Největší strach pro bilionové fondy je zmeškání další rallye

Pro investiční skupiny Franklin Templeton, Invesco a JPMorgan Asset Management je zrychlující se finanční nestabilita, kterou zaznamenaly Silicon Valley Bank, Credit Suisse Group AG a First Republic Bank, impulsem k urychlení příprav.

Jsou přesvědčeni, že blížící se zpomalení v USA i jinde přiměje centrální banky k návratu k uvolněnější politice, což vyvolá opětovný růst trhů.

„Pokud prošvihnete začátek rallye, přijdete o většinu výnosů,“ řekl Wylie Tollette, investiční ředitel společnosti Franklin Templeton Investment Solutions, která je součástí správce fondů v hodnotě 1,4 bilionu dolarů. „Je velmi obtížné dohnat ztrátu, pokud zmeškáte první týden nebo dva. Někdy jsou to jen dny.“

Velcí investoři se proto snaží zvýšit objem dluhopisů s delší splatností, sledují velké poražené z minulého roku, jako jsou technologické akcie, a selektivně nakupují rizikovější aktiva, jako jsou soukromé úvěry.

Dluhopisy

„Fixní výnosy jsou zpět,“ řekl Tollette z Hongkongu na cestě po Asii, kde se setkal s velkými investory. Jeho firma přidává státní dluhopisy s delší splatností z USA, Velké Británie a Německa.

Investiční divize banky JPMorgan v posledních týdnech nakoupila více dlouhodobých státních dluhopisů do portfolií s pevným výnosem navzdory vyhlídce na ztráty v případě, že úrokové sazby opět vzrostou. Nebezpečí držení příliš malého množství dluhopisů, když Federální rezervní systém vyvolá rally, převažuje nad krátkodobým znehodnocením, řekl Bob Michele, který jako investiční ředitel pomáhá dohlížet na aktiva v hodnotě 2,5 bilionu dolarů.

„Největší obavy nemám z toho, že teď nakoupíme a výnosy vzrostou o dalších 50 bazických bodů,“ řekl s tím, že ceny jsou stále přibližně nejlevnější od finanční krize. Větší obavu má z toho, že až se příliv obrátí, nebudeme na trhu.

Australská penzijní společnost Australian Retirement Trust, jeden z největších penzijních fondů v zemi s aktivy ve výši 159 miliard dolarů, je dalším investorem, který tento měsíc nakoupil zpět státní dluh.

„V celém fondu jsme přešli na neutrální pozici v oblasti pevných výnosů,“ řekl Andrew Fisher, vedoucí investiční strategie ART. Penzijní společnost očekává, že až výnosy mírně vzrostou, přejde na nadváženou pozici.

Akcie

Zdroj: Getty Images

Společnost Invesco, která spravuje aktiva v hodnotě 1,4 bilionu dolarů, předpokládá, že Fed si v nadcházejících měsících dá pauzu a později v tomto roce přejde k cyklu uvolňování, což vyvolá rally na akciových trzích.

„Pokud dojde k poklesu ekonomiky v druhé polovině roku 2023, bude akciový trh vyhlížet oživení v roce 2024,“ řekla Kristina Hooperová, hlavní globální tržní stratég správce fondu. „Na pokles výnosů velmi dobře reagují technologická jména, což je pro akcie celkově pozitivní.“

Jakmile budou známky obratu Fedu jasnější, bude Invesco usilovat o nadváhu cyklických akcií a akcií s malou tržní kapitalizací a upustí od opatrného přístupu k akciím s velkou tržní kapitalizací a defenzivním sektorům, jako jsou veřejné služby a základní spotřební zboží. Obchodníci s futures založenými na sazbě z fondů Federálního rezervního systému se již nyní staví do pozice pro snížení výpůjčních nákladů ve druhé polovině letošního roku.

Podle Roba Arnotta, předsedy a zakladatele společnosti Research Affiliates LLC, nabízejí atraktivní příležitosti akcie s nízkým poměrem ceny k zisku na rozvinutých trzích, jako je Evropa, Velká Británie a Austrálie.

