřebitele, chovat obezřetněji a vlády v USA, Evropské unii i jinde zavedly rámce pro regulaci tohoto odvětví.

Na otázku, zda společnost Nubank před uvedením svého tokenu na trh požádala o schválení regulačními orgány v Brazílii, mluvčí společnosti odpověděl, že „neustále vyhodnocuje regulační rámec jako důležitou součást našeho procesu vývoje produktu“.

Zdroj: Getty Images

Společnost Nubank zahájila svou činnost v roce 2013 vydáním fialové kreditní karty bez poplatků v brazilském Sao Paulu, které je nechvalně známé svým bankovním systémem s vysokými poplatky a nízkými technologiemi. Od svého uvedení na trh před devíti lety společnost nashromáždila 70 milionů uživatelů v Brazílii, Mexiku a Kolumbii.

Nubank, která koncem loňského roku vstoupila na burzu, má mezi svými podporovateli známého investora Warrena Buffetta. Buffettova firma Berkshire Hathaway získala v červnu 2021 podíl ve společnosti Nubank ve výši 500 milionů dolarů. USD, což je zhruba polovina hodnoty, kterou měla společnost při svém debutu v prosinci 2021.

Nubank se již dříve zapojila do hry s kryptoměnami prostřednictvím své platformy Nucripto, která nabízí obchodování s řadou tokenů včetně bitcoinu a etheru. Burza, která se opírá o technologii od startupu Paxos zabývajícího se blockchainovou infrastrukturou, dosáhla v červenci měsíc po spuštění 1 milionu uživatelů.