Dolar se odráží, protože slabé technologické výsledky tlumí chuť k riziku

Dolar se v pátek na začátku obchodování v Evropě obchodoval na vyšší úrovni poté, co slabé výsledky tří největších společností ze Silicon Valley snížily chuť k riziku v širším měřítku.

Akcie společností Amazon (NASDAQ:AMZN), Apple (NASDAQ:AAPL) a Alphabet (NASDAQ:GOOGL), vlastníka Googlu, po zveřejnění zpráv za poslední čtvrtletí roku klesly a ukončily tak rizikový pohyb, který začal středečním zmírněním výhledů inflace ze strany Federálního rezervního systému.

Největší zisky za posledních 24 hodin si dolar připsal vůči libře šterlinků poté, co Bank of England naznačila, že po čtvrtečním zvýšení úrokových sazeb o 50 bazických bodů možná ukončila jejich zvyšování. Toto sdělení bylo holubičím poselstvím, než trh očekával, a šterlink je nyní vůči dolaru i euru v tomto týdnu téměř o 2 % níže.

Euro má lepší podporu poté, co prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová nasměrovala k dalšímu zvýšení sazeb o 50 bazických bodů v příštím měsíci. I tak se zdá, že trhy berou tento pokyn s velkou rezervou a hodně sázejí na to, že ECB bude přece jen nucena snížit sazby, protože ekonomika stagnuje. Výnosy dvouletých německých dluhopisů klesly o více než 20 bazických bodů, zatímco výnosy desetiletých italských dluhopisů klesly o 33 bazických bodů, čímž zvrátily tři týdny postupného růstu.

„Ještě není vytesáno do kamene, že ECB pozastaví nebo dokonce ukončí cyklus zvyšování sazeb,“ uvedl v ranní poznámce stratég Deutsche Bank Ulrich Stephan. „Finanční trhy tomu však nyní přisuzují vyšší pravděpodobnost než před zasedáním.“

Zdroj: Getty Images

Dolarový index, který sleduje zelenou bankovku vůči koši měn vyspělých ekonomik, vzrostl o 0,2 % na 101,745 a od středeční tiskové konference Jeroma Powella již umazal všechny své ztráty.

Euro, které během tiskové konference Lagardeové ztratilo více než cent, odepsalo dalších 0,2 % na 1,0886 USD, zatímco libra klesla o 0,3 % na 1,2190 USD.

Pozornost se nyní přesune zpět na Spojené státy, které v 14:30 zveřejní údaje z trhu práce za leden. Očekává se, že hlavní údaj o počtu pracovních míst mimo zemědělství zpomalí čtvrtý měsíc v řadě na 185 000, což by bylo nejpomalejší tempo tvorby pracovních míst za téměř dva roky. Analytici však upozorňují, že interpretace čísel bude ztížena různými změnami v sestavování údajů, které Úřad pro statistiku práce provádí vždy na začátku roku.

Pozornost si mohou získat také nevýrobní PMI ISM a PMI ve službách v Evropě, zatímco čínský PMI ve službách Caixin v lednu po obnovení ekonomiky znovu ožil.

Měnový pár USD/CAD v pátek druhý den po sobě získává pozitivní tah a zdá se, že naváže na noční oživení z oblasti 1,3280, tedy nejnižší úrovně od 16. listopadu. Spotové ceny se drží v mírných mezidenních ziscích kolem oblasti 1,3345-1,3350 po celou ranní evropskou seanci a čerpají podporu z kombinace několika faktorů.

Zdroj: Reuters

Nejistota ohledně silného hospodářského oživení v Číně zatěžuje výhled poptávky po pohonných hmotách a vyvíjí tlak na černou kapalinu. To zase podle všeho oslabuje na komodity navázanou Loonie, která spolu s mírným posílením amerického dolaru poskytuje podporu páru USD/CAD.

Pár USD/JPY se snaží využít mírného odrazu z předchozího dne z blízkosti hranice 128,00, tedy dvoutýdenního minima, a v pátek osciluje v úzkém rozpětí. Spotové ceny kolísají mezi mírnými zisky/minimálními ztrátami a drží se stabilně nad úrovní středu 128,00 až do začátku evropské seance.

Americký dolar se v poslední den týdne posouvá výše a zdá se, že naváže na své zotavení z devítiměsíčního minima, kterého se dotkl ve čtvrtek, což naopak působí jako protivítr pro měnový pár USD/JPY.

Japonský jen naproti tomu nadále podporuje očekávání, že vysoká inflace může vést k tomu, že Bank of Japan (BoJ) zaujme v letošním roce více jestřábí postoj. Sázky podpořila japonská celonárodní jádrová inflace, která dosáhla nejvyššího anualizovaného údaje od prosince 1981. To je považováno za další faktor, který alespoň prozatím drží pár USD/JPY pod tlakem.

Pár USD/CHF po postupném růstu vykazuje na začátku evropské seance nevýraznou akci pod úrovní 0,9150. Aktivum ve švýcarském franku se snaží rozšířit zisky, protože investoři se vyhýbají vytváření významných pozic před zveřejněním údajů o počtu pracovních míst mimo zemědělství (NFP) ve Spojených státech.

Pokud jde o švýcarský frank, předseda Švýcarské národní banky (SNB) Thomas J. Jordan potvrdil další zvyšování úrokových sazeb, protože cenové tlaky jsou nad toleranční síly centrální banky.