Goldman Sachs říká: „Kupujte bankovní akcie na poklesu. Zde jsou 2 jména, která stojí za zvážení

Minulý týden skončil pro bankovní akcie nejhorším dnem od finanční krize v roce 2008. Krach Silicon Valley Bank, 16. největší bankovní společnosti v zemi a věřitele první instance pro začínající podniky kalifornského technologického světa, vyvolal obavy z většího bankovního runu, nebo dokonce z opakování systémových finančních problémů.

To jsou ty nejhorší obavy – ale podle hlavního úvěrového stratéga Goldman Sachs Lotfiho Karouiho mohou být tyto obavy přehnané.

„Domníváme se, že riziko nákazy z malých na velké banky je vzhledem k nízkému podílu regionálních bank na trhu IG malé. Podobně je vzdálené i riziko kapitálové nebo likviditní události mezi velkými bankami. Znovu potvrzujeme naše doporučení „overweight“ pro tento sektor a případný velký výprodej bychom využili jako příležitost k přidání rizika,“ vyjádřil se Karoui.

V této situaci analytici Goldman Sachs doporučují bankovní akcie, které považují za potenciální vítěze pro investory využívající poklesu cen. Na dvě z těchto vybraných akcií se podíváme blíže.

Zdroj: Getty Images

Charles Schwab (SCHW)

První bankovní institucí, na kterou se podíváme, je známé jméno Charles Schwab. Jedná se o největší veřejně obchodovanou firmu v oblasti investičních služeb v USA, která na konci roku 2022 držela 7,05 bilionu USD v klientském majetku. Firma se může pochlubit celkem 34 miliony makléřských účtů, což odpovídá její pověsti, že zpřístupňuje akciové investice masám drobných investorů. V této nice působí společnost Schwab jako správce investic i diskontní makléř a svým klientům nabízí celou řadu bankovních a investičních služeb.

Letos v lednu společnost Schwab oznámila smíšené finanční výsledky za poslední čtvrtletí roku 2022 a za celý rok. V tomto čtvrtletí čistý nejvyšší zisk ve výši 5,49 miliardy dolarů meziročně vzrostl o 17 %, ale nedosáhl konsensuálních odhadů o 60 milionů dolarů. Upravený zisk na akcii ve výši 1,07 USD byl o 24 % vyšší než v předchozím roce, ale pod konsenzuálním odhadem 1,09 USD.

Zdroj: Getty Images

Na roční úrovni dosáhla společnost Schwab čistých tržeb ve výši 20,7 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 12 %. Upravený čistý zisk meziročně vzrostl o 19 % na 7,9 miliardy USD a upravený zisk na akcii se meziročně zvýšil o 20 % na 3,90 USD. Společnost Schwab shromáždila v roce 2022 nová aktiva v celkové hodnotě 428 miliard USD a přidala více než 4 miliony nových zákaznických účtů. V jednom ze svých poklesů firma uvedla, že nově přidaná aktiva byla kompenzována nižšími tržními hodnotami v loňském medvědu, což vedlo k meziročnímu poklesu celkových držených aktiv.

Na důkaz sebevědomí vedení společnosti Schwab vyhlásila poslední dividendu na kmenové akcie. Výplata, která byla vyplacena 24. února, byla oproti předchozímu čtvrtletí zvýšena o 14 % na 25 centů na kmenovou akcii. Při této výši činí roční výnos z výplaty 1 USD 1,7 %. Společnost si v minulosti udržovala spolehlivou výplatu dividend, která sahá až do roku 1990.

Akcie společnosti Schwab projevily silnou reakci na kolaps SVB a během posledních dvou obchodních seancí se propadly o 23 %.

Pětihvězdičkový analytik společnosti Goldman Sachs Alexander Blostein se zaměřil na vyhlídky společnosti Schwab a poznamenal, že firma má „dostatek likvidity, aby uspokojila potřeby zákazníků, aniž by musela nuceně prodávat své portfolio AFS“.

„Odhadujeme, že odliv jádrových vkladů v lednu byl nepatrně horší než měsíční průměr roku 2022, přičemž kumulativní pokles za 1Q22-leden činil ~25 %. Ačkoli se domníváme, že nedávná emise dražšího financování SCHW pravděpodobně zatíží NIR v 1H23, management potvrdil svá očekávání dočasného využití těchto facilit a obavy o financování/likviditu, které se u některých finančních institucí vyostřily, zde nepovažujeme za opodstatněné. Při poklesu akcií o [29] % od začátku roku zůstává podle našeho názoru poměr rizika a výnosu atraktivní,“ uvedl Blostein.

