Kevin O’Leary říká: Vyhněte se bankovním akciím a nakupujte raději energie. Zde jsou 2 jména, která stojí za zvážení

V důsledku několika krachů bank v uplynulém týdnu došlo k prudkému poklesu ocenění mnoha bankovních akcií, které se nyní obchodují s hlubokými slevami. Jaké akcie doporučuje hvězda seriálu Shark Tank Kevin O’Leary?

Jedním z investorů, který však mezi tímto masakrem rozhodně nebude hledat výhodné nabídky, je hvězda seriálu Shark Tank Kevin O’Leary. Vzhledem k tomu, že vláda zasáhla, aby zajistila, že vkladatelé vyváznou bez úhony z debaklů SVB a Signature Bank, O’Leary očekává příval přísnějších regulací kolem bank, ať už regionálních či nikoliv, což sníží případné zisky.

„Pokud jste si mysleli, že vložit peníze do bankovních akcií je dobrý nápad,“ říká O’Leary, „měli byste si to dnes ráno rozmyslet – navždy.“

Kam by se tedy investoři měli nyní zaměřit? Snadné. Podle O’Learyho je to energetika. Akcie energetických společností mají cash flow a distribuce a O’Leary teprve nedávno popsal, že tento sektor vypadá „zlatě“ a je připraven se odsud posunout vpřed.

Zdroj: CNBC

S tímto vědomím jsme se ponořili do databáze a vytáhli podrobnosti o dvou energetických akciích, které by investoři měli zvážit přidat do portfolia. Analytici z ulice si rozhodně myslí, že stojí za to je vsadit – obě jsou podle konsensu analytiků hodnoceny jako Strong Buys.

Marathon Petroleum (MPC)

Začneme největší nezávislou rafinérií v USA, společností Marathon Petroleum. Rafinérské aktivity společnosti zahrnují rafinaci ropy a dalších surovin, přičemž Marathon se může pochlubit i značkovými pobočkami – včetně maloobchodních prodejen – rozesetými po celých Spojených státech. Kromě toho společnost prostřednictvím svých rafinérských logistických aktiv a sítě ropovodů, terminálů, vlečných lodí a bárek přepravuje, skladuje a distribuuje ropu a rafinované produkty – především pro sektor Rafining & Marketing. Tyto střednědobé činnosti provozuje její dceřiná společnost MPLX, kterou z velké části vlastní společnost MPC.

Zdroj: AP Photo

Jde o činnost, které se v dnešní době daří, jak bylo patrné z poslední čtvrtletní zprávy společnosti – za 4Q22. Tržby meziročně vzrostly o 12,6 % na 40,09 miliardy USD, přičemž překonaly odhady ulice o 4,8 miliardy USD. Upravený čistý zisk dosáhl 3,1 miliardy dolarů, tj. 6,65 dolaru na zředěnou akcii, což je mnohem více než čistý zisk 794 milionů dolarů, tj. 1,30 dolaru na zředěnou akcii, dosažený ve stejném období loňského roku. Tato hodnota také snadno překonala prognózu ve výši 5,53 USD.

V průběhu roku 2022 společnost MPC vrátila akcionářům kapitál ve výši 13,2 miliardy USD – 11,9 miliardy USD prostřednictvím zpětného odkupu akcií a zbytek prostřednictvím dividend – čtvrtletní výplata v současné době činí 0,75 USD, což představuje výnos 2,4 %. Kromě toho společnost také oznámila dodatečné povolení k odkupu akcií v hodnotě 5 miliard USD.

Podle analytika Jefferies Dushyanta Ailaniho jde o společnost, která bude v příštích letech investorům stále přinášet zboží.

„Silná tvorba FCF, zůstatek hotovosti a distribuce ze strany MPLX nám dávají důvěru ve schopnost MPC vracet kapitál akcionářům v průběhu celého cyklu,“ vysvětlil Ailani. „Za předpokladu, že se akcionářům vrátí ~75 % OCF (podobně jako v roce 22), odhadujeme, že MPC má schopnost odkoupit zpět ~23 miliard USD, tj. 38 % své tržní kapitalizace do roku 2025.“

V souladu s tím Ailani hodnotí akcie MPC na Buy, zatímco jeho cílová cena 157 USD naznačuje, že akcie v příštím roce vzrostou o 23 %.

S výjimkou jednoho skeptika se všichni Ailaniho kolegové shodují; dalších 10 kupujících převažuje nad osamoceným držícím, což této akcii poskytuje konsenzuální hodnocení Strong Buy. Podle průměrné cílové hodnoty 147,92 USD budou mít investoři za rok výnos 16 %.

Targa Resources (TRGP)

Další na řadě je společnost Targa Resources, jeden z největších nezávislých hráčů na poli středního proudu v Severní Americe. Společnost dodává zemní plyn a zkapalněný zemní plyn po celých Spojených státech a její aktiva v oblasti shromažďování a zpracování jsou strategicky umístěna v nejatraktivnějších pánvích USA – Targa působí v Permské pánvi, Bakken Shale, Barnett Shale, Eagle Ford Shale, Anadarko Basin, Arkoma Basin, na pobřeží Louisiany a v Mexickém zálivu.

Zdroj: Bloomberg

Ve zprávě za 4. čtvrtletí a celý rok 2022 společnost uvedla několik rekordních čísel. Navzdory meziročnímu poklesu tržeb zaznamenala společnost Targa výrazný nárůst upraveného zisku EBITDA ve srovnání se stejným obdobím před rokem. Společnost dosáhla rekordní upravené EBITDA ve výši 840,4 milionu USD, což představuje 47,28% nárůst oproti 570,6 milionu USD vykázaným ve 4Q21. A za celý rok dosáhla upravená EBITDA rekordních 2,90 miliardy dolarů, což je mnohem více než 2,05 miliardy dolarů vykázaných za celý rok 2021. Čistý zisk za 4. čtvrtletí dosáhl 318,0 milionu dolarů, což je rovněž výrazné zlepšení oproti čisté ztrátě 313,0 milionu dolarů vykázané v předchozím čtvrtletí.

Jako bonus pro příjmově orientované investory vyplácí Targa také dividendu; čtvrtletní výplata aktuálně činí 0,35 USD, což generuje výnos 1,94 %.

Podle analytika Scotiabank Tristana Richardsona spočívá hodnota společnosti Targa v tom, že je jedním z lídrů svého segmentu. Píše: „S portfoliem zákazníků, které se v posledních několika letech dramaticky vyvíjelo v důsledku konsolidace zákazníků a vysoké gradace smluvních podmínek, očekáváme do budoucna zvýšenou stabilitu zisku – konkrétně nižší variabilitu komodit v letech 2023 a 2024 oproti předchozím letům. Společnost Targa se i nadále pohybuje v rámci komoditního cyklu, kdy i velcí stabilní výrobci reagují na cenové signály na trhu; nicméně díky svému integrovanému modelu, velkému zásobovacímu trychtýři pro shromažďování a zpracování (G&P) a pozici na vodě zůstává společnost Targa jednou z nejlépe situovaných společností v oblasti středního proudu.“

Tyto komentáře podporují rating Outperform (tj. Buy) společnosti Richardson a cílovou cenu 115 USD. Potenciální nárůst ze současných úrovní činí 59 %.

Tato akcie, která se může pochlubit pouze plným počtem kupujících – celkem 12 – si přirozeně nárokuje konsenzuální hodnocení Strong Buy. Průměrná cílová hodnota aktuálně činí 100,58 USD, což naznačuje, že akcie v horizontu jednoho roku vystoupají o 39 % výše.