Tyto 3 akcie z indexu Dow Jones jsou nejlevnější za posledních deset let

Pokud nejste prodejci na krátko nebo jste neinvestovali velké prostředky do energetických akcií, rok 2022 pravděpodobně nebyl nijak výjimečný. Všechny tři hlavní americké akciové indexy se propadly do medvědího trhu a dosáhly nejhorších jednoletých výnosů za posledních 14 let.

V tomto masakru však Dow Jones Industrial Average (^DJI) obstál. Jeho 9% pokles sice představoval nejhorší výkon od roku 2008, ale byl výrazně lepší než Nasdaq Composite, který loni ztratil neuvěřitelných 33 %. Vzhledem k tomu, že 30 složek indexu Dow má bohatou historii ziskovosti, jsou právě tím typem podniků, na které se investoři obracejí, když se na burze zvýší volatilita a nejistota.

Následující tři akcie Dow se podle toho či onoho oceňovacího standardu obchodují za nejnižší ocenění za více než deset let.

Intel

Existuje více způsobů, jak měřit, jak levná je společnost ve srovnání s indexy širokého trhu, s obdobnými společnostmi, a dokonce i sama se sebou. V případě polovodičové společnosti Intel (INTC) je ukazatelem ocenění poměr ceny k účetní hodnotě (P/B). Intel se v současné době obchoduje zhruba 8 % nad svou účetní hodnotou. To představuje nejlevnější ocenění v poměru k účetní hodnotě přinejmenším od poloviny 80. let 20. století (tj. od doby, kdy mám k dispozici údaje o P/B).

Zdroj: Shutterstock

Samozřejmě existuje velmi dobrý důvod, proč se akcie společnosti Intel v posledních letech propadly. Začněme tím, že rostoucí pravděpodobnost recese v USA spolu s přetrvávajícími problémy v dodavatelském řetězci poškozuje většinu vysoce cyklických provozních divizí společnosti. Hlavní segmenty společnosti, mezi něž patří klientské počítače a datová centra/umělá inteligence, zaznamenaly ve čtvrtém čtvrtletí pokles tržeb o 36 %, resp. 33 % oproti předchozímu roku.

Hlavní konkurent Advanced Micro Devices navíc pomalu, ale vytrvale snižuje podíl společnosti Intel na trhu osobních počítačů a datových center. To jsou segmenty, které Intelu přinášejí velké finanční toky a umožňují mu reinvestovat do rychleji rostoucích iniciativ.

Navzdory těmto obavám společnost Intel vypracovala plán, jak zlepšit provozní efektivitu a zaměřit větší pozornost na provozní segmenty, které jsou nejdůležitější. Dokonalým příkladem je 20 miliard dolarů, které se vynakládají na dva výrobní závody v Ohiu. Tyto závody na výrobu čipů by měly být uvedeny do provozu příští rok a budou přínosem pro segment slévárenských služeb společnosti.

Zdroj: Shutterstock

Různé iniciativy vedení společnosti Intel na snížení nákladů se rovněž setkávají s úspěchem. Společnost předpokládá, že v letošním roce ušetří až 3 miliardy dolarů a do konce roku 2025 by mělo dojít ke snížení nákladů o 8 až 10 miliard dolarů ročně.

A konečně, ztráty podílu Intelu na trhu ve prospěch AMD nejsou tak velké, jak by se mohlo zdát z Wall Street. Ačkoli má AMD jistě větší dynamiku růstu než Intel, ten si udržuje lví podíl na trhu s centrálními procesory v osobních počítačích, mobilních zařízeních a datových centrech. Jinými slovy, dojná kráva Intelu nezmizí.

Walgreens Boots Alliance

Druhou akcií indexu Dow Jones Industrial Average, která je nyní levnější než kdykoli v uplynulém desetiletí, je řetězec lékáren Walgreens Boots Alliance (WBA). Zatímco z hlediska hodnoty P/B se nachází velmi blízko svého historického minima, je to právě poměr ceny k zisku (P/E) společnosti na příští rok, který je dechberoucí. V žádném okamžiku v předchozím desetiletí neměla společnost Walgreens poměr P/E na budoucí období nižší než 8. V současné době je nižší než 7, a to na základě konsensuální prognózy zisku Wall Street pro fiskální rok 2024.

Zdroj: Getty Images

Převažujícím důvodem nízkého ocenění společnosti Walgreens je její nedostatečný růst. Zatímco její konkurence vstoupila do nových vertikál (např. společnost CVS Health získala společnost Aetna a vstoupila do pojišťovnictví), Walgreens rostla převážně horizontálně přidáváním nových fyzických poboček.

