Nvidia podporuje zájem o umělou inteligenci novou cloudovou službou, akcie na základě předpovědi rostou

Akcie společnosti Nvidia Corp. rostou, protože specialista na grafické čipy prozradil, že z větší části vyřešil problémy se zásobami a zaměřuje se na příležitosti v oblasti umělé inteligence.

Zakladatel a výkonný ředitel společnosti Nvidia NVDA, Jensen Huang v konferenčním hovoru prozradil, že software umělé inteligence společnosti Nvidia bude nyní k dispozici v několika nabídkách cloudových počítačů, včetně služeb ORCL – společnosti Oracle Corp., MSFT – společnosti Microsoft Corp. a GOOG – společnosti Alphabet Inc. a „další jsou na cestě“. Věří, že superpočítač DGX Cloud AI založený na prohlížeči urychlí přijetí softwarových nabídek s vyšší marží zaměřených na aplikace pro datová centra v době, kdy zájem o umělou inteligenci prudce roste.

„Aktivita kolem infrastruktury AI, kterou jsme vybudovali … za posledních 60 dní prostě vyletěla do nebes,“ řekl Huang.

V letošním roce se zvedla nová vlna humbuku kolem umělé inteligence, protože chatbot ChatGPT oživil zájem o tuto technologii. V roce 2015 se na trhu objevila společnost Microsoft a oznámila novou investici do startupu OpenAI, který stojí za ChatGPT, a zavádí nové služby využívající tuto technologii.

Nová nabídka založená na cloudu bude přesahovat nabídku vyšší úrovně výpočetních schopností, které může poskytnout zařízení Nvidia, a bude zahrnovat přístup k softwaru Nvidia. Finanční ředitelka společnosti Nvidia Colette Kressová v telefonátu uvedla, že software přináší „stovky milionů“ dolarů příjmů a že „sílí“.

Zdroj: Getty Images

V současné době společnost Nvidia příjmy ze softwaru nevyčleňuje a místo toho je ponechává v rámci vykazovaných segmentů, jako jsou datová centra. Vzhledem k tomu, že softwarový segment společnosti roste, Kress v rozhovoru pro MarketWatch uvedl, že by v budoucnu mohli softwarové příspěvky vyčlenit.

„Jak se budeme rozšiřovat, bude software samostatně do budoucna hnacím motorem,“ řekl Kress pro MarketWatch. „Právě teď bude největším hnacím motorem v mixu těchto produktů právě množství produktů a nabídek, které máme v oblasti datových center.“

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Společnost Nvidia dokázala díky svému zaměření na umělou inteligenci a prognóze otočit list od problémů se zásobami, které provázely poslední dvě čtvrtletí a vedly k velkému poklesu tržeb a příjmů ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí. Podle Kresse se očekává, že tržby z datových center porostou sekvenčně i meziročně a „zrychlí se po prvním čtvrtletí“.

Společnost Nvidia předpovídá v prvním čtvrtletí tržby ve výši 6,37 až 6,63 miliardy dolarů, zatímco analytici v průměru odhadovali zisk 85 centů na akcii při tržbách 6,31 miliardy dolarů za první čtvrtletí. Upravená hrubá marže za čtvrté čtvrtletí dosáhla 66,1 %, což je méně než 67 % před rokem, ale postupně se zvýšila z 56,1 % během čerpání zásob společnosti. Do budoucna očekává Nvidia v prvním čtvrtletí hrubé marže ve výši 66 % až 67 %.

Zdroj: Canva

Společnost Nvidia vykázala ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk ve výši 1,41 miliardy dolarů, tj. 57 centů na akcii, ve srovnání s 3 miliardami dolarů, tj. 1,18 dolaru na akcii, v předchozím roce. Upravený zisk, který nezahrnuje náklady na odměny na základě akcií a další položky, činil 88 centů na akcii ve srovnání s 1,32 dolaru na akcii v předchozím roce. Tržby klesly na 6,05 miliardy USD ze 7,64 miliardy USD v předchozím čtvrtletí.

Analytici oslovení agenturou FactSet předpokládali 81 centů na akcii při tržbách 6,02 miliardy dolarů. Akcie po skončení obchodování vyskočily o přibližně 9 % po 0,5% růstu v běžné seanci na 207,54 USD.

