Dolar se odráží od čtyřměsíční série ztrát díky očekávání vyšších sazeb v USA

Americký dolar po krátké pauze na začátku týdne v úterý obnovil svůj růst a po čtyřměsíční sérii ztrát se vrátil na cestu k impozantnímu zisku na konci měsíce.

Očekávání trhu, že americký Federální rezervní systém bude muset zvýšit sazby více, než se původně očekávalo, které se zvýšilo po řadě příznivých ekonomických údajů ze Spojených států, poslalo v posledních týdnech zelenou bankovku nahoru.

Dolarový index, který měří měnu vůči koši srovnatelných měn, vzrostl v asijském obchodování o 0,18 % na 104,84 bodu a zaznamenal měsíční zisk přesahující 2,5 %, první od září.

Odolnost největší světové ekonomiky je pro tvůrce politiky Fedu důvodem k tomu, aby zůstali jestřábí a investoři nyní očekávají, že sazba Fed Funds dosáhne do září svého maxima těsně nad 5,4 %.

„Dolar se odrazil ode dna – plně oprávněně díky síle lednových čísel, která přišla v únoru, a přecenění na Fed,“ uvedl Ray Attrill, vedoucí oddělení FX strategie v National Australia Bank (OTC:NABZY), s odkazem na silné ekonomické údaje z USA.

„Myslím, že se tak trochu potácíme od jednoho velkého tisku dat k druhému… Další pohyb dolaru je skutečně závislý na tom, jak se únorová data začnou projevovat v březnu.“

Britská libra odevzdala část zisků z předchozí seance a klesla o 0,18 % na 1,2041 USD. V pondělí vzrostla o 1 % poté, co Británie a Evropská unie oznámily novou dohodu o obchodních ujednáních pro Severní Irsko po brexitu, známou jako Windsorský rámec.

To zlepšilo vyhlídky britské ekonomiky po brexitu a britský premiér Rishi Sunak prohlásil, že to otevře cestu k nové kapitole ve vztazích Londýna s blokem.

EUR/USD (long po dosažení úrovně 1,0579) – Zdroj: Autochartist

Euro se naposledy nacházelo o 0,22 % níže na úrovni 1,0585 USD, když v předchozí seanci v souvislosti s touto zprávou podobně vzrostlo o 0,6 %.

Očekává se, že britský parlament bude o dohodě hlasovat, přičemž opoziční labouristé prohlásili, že budou hlasovat pro.

Předseda severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) uvedl, že jeho strana pracuje na podrobnostech.

„Nálada naznačuje, že tato věc bude úspěšná… pravděpodobně zde existuje prostor pro nějakou zbytkovou sílu šterlinků,“ řekl Attrill.

„Jde o to, zda je to odrazový můstek pro silnější, mnohem lepší odstranění obchodních třecích ploch mezi Spojeným královstvím a EU obecněji.“

Vůči japonskému jenu se dolar zvýšil o 0,07 % na 136,31. Nastupující guvernér Bank of Japan (BOJ) Kazuo Ueda zatím nabídl jen málo vodítek ohledně toho, zda by banka mohla v nejbližší době ukončit masivní stimulaci, i když naznačil, že má o takovém kroku představy.

Nastupující viceguvernér Šiniči Učida v úterý rovněž odmítl možnost okamžité revize velmi uvolněné měnové politiky BOJ.

Údaje z Nového Zélandu v úterý brzy ráno ukázaly, že index podnikatelské důvěry ANZ se v únoru zlepšil na -43,3 bodu z lednových -52 bodů, což je lepší výsledek, než očekával trh (-61 bodů). NZD/USD nedokázal využít příznivých údajů o sentimentu a naposledy se obchodoval v záporném teritoriu mírně pod úrovní 0,6150.

NZD/USD (short) – Zdroj: Autochartist

Maloobchodní tržby v Austrálii v lednu oživily a po prosincovém poklesu o 3,9 % meziměsíčně vzrostly o 1,9 %. Ačkoli AUD/USD s počáteční reakcí na tyto údaje vystoupal výše, během evropského dopoledne ztratil svou trakci a začal klesat k úrovni 0,6700.

V úterý zveřejněné údaje ukázaly, že přebytek běžného účtu platební bilance Austrálie v prosinci prudce vzrostl, zatímco samostatné údaje poukázaly na výrazné oživení australských maloobchodních tržeb v lednu po překvapivém poklesu v prosinci.

Předpokládá se, že kanadská ekonomika se ve čtvrtém čtvrtletí mezičtvrtletně sníží o 0,2 % poté, co v předchozím čtvrtletí vzrostla o 0,7 %. Před zprávou o HDP se USD/CAD pohybuje v úzkém pásmu mírně pod úrovní 1,3600.

USD/CNY překonal hranici 6,90. Ekonomové banky HSBC očekávají, že jüan vůči dolaru posílí, až se v souvislosti se silnými údaji a prorůstovými opatřeními zlepší chuť k riziku.

GBP/JPY snižuje měsíční zisk, když během úterý ustupuje ze sedmitýdenního maxima na 164,15. Kromě konsolidace na konci měsíce se zdá, že prodejce měnového páru dráždí také ustupující optimismus ohledně nedávno dohodnuté dohody o brexitu mezi EU a Spojeným královstvím.

Původní dohoda mezi premiérem Spojeného království Rishim Sunakem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou o Protokolu o Severním Irsku (NIP) musí být ještě schválena parlamentem, a proto se objevily pochybnosti o tom, zda se tak stane i pro kupce GBP/JPY.