Dalším problémem pro společnost Walgreens Boots Alliance byla pandemie COVID-19. Zatímco většina akcií zdravotnických společností je přirozeně defenzivní, Walgreens se ukázal jako výjimka z tohoto pravidla. Vzhledem k tomu, že většina jejích tržeb pochází z prodejen, výluky spojené s pandemií poškodily návštěvnost a měly nepříznivý dopad na tržby a zisky společnosti.

Společnost Walgreens však již několik let provádí provozní transformaci zaměřenou na zvýšení míry organického růstu, zvýšení počtu opakovaných návštěv a zlepšení provozní marže. Jednou z prováděných změn je důraz na digitalizaci. Aktualizace provedené v dodavatelském řetězci společnosti by měly optimalizovat úroveň zásob. Mezitím mohou velké investice do přímého prodeje spotřebitelům zdůraznit pohodlí a poskytnout společnosti stabilní zdroj dvouciferného organického růstu tržeb.

Zdroj: Getty Images

Další zajímavou iniciativou v oblasti růstu je neustálý posun společnosti Walgreens směrem ke zdravotnickým službám. Po většinové investici do společnosti VillageMD hodlá tato dvojice do konce roku 2027 otevřít 1 000 klinik s kompletními službami a lékařským personálem, které budou umístěny v prodejnách Walgreens. K 30. listopadu 2022 bylo otevřeno 200 těchto klinik, které lákají k opakovaným návštěvám na nejnižší úrovni.

Společnost Walgreens také úspěšně snižuje náklady. Prodala svůj velkoobchod s léky společnosti AmerisourceBergen za 6,5 miliardy dolarů a snížila roční provozní náklady o více než 2 miliardy dolarů.

Při méně než sedminásobku budoucího ročního zisku a výnosu 5,8 % nabízí Walgreens velmi příznivý poměr rizika a výnosu.

Johnson & Johnson

Třetí akcií Dow, která je nyní levnější než kdykoli za posledních deset let, je zdravotnický konglomerát Johnson & Johnson (JNJ). Ačkoli J&J, jak je společnost známější, není levná na základě P/B, její forwardový P/E poměr 13,9 je nejnižší hodnotou, která se datuje více než deset let zpět, na základě hodnot P/E ke konci roku.

Zdroj: Bloomberg

Pravděpodobně největším protivětrem, kterému společnost J&J čelí, je převis žaloby kvůli dětským pudrům s obsahem mastku. Společnost Johnson & Johnson se pokusila vytvořit dceřinou společnost, která by převzala závazky spojené s těmito žalobami. Tato dceřiná společnost pak měla podle plánu požádat o bankrotovou ochranu. Koncem ledna však americký odvolací soud tento návrh zamítl.

Dalším „problémem“, chcete-li to tak nazvat, je to, že J&J je zralá (tj. relativně pomalu rostoucí) společnost a investoři, kteří chtějí vysoké výnosy, ji opomíjejí. Vzhledem k tomu, že index Nasdaq Composite v prvních pěti týdnech roku 2023 raketově rostl, stala se společnost J&J obětí sektorové rotace.

Ze tří historicky levných akcií Dow na tomto seznamu má však společnost J&J pravděpodobně nejpevnější tezi o odrazu.

Především se jedná o strukturálně zdravou společnost. Je jednou z pouhých dvou veřejně obchodovaných společností s nejvyšším možným úvěrovým ratingem (AAA) od agentury Standard & Poor’s, divize S&P Global, a příští měsíc se chystá zvýšit dividendu již po 61. v řadě. V nominálním vyjádření v dolarech je výplata společnosti J&J jednou z největších na světě.

Zdroj: Getty Images

Provozní model společnosti J&J je také dobře promazaný stroj. Již více než deset let stoupá procento čistých tržeb z farmaceutických výrobků. Značkové léky nabízejí vysoké marže a rychlejší tempo růstu tržeb ve srovnání se zdravotnickými prostředky a spotřebními zdravotnickými výrobky.

Je zde však rovnováha. Vzhledem k tomu, že značková léčiva mají omezenou dobu exkluzivity prodeje, společnost J&J neustále reinvestuje do své platformy pro vývoj léků a může se spolehnout na svůj segment zdravotnických technologií, který se postará o to, že populace v USA i ve světě bude stárnout.

Jinými slovy, Johnson & Johnson je asi tak bezpečnou investicí, jakou najdete v indexu Dow – a nyní je levnější než kdykoli předtím za posledních deset let.