Blostein svůj postoj kvantifikuje ratingem Buy pro akcie a cílovou cenou 98 USD, která vyjadřuje důvěru v jednoroční potenciál růstu o 67 %.

Celkově si společnost Schwab nárokuje 15 nedávných hodnocení analytiků, z toho 11 hodnocení “ Buy“, 3 hodnocení „Holds“ a jedno hodnocení „Sell“, což představuje konsenzuální hodnocení „Moderate Buy“. Akcie se obchodují za 58,70 USD a jejich průměrná cílová cena 90,13 USD naznačuje jednoletý růst o 53,5 %.

Bank of N.T. Butterfield & Son (NTB)

Další v pořadí je méně známé jméno v bankovním sektoru, banka Bank of N.T. Butterfield se sídlem na Bermudách. Tato banka, jejíž tržní kapitalizace ve výši 1,5 miliardy dolarů ji řadí do kategorie malých firem, obsluhuje dobře situované klienty ve Švýcarsku, Velké Británii a Singapuru a také na Bermudách, Kajmanských ostrovech, Bahamách a Normanských ostrovech. Banka nabízí širokou škálu specializovaných služeb v oblasti financí a správy majetku a také úvěry na rezidenční nemovitosti ve Velké Británii.

Butterfieldu se podařilo vytočit solidní zprávu za 4Q22, která překonala prognózy jak na horním, tak na dolním řádku. Tržby meziročně vzrostly o 17,7 % a dosáhly 148,5 milionu USD, čímž překonaly konsenzuální odhad o 5,24 milionu USD. Také zisk na akcii mimo GAAP ve výši 1,27 USD překonal prognózu analytiků ve výši 1,14 USD.

Zdroj: Getty Images

Vezmeme-li rok 2022 jako celek, Butterfield vykázal čisté tržby ve výši 549,3 milionu USD, což představuje 10% meziroční nárůst, zatímco čistý zisk společnosti dosáhl 214 milionů USD, což představuje ještě působivější 31% meziroční nárůst. Celoroční zředěný zisk na akcii vykázal stejné 31% meziroční zlepšení.

Za zmínku pro investory stojí, že Butterfield od léta 2019 udržuje pravidelnou výplatu dividendy na kmenové akcie ve výši 44 centů za čtvrtletí. Další výplata je stanovena na 14. března a anualizovaná výplata ve výši 1,76 USD přináší nadprůměrný výnos 5,85 %.

Stejně jako výše uvedená banka Schwab se zdá, že jde o fundamentálně zdravou banku, kterou minulý týden zasáhla náhlá krize. Do pátečního závěru se akcie Butterfieldu propadly o více než 14,5 % oproti středečním hodnotám.

To je propad, který by doporučila banka Goldman Sachs – a tento názor podporuje i nedávné zpravodajství analytika Willa Nance o těchto akciích.

„Vidíme zde řadu důvodů k pozitivnímu hodnocení: 1) mgmt poukazuje na pokračující expanzi NIM v příštích několika čtvrtletích, protože společnost nasazuje přebytečnou likviditu do cenných papírů s vyšším výnosem. 2) Společnost se nyní blíží ke své cílové úrovni TCE/TA a pravděpodobně obnoví zpětný odkup akcií, čímž přidá k již tak atraktivní 5% dividendě, a 3) příjmy z poplatků jsou mnohem vyšší, než se očekávalo, a přestože pravděpodobně těží z některých opětovně se otevírajících trhů společnosti, domníváme se, že se jedná o jeden z prvních příznaků ‚normálnějšího‘ průběhu příjmů z poplatků po několika letech omezení cestování na ostrovních trzích společnosti,“ napsal Nance.

„Domníváme se, že NTB je atraktivním holdingem pro příjmově orientované investory, který nabízí solidní ~[6]% dividendy a atraktivní příležitosti pro alokaci kapitálu z odkupu akcií,“ shrnul analytik.

Při sledování tohoto vývoje do budoucna hodnotí Nance akcie NTB jako „Buy“ s cílovou cenou 41 USD, což naznačuje zisk 36 % v příštích 12 měsících.

Celkově se zdá, že ulice je v tomto případě na straně býků. Na společnost Butterfield existují 4 nedávné recenze analytiků a všichni čtyři se shodují, že jde o akcii, kterou je třeba koupit, takže konsenzuální hodnocení Strong Buy je jednomyslné. Průměrná cílová cena je 41,50 USD a znamená jednoletý potenciál růstu o ~38 % z aktuální obchodní ceny 30,09 USD.