Miliardář Steve Cohen sází na tyto solární akcie – proč byste ho měli následovat

Problémy v dodavatelském řetězci jsou v posledních letech postrachem mnoha průmyslových odvětví a na seznam postižených můžete přidat i solární sektor. Přestože náklady na solární materiály v důsledku toho kolísaly, nemělo to vliv na poptávku, která v loňském roce výrazně vzrostla a letos se očekává její další růst. Odvětví také může těžit z podpůrných politik, jako jsou ty, které jsou zahrnuty v zákoně o snížení inflace (IRA). Kromě toho k oživení solárního příběhu přispěla i ruská invaze na Ukrajinu a následná energetická krize.

Samozřejmě, že každý segment, u něhož se předpokládá silný růst, přitahuje investory a jedno velké jméno z Wall Street si toho všímá.

Steve Cohen, miliardář, předseda představenstva a generální ředitel globální společnosti Point72, vybudoval své jmění pomocí strategie vysokého rizika a vysokého zisku a zjevně si myslí, že solární průmysl je právě teď místem, kde je třeba být. Nedávno se zaměřil na dvě jména působící v tomto odvětví a my jsme se ponořili do databáze, abychom se o obou dozvěděli něco bližšího.

Zdroj: Bloomberg

Ukázalo se, že nejen Cohen si myslí, že tyto akcie stojí za to. Podle konsensu analytiků jsou obě akcie hodnoceny jako „Strong Buys“. Podívejme se, proč si tolik lidí myslí, že budoucnost těchto solárních akcií je zářná.

Sunrun Inc. (RUN)

První solární akcií, která vzbudila Cohenův zájem, je Sunrun, největší americký instalátor solárních zařízení pro domácnosti. Od svého založení v roce 2007 se firma soustředila především na obchodní model smluv o nákupu elektřiny (PPA), v jehož rámci Sunrun instaluje a udržuje solární systém na domě zákazníka a poté mu prodává elektřinu za dohodnutou sazbu po dobu 20 nebo 25 let.

Vzhledem k tomu, že celosvětová energetická krize působila jako vítr do plachet, společnost Sunrun v průběhu roku 2022 vykazovala konzistentní meziroční růst, což se projevilo i v nedávno zveřejněných výsledcích za 4. čtvrtletí. Čistá hodnota předplatitelů společnosti vzrostla z 13 259 USD v předchozím čtvrtletí na 16 569 USD, zatímco počet zákazníků vzrostl o 21 % oproti stejnému období loňského roku. Tržby meziročně vzrostly o 40 % na 609,52 milionu USD, čímž překonaly odhad ulice o 20,63 milionu USD. Společnost také překvapivě vybrala zisk, když EPS ve výši 0,29 USD výrazně předčil očekávaných -0,27 USD.

Zdroj: Reuters

Trh s rezidenčními solárními elektrárnami by měl v roce 2023 zaznamenat 7% přírůstek kapacity, Sunrun však očekává 10% až 15% růst, i když společnost upozornila, že financování solárních projektů se kvůli rostoucím úrokovým sazbám prodražilo, což pravděpodobně ovlivní profil ziskovosti.

Celkově vzato, Steve Cohen zde musí vidět mnoho důvodů k radosti. Ve čtvrtém čtvrtletí zdvojnásobil svou pozici a nakoupil 871 943 akcií, čímž zvýšil svůj podíl o 103 % na celkových 1 723 560 akcií. Ty mají nyní hodnotu téměř 38 milionů dolarů.

Stephen Byrd z Morgan Stanley, který odráží Cohenův pozitivní pohled, označuje Sunrun za „Top Pick“ a domnívá se, že trh nepřisuzuje akciím správné ocenění.

Ve vysvětlení svého postoje pětihvězdičkový analytik napsal: „RUN se v současné době obchoduje s tržní kapitalizací 5,1 miliardy USD, nicméně odhadujeme, že hodnota jejích stávajících zákazníků činí ~2,7 miliardy USD, tedy ~53 % současné tržní kapitalizace. To znamená, že trh započítává 2,4 miliardy dolarů tvorby hodnoty z nových zákaznických smluv, nebo jen tři roky ~20% ročního růstu počtu zákazníků a mírné zlepšení čisté hodnoty předplatitelů. Považujeme to za vysoce penalizační vzhledem k tomu, že v současné době mají střešní solární elektrárny pouze 4 % amerických domácností a že poptávka po této technologii/hodnota této technologie roste.“

Za tímto účelem dává analytik Morgan Stanley akciím RUN cílovou cenu 65 USD, čímž podporuje své hodnocení Overweight (tj. Buy). Tato hodnota dává prostor pro 12měsíční růst o neuvěřitelných 196 %.

