„Tohle je to nejlepší, co byste mohli dostat,“ říká Goldman Sachs o dvou „Strong Buy“ akciích

Práce analytiků na Wall Street vyžaduje hluboké znalosti jejich oboru, ale v podstatě je jejich cíl jednoduchý – zjistit, na které akcie by investoři měli vsadit nebo se od nich držet dál. Jak se nedávno vyjádřil ředitel amerického akciového výzkumu Goldman Sachs Steven Kron, sektorový analytik dokáže „identifikovat nejlepší nápady, které nabízejí kombinaci přesvědčivosti, odlišného pohledu a vysokých výnosů s ohledem na riziko“.

Kron se domnívá, že to platí zejména v současném tržním prostředí. Dodává: „Po několika letech trhů řízených makrem se domníváme, že výběr akcií se stal důležitějším.“

V době, kdy stratégové Goldman Sachs vidí „malé výnosy z indexů“, se totiž důraz přesouvá na investování alfa, které hodnotí výkonnost investice ve srovnání s referenčním indexem.

S ohledem na tuto skutečnost sestavili odborníci firmy na výběr akcií vybraný seznam, který obsahuje nejlepší příležitosti pro alfa investování v daném období. S využitím databáze jsme vypátrali dvě jména, která se v současné době umístila nejen v knihách analytiků Goldman, ale také získala hodnocení Strong Buy od konsenzu analytiků.

Zdroj: Getty Images

Podívejme se, proč právě teď sklízejí pochvaly ze všech stran.

Shift4 Payments (FOUR)

Nejprve zamíříme do sféry digitálních plateb a podíváme se na společnost Shift4 Payments. Tato společnost je předním poskytovatelem integrovaných řešení pro zpracování plateb, která jsou určena pro celou řadu odvětví, avšak se silným důrazem na restaurace – ty představují přibližně 40 % objemu plateb. Společnost nabízí komplexní sadu služeb, včetně zpracování plateb, systémů pro prodejní místa a bezpečných platebních technologií. Díky své platformě umožňuje Shift4 Payments podnikům všech velikostí zefektivnit své platební operace a zlepšit celkovou zákaznickou zkušenost.

Oblast přijímání digitálních plateb je přeplněná, ale díky svým jednoduchým nástrojům pro přijímání plateb a dostupným cenám se společnost Shift4 prosazuje jako silný hráč v oboru. To se projevilo v posledních čtvrtletních výsledcích firmy – za první čtvrtletí roku 2023.

Společnost zaznamenala meziroční nárůst tržeb o 36,1 % a dosáhla celkové výše 547 milionů dolarů, přičemž očekávání ulice překonala o 18,61 milionu dolarů. Očištěný zisk na akcii ve výši 0,51 USD rovněž překonal prognózu analytiků ve výši 0,37 USD.

Zdroj: Getty Images

Pokud jde o výhled, společnost Shift4 zvýšila výhled hrubých tržeb na rok 23 z předchozího rozpětí 2,50-2,70 miliardy USD na rozpětí 2,55-2,70 miliardy USD. Konsensuální odhad činí 2,66 miliardy USD.

Akcie po zveřejnění zprávy výrazně poklesly, což analytik Goldman Sachs Will Nance přičítá tomu, že vodítko nesplnilo vysoká očekávání investorů.

Ne že by Nanceovi tento problém vadil. Ve vysvětlení svého býčího postoje analytik píše: „FOUR je jedním z našich nejlepších nápadů v rámci našeho pokrytí plateb, protože vidíme vysoce atraktivní kombinaci: 1) silného růstu, který je výsledkem jak expanze do nových vertikál, tak i její idiosynkratické strategie konverze bran, 2) atraktivních marží a rozšiřující se konverze FCF a 3) silné podpory ocenění.“

„Přestože uznáváme nejistotu v makroekonomické oblasti, zůstáváme vůči společnosti FOUR vysoce konstruktivní, a to v důsledku idiosynkratických pák společnosti, které jí umožňují udržet zvýšenou úroveň růstu v důsledku konverze platebních bran a zároveň realizovat podle našeho názoru přesvědčivou strategickou vizi přechodu společnosti FOUR ze staršího poskytovatele integrovaných plateb na zpracovatele plateb vedeného přímým prodejem,“ dodal analytik.

