Bitcoin padá. Kryptobankéř Silvergate má potíže

Bitcoin a další kryptoměny ve čtvrtek klesaly, byly pod tlakem, ale držely se na klíčových úrovních v souvislosti se známkami potíží ve společnosti Silvergate Capital, která je vlivným bankéřem v odvětví digitálních aktiv.

Cena bitcoinu za posledních 24 hodin klesla o téměř 2 % na 23 275 dolarů. Největší kryptoměna se v posledních týdnech konsolidovala mezi 23 000 a 24 000 dolary a poněkud stagnovala poté, co v rally na začátku roku 2023 vyskočila z přibližně 16 500 dolarů až nad 25 000 dolarů – na nejlepší úrovně od loňského léta.

„Bitcoin nadále nachází podporu, když klesá na 23 000 dolarů, což je působivý výsledek uprostřed klesajících trhů a silnějšího dolaru,“ uvedl Alex Kuptsikevich, analytik makléřské společnosti FxPro. „Významné signální úrovně na cestě dolů pro Bitcoin se zdají být kolem 22 700 USD, kde se soustřeďuje 50denní klouzavý průměr a lokální minima z konce minulého týdne.“

Pokles cen digitálních aktiv může přijít, protože obchodníci sledují potíže v Silvergate (SI), federálně pojištěné americké bance, která se umístila jako pilíř institucionální kryptoměny. Silvergate ve středu pozdě večer v podáních upřesnila, že odkládá předložení své výroční zprávy Komisi pro cenné papíry, což vyvolalo dramatický pokles již tak sražené ceny akcií společnosti.

Společnost Silvergate se sídlem v La Jolla v Kalifornii je členskou bankou Federálního rezervního systému a předním poskytovatelem inovativních řešení a služeb finanční infrastruktury pro odvětví digitálních aktiv.

Silvergate vykázala ve čtvrtém čtvrtletí ztrátu ve výši 1 miliardy dolarů poté, co prodala cenné papíry za výprodejové ceny, aby odvrátila bankovní potíže. Společnost ve své zprávě uvedla, že v lednu a únoru prodala další cenné papíry a očekává, že zaznamená další ztráty.

To bude mít negativní dopad na kapitálové poměry banky a mohlo by vést k tomu, že bude „méně než dobře kapitalizovaná“, uvedla společnost. Silvergate rovněž uvedla, že vyhodnocuje svou schopnost pokračovat v činnosti a že „je v procesu přehodnocování svého podnikání a strategií s ohledem na obchodní a regulační problémy, kterým v současné době čelí“.

Pro společnost Silvergate to vypadá jako existenční hrozba, která by mohla potvrdit obavy regulátorů, že kryptoměny představují nebezpečí pro finanční systém, a riskovat tak další protivětry pro odvětví, které bylo v uplynulém roce pod tlakem regulačních tlaků.

Krize v Silvergate by také mohla zasáhnout kryptoměnové trhy, protože banka usnadňuje klíčové převody mezi burzami a tvůrci trhu – kteří provádějí velkou část nákupu a prodeje Bitcoin a dalších tokenů – potenciálně zhoršuje stávající problémy s likviditou. To by mohlo vést k ještě větší volatilitě kryptoměn.

Zdroj: Reuters

Coinbase Global (COIN), přední americký kryptoměnový broker, ve čtvrtek oznámil, že „z důvodu opatrnosti“ již nepřijímá ani neiniciuje platby do nebo ze Silvergate, a dodal, že má vůči bance minimální korporátní expozici. Coinbase je online směnárna se sídlem v San Franciscu v Kalifornii. Zprostředkovává transakce bitcoinu a dalších kryptoměn.

V širším měřítku si Bitcoin a jemu podobní pravděpodobně budou i nadále brát příklad z akciového trhu, kde se Dow Jones Industrial Average a S&P 500 potácejí v důsledku obav investorů z inflace a budoucnosti úrokových sazeb. Kryptoměny na začátku roku výrazně překonávaly výkonnost akcií – čímž porušily makroúrovní korelace mezi digitálními aktivy a akciemi -, ale od té doby se vrátily zpět do tempa.

„V nejlepším případě budeme pravděpodobně svědky obchodování bitcoinu a kryptoměn do strany, dokud se makro i regulační fronty neposunou pozitivnějším směrem,“ uvedl Quinn Thompson, vedoucí oddělení růstu a kapitálových trhů ve společnosti Maple, což je platforma pro kapitálové trhy poháněná blockchainem. „V nejhorším případě by nás mohla čekat další noha dolů. Většina účastníků trhu se proto prozatím stále více kloní k opatrnějšímu přístupu.“

Kromě Bitcoinu ztratil Ether -druhá největší kryptoměna- téměř 2 % a dostal se pod 1 650 USD. Menší kryptoměny neboli altcoiny byly slabší, přičemž Cardano se propadlo o 3,5 % a Polygon o 4 %. Memecoiny byly také v červených číslech, Dogecoin klesl o 2,5 % a Shiba Inu se propadl o 4 %.