Zatímco Byrd je největším býkem RUN na ulici, většina uvažuje stejně; na základě 9 nákupů oproti 2 držením si akcie nárokují konsenzuální hodnocení Strong Buy. Podle průměrné cílové hodnoty 39,73 USD se akcie v příštím roce vyšplhají o 81 % výše.

SolarEdge Technologies (SEDG)

Další akcie s tématikou solární energie, na které Cohen sází, je další lídr v oboru. SolarEdge Technologies je největším světovým dodavatelem fotovoltaických střídačů. Společnost byla vlastně první, kdo úspěšně komerčně využil optimalizátory výkonu tím, že vyrobila zařízení, které se připojuje k zadní straně solárního panelu, jehož prostřednictvím se zvyšuje množství vyráběné energie, což pomáhá snižovat náklady na energii, kterou systém vyrábí.

Její odborné znalosti v oblasti střídačů se uplatňují také při vytváření dalších inteligentních energetických produktů. Akvizicí podniků, které se zaměřují na různé segmenty energetického průmyslu, včetně skladování, baterií, řešení síťových služeb a nabíjení elektrických vozidel, rozšířila společnost SolarEdge své portfolio produktů.

Zdroj: Getty Images

Společnost také těží z rostoucí poptávky v Evropě, která nyní představuje téměř 60 % jejího celkového objemu solárních střídačů. V nedávno zveřejněné zprávě za 4. čtvrtletí dosáhly díky rekordním tržbám ze solárního segmentu ve výši 837 milionů USD celkové tržby 890,7 milionu USD, což představuje 61,4% meziroční nárůst. Adj. zisk na akcii dosáhl 2,86 USD, což je výrazně více než loňských 1,10 USD. Výsledky v horní i dolní linii překonaly očekávání ulice. Ještě lepší je, že za 1. čtvrtletí se očekávají tržby v rozmezí 915 až 945 milionů USD, zatímco konsensus byl 914,70 milionu USD.

Není tedy divu, že se investor jako Steve Cohen zajímá o společnost, jako je SolarEdge. Ve čtvrtém čtvrtletí Cohenova společnost Point72 provedla významný nákup akcií SEDG v celkovém počtu 268 092 kusů, které mají při současné ceně akcií hodnotu přes 79 milionů dolarů.

Miliardář není jediným fanouškem. Analytik společnosti Guggenheim Joseph Osha je mimo jiné ohromen zisky dosaženými v Evropě a označuje společnost SEDG za „nejlepší nápad“ pro rok 2023.

„V objemovém vyjádření MW nyní Evropa představuje 57 % celkových dodávek, s 30% sekvenčním růstem za čtvrtletí a 69 % za celý rok 2022,“ poznamenal pětihvězdičkový analytik. „Tato srovnání jsou pravděpodobně příliš dobrá na to, aby vydržela – pro rok 2023 ukazujeme pro Evropu 44% růst objemu – ale výsledky ilustrují, do jaké míry společnost SEDG využívá prudkého nárůstu poptávky, zejména v Německu… Při pohledu do budoucna se projevila síla marží, kterou jsme očekávali, a náš stále konzervativní model ukazuje pro rok 2023 hrubou marži GAAP na úrovni 30 %, což je více než 29 % v předchozím období.“

„Je nám jasné, že SEDG je nejlepší způsob, jak investovat do robustního růstu rezidenční a komerční solární energetiky mimo USA, a při 28 % objemu střídačů by slabší americký trh neměl být podle našeho názoru problém,“ shrnul Osha.

Za tímto účelem Osha hodnotí akcie na Buy, přičemž jeho cílová cena 452 USD naznačuje, že akcie v následujících měsících vystoupají o ~53 % výše.

Většina analytiků s tímto hodnocením souhlasí; konsenzuální názor SEDG Strong Buy vychází z 15 Buy vs. 5 Holds. Prognóza počítá s ročním růstem o 25 %, vzhledem k tomu, že průměrná cílová hodnota aktuálně činí 370,85 USD.