Přichází býčí trh: 3 důvody, proč nakoupit akcie společnosti Amazon

Akciový trh nyní možná nevypadá příliš optimisticky. Dokonce i některé z nejsilnějších akcií se v uplynulém roce potýkaly s problémy. V mnoha případech se na výnosech – a na chuti po akciích těchto společností – podepsala ekonomika, například rostoucí inflace.

Ale tady je dobrá zpráva: Přichází býčí trh. Historie nám říká, že po medvědích trzích vždy následují období růstu akcií. Jedinou neznámou je přesné načasování.

Co bychom tedy měli dělat, zatímco budeme čekat? Investujte do skvělých společností se solidními dlouhodobými vyhlídkami. A pokud v této neklidné době klesly, můžeme je získat za výhodnou cenu.

Amazon (AMZN) je ideálním kandidátem. Obchoduje se na nejnižší úrovni v poměru k tržbám zhruba od roku 2015. Zde jsou další tři důvody, proč do akcií vstoupit právě teď.

1. Síla AWS

Když se řekne Amazon, pravděpodobně se vám vybaví elektronický obchod. Zisk však obecně přináší cloud computing – Amazon Web Services (AWS). Například ještě v roce 2021 tvořily provozní příjmy AWS více než 70 % celkových provozních příjmů společnosti Amazon.

Zdroj: Getty Images

Společnost AWS se v posledních letech může pochlubit dvouciferným růstem čtvrtletních příjmů a provozních výnosů. Firma rozšířila svou infrastrukturu po celém světě a spravuje datová úložiště pro velké společnosti a organizace. V loňském roce si například společnost Delta Air Lines vybrala AWS pro zintenzivnění transformace svého digitálního podnikání. AWS je přitom celosvětovou jedničkou na trhu.

Je pravda, že společnost AWS nyní čelí určitému zpomalení, protože rostoucí inflace zasahuje peněženky jejích klientů. Ti utrácejí za úložná řešení méně než obvykle. Přesto, i když se provozní výnosy AWS v posledním čtvrtletí snížily o 2 %, tržby firmy nadále rostly dvouciferným tempem.

Tyto hospodářské překážky jsou dočasné. A jakmile se inflace sníží a rozpočty zákazníků se zlepší, AWS by se měl pro Amazon opět stát velkým tahounem zisku.

2. Růst služby Prime

Amazon je také lídrem na trhu elektronického obchodování. Inflace samozřejmě v současné době zatěžuje elektronické obchodování dvěma způsoby: Zvyšuje náklady Amazonu a poškozuje peněženky nakupujících.

Jak jsem se již zmínil v souvislosti s AWS, tato situace je dočasná. Jakmile se ekonomické problémy zmírní, Amazon se zotaví – a to díky svému členskému programu Prime.

Zdroj: Shutterstock

Služba Prime nabízí členům rychlou dopravu zdarma a další výhody, jako jsou filmy a knihy. V loňském roce služba Prime dokonce zavedla novou funkci: umožňuje členům nakupovat se službou Prime na různých webových stránkách mimo Amazon. Výhoda? Stejné pokladní a přepravní výhody, které členové získávají na Amazonu.

Společnost Amazon zaznamenala výsledky. V loňském roce Amazon uvedl, že členové služby Prime stále více spoléhají na tuto službu při nakupování a zábavě. A na podzim vyvolala premiéra čtvrtečního nočního fotbalu NFL největší počet registrací služby Prime v USA za tři hodiny. Postupem času společnost zvýšila počet členů na více než 200 milionů po celém světě.

To vše by mělo vést k obnovení růstu tržeb, jakmile se zvednou spotřebitelské výdaje – a to je z dlouhodobého hlediska skvělá zpráva pro zisky.

3. Dnešní úsilí společnosti Amazon

V dnešní složité ekonomické situaci Amazon nečeká jen na lepší časy. Společnost přijala opatření, aby se na ně lépe připravila.

Amazon pracuje na zlepšení své nákladové struktury. To společnosti pomůže zvládnout dnešní výzvy – ale tím dopady nekončí. Lepší struktura nákladů podpoří růst společnosti Amazon i v silném ekonomickém prostředí.

Zdroj: Shutterstock

Amazon se v rámci tohoto úsilí rozhodl zrušit 18 000 pracovních míst. Společnost již zaznamenala určitý pokrok. Například ve čtvrtém čtvrtletí uvedla, že pracovní síla lépe odpovídá poptávce ve srovnání s předchozím rokem.

Společnost Amazon také zaznamenává zlepšení produktivity v celé své síti pro plnění. To je klíčové – protože hned po nejranější fázi pandemie tuto síť rychle zdvojnásobil a poté se potýkal s nadbytečnou kapacitou. Tato rozšířená síť by měla společnosti Amazon časem dobře sloužit.

Společnost také zvýšila investice do AWS. A to je vzhledem k roli tohoto podniku při tvorbě zisku pozitivní. Amazon loni zvýšil investice do technologické infrastruktury o 10 miliard dolarů.

Tyto dnešní investice jsou v blízké budoucnosti nákladné – dokonce i propouštění, protože vedou k výdajům, jako je odstupné. Časem by se však měly vyplatit. A díky dnešnímu úsilí by se Amazon mohl stát vítězem příštího býčího trhu.