Podtrženo a sečteno, Nance hodnotí akcie FOUR jako „Buy“ a jeho cílová cena 90 USD naznačuje, že akcie v nadcházejících měsících vzrostou o 34 %.

Většina lidí na Wall Street s Nanceovou tezí souhlasí. S celkem 10 kupujícími a po 1 držícím a prodávajícím si akcie nárokují konsenzuální hodnocení Strong Buy. Vycházíme-li z průměrné cílové hodnoty 79,42 USD, akcie v příštím roce vzrostou o ~18 %.

Warner Bros Discovery (WBD)

Přesuňme se nyní z oblasti plateb do světa zábavy a společnosti Warner Bros Discovery (WBD), globální zábavní firmy, která vznikla spojením dceřiné společnosti AT&T WarnerMedia a Discovery. Tato megafúze, která byla dokončena v dubnu 2022, spojila dvě největší jména zábavního průmyslu a vytvořila mocenský celek, který zahrnuje film, televizi, streamování a produkci obsahu.

Společnost se může pochlubit rozsáhlým portfoliem ikonických značek, mezi něž patří například Warner Bros, HBO, CNN, DC Comics, Cartoon Network, TLC nebo Animal Planet. Vlastní také několik nejúspěšnějších franšíz na světě, včetně Harryho Pottera, Pána prstenů a seriálu Přátelé.

Zdroj: Getty Images

V dubnu také konečně spojila své streamovací služby HBO Max a Discovery+ a uvedla na trh kombinovanou nabídku s názvem Max. Uvidíme, jak se novému subjektu bude dařit, ale mezitím se segment DTC (direct-to-consumer) v prvním čtvrtletí dobře uvedl a vykompenzoval tak neuspokojivé výsledky v jiných oblastech.

Na pro forma bázi (zohledňující spojení společností WarnerMedia a Discovery) klesly tržby o 6,5 % oproti stejnému období před rokem na 10,7 miliardy USD, což je o 70 milionů USD méně, než se předpokládalo. Stejně tak zisk na akcii ve výši -0,44 USD zaostal za konsensuálním odhadem -0,12 USD.

Nicméně díky přírůstku 1,6 milionu zákazníků v segmentu streamingu v USA vykázala jednotka DTC upravený zisk EBITDA ve výši 50 milionů USD. Společnost očekává, že se jí podaří dosáhnout vyrovnaného hospodaření až v příštím roce.

Vystoupení vyvolalo potlesk analytika Goldman Sachs Bretta Feldmana, který WBD považuje za „top pick v oblasti médií“.

„Domníváme se, že výsledky společnosti WBD za 1Q23 podporují naši tezi, že se jedná o nejatraktivnější mediální akcii díky příležitosti dosáhnout silného růstu EBITDA a cash flow v roce 2023, protože dosáhne materiálních synergií ze spojení s WarnerMedia,“ vysvětlil Feldman. „I když očekáváme, že investoři budou nadále diskutovat o dlouhodobém výhledu tradičních mediálních společností, vidíme sklon rizika a výnosu u WBD jako nejatraktivnější oproti skupině srovnatelných společností s klíčovými katalyzátory realizace (milníky fúze, obnovení prodeje Maxe, lepší řízení franšízy), které má management do značné míry pod kontrolou.“

Tyto komentáře tvoří základ pro Feldmanův rating Buy a cílovou cenu 21 USD. Důsledek pro investory? Potenciální růst o 73 % ze současných úrovní.

Většina lidí na ulici souhlasí. Zatímco 2 analytici zůstávají stranou a dalších 10 analytiků má hodnocení „Buys“, konsenzuální názor je, že tato akcie je „Strong Buy“. Předpověď počítá s jednoletým výnosem ~71 %, vzhledem k tomu, že průměrná cílová hodnota činí 20,64 USD.