Tržby z datových center vzrostly oproti předchozímu roku o 11 % na 3,62 miliardy dolarů, čímž zaostaly za průměrnou předpovědí analytiků ve výši 3,85 miliardy dolarů. Podnikání společnosti Nvidia v oblasti datových center bylo v posledních letech hlavním tahounem akcií, ale nedávné zpomalení cloud computingu vyvolalo obavy o krátkodobý růst tohoto podnikání, zatímco pokroky v oblasti umělé inteligence zvýšily naděje do budoucna.

„Náš průzkum ilustruje očekávání 3% poklesu výdajů sedmi největších poskytovatelů cloudových služeb v souhrnu v roce 2023. Tento pokles následuje po zhruba 33% růstu v roce 2022 a 26% růstu v roce 2021,“ napsali analytici Stifel v náhledu zprávy z tohoto týdne. „I když očekáváme, že investice zaměřené na umělou inteligenci zůstanou prioritou a potenciálně se budou stupňovat s tím, jak se bude zostřovat konkurence, zůstáváme opatrní s očekáváním výrazného zpomalení celkových výdajů na datová centra v roce 2023.“

Zdroj: Nvidia

Podle společnosti FactSet dosáhly tržby z her 1,83 miliardy dolarů, zatímco analytici v průměru očekávali 1,59 miliardy dolarů. Herní byznys společnosti Nvidia může získat podporu díky nedávné dohodě se společností Microsoft, která se snaží uzavřít akvizici Activision Blizzard Inc. v hodnotě 69 miliard dolarů, ale společnost se potýká s nadbytkem zásob poté, co se potýkala s problémy s dodávkami v dřívější pandemii.

Za posledních 12 měsíců akcie společnosti Nvidia poklesly přibližně o 12 %, zatímco index Dow Jones Industrial Average DJIA, -0,26 % klesl o 2 %, index S&P 500 SPX, -0,16 % o 7 % a technologický index Nasdaq Composite COMP, +0,13 % o 14 %.

Pokud vás zajímá hlubší pohled a chcete pomoci chytře analyzovat dostupné příležitosti na trhu, naši poradci jsou vám k dispozici zde.

Hvězdný růst

Společnost Nvidia byla založena v roce 1993, v lednu 1999 vstoupila na burzu a od té doby její akcie vzrostly o 55 000 %. Zatímco většina společností má tendenci zažívat největší růst na začátku, Nvidia od roku 2013 stále zajišťuje obrovské zisky, protože téměř sama založila trh se spotřebitelskými grafickými procesory (GPU).

Před společností Nvidia neexistoval téměř žádný trh se spotřebitelskými (tzv. diskrétními) grafickými procesory a společnost vydělávala na rostoucí popularitě lidí, kteří si stavěli vlastní počítače pro hraní her a další účely. Díky tomu měla Nvidia podle Jon Peddie Research ve třetím čtvrtletí roku 2022 88% podíl na trhu diskrétních GPU.

Zdroj: Getty Images

Zatímco pokles v odvětví osobních počítačů v roce 2022 způsobil, že celosvětové dodávky grafických procesorů klesly za rok o 42 %, růst trhu v minulosti vynesl společnost Nvidia do dominantního postavení v oblasti technologií.

Od roku 2013 vzrostly akcie společnosti Nvidia o 7050 %.

S přihlédnutím k dividendám společnosti Nvidia v průběhu let by investice 10 000 USD do akcií společnosti v roce 2013 měla dnes hodnotu 807 205 USD. Roční míra návratnosti by činila přibližně 54 %.

Budování budoucnosti

I když je nepravděpodobné, že by akcie společnosti Nvidia v příštím desetiletí vzrostly o dalších 7 000 %, stále mají potenciál k výraznému růstu i v budoucnu. Trh se spotřebitelskými grafickými procesory se v současné době nachází v útlumu a bude potřebovat čas, aby se zotavil. Úspěch společnosti Nvidia v této oblasti jí však dává sílu a finanční zdroje k tomu, aby pro svá výkonná zařízení našla lukrativnější uplatnění. Michal Kmeť, Burzovnísvět.cz