Dolarový index dnes vzrostl o pouhých 0,03 %. Euro čeká na projev prezidentky ECB

Americký dolar se připravuje na další poklesový týden, protože holubičí očekávání amerického Federálního rezervního systému se nadále projevují. Podle průzkumu agentury Reuters většina ekonomů očekává v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšení sazeb o 25 bazických bodů (bps), po kterém bude následovat pauza v cyklu zpřísňování. Rizikový sentiment je tento pátek zatím v lepším rozpoložení, asijské akcie získávají zpět půdu pod nohama, zatímco futures na americký index S&P 500 přidávají 0,20 %. Trhy se otřepávají z nočního negativního závěru na Wall Street, přičemž investoři upravují své pozice před svátky lunárního nového roku v Číně. Dále k optimismu na trhu přispěl skokový nárůst předplatitelů amerického streamovacího gigantu Netflix. Netflix zakončil loňský rok s více než 230 miliony globálních předplatitelů, čímž překonal očekávání trhu.

Optimistická nálada na trhu působí na americké státní dluhopisy a je podnětem k tomu, aby se výnosy amerických státních dluhopisů pokusily o odraz od několikaměsíčních minim. Pár USD/JPY v prostředí silnějších výnosů a pauzy v klesajícím trendu amerického dolaru postupuje nad 129,00, ačkoli si zachovává své rozpětí z rozhodnutí Bank of Japan (BoJ).

Mezitím investoři hodnotí nejnovější komentáře tvůrců politiky Federálního rezervního systému, které směřují k sobotnímu „období výpadku“ Fedu. Místopředsedkyně Fedu Lael Brainardová uvedla: „I přes nedávné zmírnění zůstává inflace vysoká a politika bude muset být po určitou dobu dostatečně restriktivní, aby zajistila trvalý návrat inflace na úroveň 2 %.“ Mezitím prezident newyorského Fedu John Williams řekl, že „klíčovou otázkou pro otázku zvyšování sazeb je cíl, nikoliv rychlost“.

V pátek vystoupí prezident filadelfského Fedu a holubice Patrick Harker a guvernér Christopher Waller, přičemž tvůrci politiky dostanou poslední příležitost před vyhlášením měnové politiky 2. února.

AUD/USD si drží své nedávné zisky z oživení, zatímco USD/CAD se obchoduje stabilně na úrovni kolem 1,3450 při mírném odrazu amerického dolaru a ústupu cen WTI. Americká ropa snižuje zisky v souvislosti s hrozícím rizikem recese a nárůstem zásob ropy podle americké agentury EIA.

USD/CAD (short) – Zdroj: Autochartist

NZD/USD zůstává mírně drahý na úrovni 0,6415, protože býci na kiwi se těší optimistické náladě na počátku pátečního obchodování. Kotace přitom obrací ztráty z předchozího dne a zároveň se připravuje na druhý týdenní zisk v řadě.

Měnový pár EUR/USD rozšiřuje své rozpětí nad 1,0800 a čeká na projev prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové. Ve čtvrtek Lagardeová uvedla, že „inflace je příliš vysoká“, a proto centrální banka „zůstane v kurzu zvyšování sazeb“, čímž potlačila tržní očekávání menšího zvýšení sazeb ECB.

Měnový pár GBP/USD se nachází na opačné straně, když dříve v asijské seanci čelil odmítnutí na úrovni 1,2400. Investoři očekávají údaje o maloobchodních tržbách ve Spojeném království, které by mohly být novým impulsem k obchodování.

Ekonomové Commerzbank předpokládají, že CNY bude v průběhu letošního roku mírně posilovat v důsledku dřívějšího než očekávaného otevření Covidu a očekávání tržně příznivější hospodářské politiky.

Pár USD/MXN se nachází pod kulatou hladinou odporu na úrovni 19,00. Očekává se, že aktivum překoná bezprostřední rezistenci, protože tvůrci politiky Federálního rezervního systému (Fed) neustále vydávají jestřábí komentáře pro konečnou sazbu a udržení vyšších úrokových sazeb s cílem zkrotit tvrdohlavou inflaci.

USD/MXN (long) – Zdroj: Autochartist

Investoři do mexického pesa mezitím pravděpodobně budou sledovat rozhodnutí Banco de México o úrokových sazbách, které je naplánováno na únor. Analytici Rabobank, očekávají konečnou sazbu na úrovni 10,75 % po posledním zvýšení o 25 bazických bodů (bps) v únoru.

GBP/JPY postupuje směrem k 160,00 před údaji o maloobchodních tržbách ve Spojeném království

GBP/JPY na začátku evropské seance prodloužil svůj ozdravný pohyb nad kritickou rezistenci 159,00. Před údaji o maloobchodních tržbách ve Spojeném království kříž pochoduje směrem ke kulaté hladině odporu 160,00.

Ve čtvrtek se aktivum odrazilo od úrovně 157,70 poté, co Japonská centrální banka (BOJ) zachovala status quo a ponechala úrokové sazby a cílové výnosy beze změny. Guvernér Bank of Japan (BoJ) Haruhiko Kuroda ponechal úrokovou sazbu na úrovni -0,10 % a desetileté japonské vládní dluhopisy (JGBs) kolem 0 % stabilní a komentoval, že „není třeba dále rozšiřovat cílové pásmo dluhopisů“. Dále dodal, že japonská ekonomika je stále na cestě k zotavení z pandemie a BoJ usiluje o dosažení 2% inflačního cíle udržitelně, stabilně spolu s růstem mezd.