„Měl bych rizikovou expozici na trzích mimo USA, a to jak na rozvinutých, tak na rozvíjejících se trzích,“ řekl. Jako příklad nesouladu v ocenění, kterého by investoři mohli využít, uvádí britské akcie, které se obchodují v poměru cena/zisk kolem 10 oproti téměř 18 u indexu S&P 500.

Společnost Franklin Templeton se chystá převést akcie z podváženého na neutrální držení, aby nepropásla počáteční fáze rally.

Údaje společnosti JPMorgan ukazují, že investoři, kteří nebyli přítomni v 10 nejlepších dnech indexu S&P 500 během dvou desetiletí do roku 2022, dosáhli polovičních zisků než ti, kteří byli na trhu po celé období.

Dluhopisy

Podnikové dluhopisy investičního stupně se staly jednou z nejoblíbenějších nadvážených pozic mezi investory, kteří hledají výnosy vyšší než u státních dluhopisů při mírném riziku.

„Pro získání výnosu nyní nemusíte jít dolů v úvěrovém spektru,“ řekla Emily Rolandová, spoluhlavní investiční stratég společnosti John Hancock Investment Management, která spravuje aktiva v hodnotě 610 miliard dolarů.

Firma má převážené pozice v podnikových dluhopisech investičního stupně, cenných papírech krytých hypotékami a komunálních dluhopisech. Přidá rizikovější dluhové nástroje, jako jsou podnikové dluhopisy s vysokým výnosem, pokud zhoršující se ekonomické podmínky přinesou změnu kurzu Fedu.

Mohamed El-Erian, předseda společnosti Gramercy Funds Management a poradce Allianz SE, se rovněž zaměřuje na rozvíjející se trhy.

„Zejména úvěrový segment nabízí atraktivní příležitosti,“ řekl. „Klíčová je zde kombinace pečlivého výběru jmen s důrazem na rozvahu.“

Příliš rychlý vstup do rizikovějších oblastí úvěrů však může mít i své stinné stránky, jak se tento týden přesvědčila společnost Invesco. Správce fondu byl držitelem dluhopisů Credit Suisse dodatečného stupně 1, které byly o víkendu zlikvidovány.

Měny

Zdroj: Pixabay

Když Fed začne snižovat sazby, dolar ztratí jeden z klíčových faktorů své síly a zároveň přiláká investory, kteří k němu utíkají jako k útočišti v době poklesu.

„Pravděpodobně budeme svědky poněkud slabšího dolaru, stejně jako budeme pravděpodobně svědky méně agresivního Fedu. Tyto dva faktory půjdou ruku v ruce,“ řekl Hooper ze společnosti Invesco.

Někteří investoři to vidí opačně.

„Jsme v táboře silnějšího dolaru,“ řekl Roland ze společnosti John Hancock. „Jakmile si globální trhy začnou uvědomovat, že nejpravděpodobnějším výsledkem je recese, dostanete nabídku na americký dolar. Je to důležitý prvek, který je třeba sledovat a který bude mít vliv na všechna aktiva.“

Michele z JPMorgan je také nakloněn jenu, protože Kazuo Ueda v dubnu vystřídá Haruhiko Kurodu na postu guvernéra Bank of Japan.

„Ueda-san zahájí období normalizace politiky a věci jako kontrola výnosové křivky budou postupně ukončeny,“ řekl. „To způsobí repatriaci aktiv zpět do Japonska a uvidíte, že velká část z nich bude proudit do jenových aktiv.“

Soukromé trhy

Soukromé trhy, které v době nízkých úrokových sazeb dosahovaly značných výnosů, pomalu oceňovaly dopady zpřísňujícího se cyklu.

To je v současné době, kdy se blíží hospodářský pokles, činí zranitelnými, přičemž Michele se obává zejména o soukromé úvěry. V době konjunktury a v dlouhodobém horizontu však ostatní hledají příležitosti.

Podle Tolletta ze společnosti Franklin Templeton by investoři na soukromých trzích i jinde měli být ve svých aktivech spíše selektivní, než aby snižovali alokace.

„Před úsvitem je vždycky největší tma,“ řekl. „Pokud budete čekat na skutečný obrat, přijdete pozdě. Musíte ho předvídat.“