Promiňte, prodejci krátkých pozic, hongkongský dolar je silnější, než se zdá

Investoři jako Bill Ackman a Boaz Weinstein vsadili proti městské měně, ale měnové orgány ji pravděpodobně udrží navázanou na americký dolar.

Hongkong má svou měnu navázanou na americký dolar od počátku 80. let. Má tento měnový režim při tak nejistém vývoji úrokové politiky Federálního rezervního systému ještě smysl? Tím, že tvůrci hongkongské měnové politiky umožňují obchodování své měny ve velmi úzkém pásmu 7,75 až 7,85 za americký dolar, se v podstatě vzdávají své pravomoci diktovat referenční kurz finančního centra.

Někteří investoři spekulují o tom, že Hongkong brzy upustí od fixace dolaru. Aktivista Bill Ackman koncem loňského roku zveřejnil krátkou pozici na hongkongský dolar, stejně jako Boaz Weinstein ze společnosti Saba Capital Management, který tuto sázku přirovnal k „losu do loterie“, který by se mohl vyplatit.

Sázka proti fixaci hongkongského dolaru má dlouhou historii a malý úspěch. Tentokrát se zdá být argumentace přesvědčivější. Po třech letech přísné čínské politiky Covid Zero a uzavření hranic se město konečně znovu otevřelo a doufá v ekonomické oživení. Rostoucí úrokové sazby, které přicházejí v důsledku zvyšování sazeb amerického Fedu, by teoreticky mohly tohoto rodícího se živočišného ducha vysát.

Nebojte se. Hongkongu se daří mít mnohem nižší náklady na půjčky navzdory – a do jisté míry právě díky – fixaci. Přestože hongkongský měnový úřad zvyšuje svou základní úrokovou sazbu v souladu s Fedem, úvěrovou sazbu, která je pro místní ekonomiku skutečně důležitá, diktují velké banky, jako jsou HSBC Holdings Plc a Standard Chartered Plc. Za poslední rok zvýšila HSBC svou základní úrokovou sazbu pouze o 62,5 bazických bodů na 5,625 %. Pro srovnání, Fed zvýšil svou základní sazbu o téměř 5 procentních bodů. Noví majitelé domů platí za své hypotéky pouze 3,625 %, zatímco v USA je to přibližně 6,8 %. Úvěrové linky pro malé podniky mohou mít cenu až 3,375 %.

Zdroj: Getty Images

Nízké sazby jsou důsledkem toho, že se v Hongkongu pohybuje příliš mnoho peněz. V posledních měsících město zaznamenalo příliv zahraničních investorů, kteří chtějí profitovat z opětovného otevření Číny. Důležitější je, že Hongkong je již po desetiletí globálním centrem správy majetku, a to díky absenci daně z kapitálových výnosů a fixaci na dolar, která odstraňuje kurzové riziko pro zahraniční vkladatele. Část globálních peněz končí na bankovních účtech a banky, které je chtějí půjčovat, udržují nízké sazby, aby nalákaly dlužníky.

Existuje i geopolitický argument, že s tím, jak Čína utužuje svou moc nad Hongkongem, nebude chtít, aby město mělo jinou měnu než pevnina. Není však jasné, jak by zrušení fixace hongkongské měny pomohlo Pekingu. Šanghaj je již nyní finančním centrem pevniny; centrální vláda nepotřebuje druhé centrum.

Z pohledu hongkongské společnosti funguje fixace dolaru i nadále dobře. Odstraňuje měnové riziko a přitahuje globální finanční prostředky a místní komunita není penalizována rychlým zvyšováním sazeb v USA. Cizinci, kteří na základě ekonomických nebo politických teorií sázejí proti tomuto měnovému režimu, přehlížejí realitu na místě.

O Hongkongu, jeho měně a hospodářství

Hongkong je zvláštní administrativní oblast Číny, která má jedinečný politický a hospodářský systém. Jeho měnou je hongkongský dolar (HKD), který je vázán na americký dolar (USD) pevným směnným kurzem 7,8 HKD za 1 USD. Za udržování stability směnného kurzu HKD odpovídá Hongkongský měnový úřad (HKMA) prostřednictvím systému currency board.

Zdroj: Unsplash

Hongkong je jedním z předních světových finančních center s vysoce rozvinutou volnotržní ekonomikou, která se vyznačuje nízkým zdaněním, volným obchodem a minimálními vládními zásahy. Jeho ekonomika je do značné míry závislá na obchodu, financích a službách, přičemž mezi hlavní průmyslová odvětví patří finanční služby, cestovní ruch, logistika a odborné služby.

Hongkongská vláda zavedla řadu politik zaměřených na udržení hospodářské konkurenceschopnosti města a přilákání zahraničních investic. Patří mezi ně nízké daňové sazby, zjednodušený proces registrace podniků a řada daňových pobídek pro podniky.

V posledních letech se Hongkong potýkal se značnými politickými nepokoji a protesty, které měly dopad na jeho ekonomiku. Výrazný dopad na ekonomiku města měla také pandemie COVID-19, která snížila turistický ruch a obchodní aktivity.

Nikl není významnou komoditou, která by se v Hongkongu vyráběla, protože město nemá významné přírodní zdroje. Hongkong je však významným finančním centrem pro obchodování s komoditami, včetně niklu. Silný finanční sektor města poskytuje řadu služeb souvisejících s obchodováním s komoditami, včetně termínovaných a opčních kontraktů, zajištění a řízení rizik.