Tyto dvě velké banky mají podle JPMorgan dostatek likvidity na překonání kriz

V souvislosti s krachem bank z minulého týdne – pádem Silicon Valley Bank a souvisejícími pády bank Silvergate a Signature zaměřených na kryptoměny – se rozproudila diskuse kolem částečných rezerv a ukazatelů krytí likvidity (LCR). A je to tak správně, protože ve své podstatě tyto banky zkolabovaly kvůli nedostatku likvidních aktiv. Ve svém druhu tyto banky neměly dostatek likvidity na pokrytí závažných odlivů finančních prostředků.

Postižené banky, zejména SVB, byly zasaženy runem – to znamená, že vkladatelé si přišli vybrat hotovostní aktiva – a chyběly jim likvidní zdroje, aby tuto poptávku uspokojily. Osvědčené postupy v bankovním sektoru by vyžadovaly, aby instituce udržovala ukazatel likvidního krytí dostatečný pro pokrytí všech účtů; to znamená vysoce kvalitní likvidní aktiva vhodná k pokrytí poptávky po hotovosti po dobu 30 dnů. Bez takového krytí banka nemůže uspokojit poptávku vkladatelů a rychle se dostane do platební neschopnosti.

V této souvislosti analytik J.P. Morgan Vivek Juneja upozornil na dvě velké banky, které mají více než dostatečnou likviditu k pokrytí rychlých požadavků na hotovost.

Zdroj: Getty Images

Pětihvězdičkový analytik konstatuje, že každá z nich má potenciál přinést investorům dvouciferné výnosy, a obě hodnotí jako „kupovat“.

US Bancorp (USB)

Začneme společností US Bancorp, mateřskou společností US Bank. Tento bankovní holding se sídlem v Minneapolisu je pátou největší bankovní institucí v zemi s celkovými aktivy ve výši 674,8 miliardy USD, více než 3 100 kamennými bankovními pobočkami a více než 4 800 bankomaty. Banka působí především na západě a středozápadě USA a federální regulátoři ji považují za „systémově důležitou“ bankovní instituci.

V prozatím nejdůležitějším ukazateli Juneja z JPMorgan uvádí, že US Bancorp má ukazatel krytí likvidity ve výši 122 %. Pro vkladatele to znamená, že banka má téměř o 1/4 více hotovosti, než je potřeba k pokrytí 30denní poptávky; z pohledu investorů to znamená, že banka má určitou míru izolace pro případ krize.

Zdroj: Getty Images

Stejně jako většina bankovních akcií na Wall Street však akcie USB za poslední tři obchodní dny klesly o 20 %. Pro Juneja to může vypadat jako pokles, který by mohl být příležitostí k nákupu.

„Zisk by měl v roce 2023 těžit z velkého množství neúročených vkladů od UB a nákladových synergií. Vedení však v roce 2023 očekává také značný růst neúrokových výnosů… Společnost U.S. Bancorp hodnotíme v porovnání s obdobnými společnostmi jako nadváženou, protože by měla více než obdobné společnosti těžit z pokračujících silných spotřebitelských výdajů, které by měly podpořit růst poplatků spojených s platebními kartami. US Bancorp má vyšší podíl výnosů z poplatků souvisejících s kartami,“ vyjádřil se Juneja.

Při pohledu do budoucna Juneja spolu s ratingem Overweight (tj. Buy) pro akcie přidává cílovou cenu 52,50 USD, což znamená 44% potenciál růstu za jeden rok.

Celkově je v souboru 17 analytických hodnocení pro USB, které se dělí na 7 hodnocení „Kupovat“ a 10 „Držet“ a dávají akciím konsenzuální hodnocení analytiků „Mírně kupovat“. Akcie se prodávají za 36,54 USD a jejich průměrná cílová cena je 54,78 USD, což naznačuje ~50% růst v horizontu jednoho roku.

Bank of America Corporation (BAC)

Druhou akcií, na kterou se podíváme, je Bank of America. Jedná se o jednu z hlavních osobností světového bankovnictví; tržní kapitalizace 228 miliard dolarů a celková aktiva ve výši 3,05 bilionu dolarů ji řadí do první desítky největších bank na světě a činí ji druhou největší bankou v USA (JPMorgan-Chase je větší). Bank of America drží přibližně 10 % všech bankovních vkladů v USA.

Zdroj: Unsplash

Analýza současné pozice banky JPM ukazuje, že její LCR dosahuje 120 %, což je solidní hodnota, která je pro banku v případě krize dobrým příslibem.

Celkově se Juneja z JPM dívá na tuto akcii optimisticky a poznamenává: „Bank of America nadále hodnotíme jako nadváženou v porovnání s naším portfoliem, což odráží výhody její silné maloobchodní franšízy, větší citlivosti na dlouhodobé a krátkodobé sazby a relativně nižšího úvěrového rizika.“

Hodnocení Overweight (tj. Buy) pro akcie BAC od Juneji přichází spolu s cílovou cenou 38,50 USD, což naznačuje 12měsíční růst akcií o 35 %.

Celkově si této významné banky v poslední době všimlo 15 analytiků z Wall Street a jejich hodnocení se dělí na 6 kupujících, 7 držících a 2 prodávající – při konsensuálním hodnocení mírného nákupu. Akcie BAC se prodávají za 28,51 USD a jejich průměrná cílová cena, která činí 39,68 USD, naznačuje potenciál pro 39% růst v průběhu letošního roku.