Podle Morgan Stanley čeká tyto dva bankovní giganty světlá budoucnost

Bankovní krize a recese v roce 2008 předvídatelně vedly k přísnějším omezením a regulacím mezinárodního bankovního sektoru – ale nová poznámka sektorové expertky společnosti Morgan Stanley Betsy Graseckové naznačuje, že poslední soubor regulací, Basel III endgame, může být v blízké budoucnosti zmírněn.

Nová pravidla vycházejí ze souboru předpisů navržených loni v létě a ukládají bankám s celkovými aktivy ve výši 100 miliard USD a více vysoké kapitálové požadavky. Grasecková však hovořil s manažerskými týmy bankovních gigantů a domnívá se, že pravidla nebudou tak restriktivní, jak se dříve předpokládalo.

„Očekáváme, že konečný soubor pravidel bude lépe odpovídat globálním standardům, což povede k nižšímu navýšení rizikově vážených aktiv, než banky původně uváděly,“ řekla Grasecková a dále zdůraznila, že větší banky budou mít po zavedení mírnějších pravidel větší přínos, protože budou mít k dispozici více přebytečného kapitálu, který budou moci nasadit. Očekává, že dojde k výraznému nárůstu zpětných odkupů, protože banky začnou tento přebytečný kapitál využívat.

Zdroj: Getty Images

Grasecková si v souvislosti s tímto vývojem udělá čas na přiblížení několika významných bankovních akcií. Vidí důvod pro zvýšení hodnoty několika z nich a domnívá se, že „budoucnost je pro konkrétní jména v této oblasti jasná“. Podívejme se tedy blíže na dva z jejích nedávných upgradů a s pomocí databáze TipRanks můžeme také posoudit obecný sentiment Wall Street vůči těmto akciím.

Bank of America (BAC)

Začneme Bank of America, jednou z největších bankovních společností na světě. BofA se může pochlubit tržní kapitalizací ve výši 265 miliard dolarů a má na účtech aktiva v celkové hodnotě přibližně 3,18 bilionu dolarů. Banka patří mezi čtyři největší banky v USA (spolu s JPM, Wells Fargo a Citigroup) a podle celkového objemu domácích bankovních vkladů je na druhém místě. Bank of America má více než 3 900 retailových bankovních poboček a přibližně 16 000 bankomatů.

Zdroj: Bloomberg

Výsledky za 4Q23 a celý rok 2023 společnost zveřejnila 12. ledna. Údaj o nejvyšších příjmech za čtvrtletí dosáhl 22 miliard USD, což představuje meziroční skluz o 10,5 % a nesplnění očekávání o 1,77 miliardy USD. Za celý rok dosáhly tržby 98,6 miliardy dolarů, zatímco v roce 2022 to bylo 95 miliard dolarů. Na dolním řádku vykázala BoA upravený čtvrtletní zisk na akcii ve výši 70 centů na akcii, čímž překonala prognózu o 6 centů.

Ve světle výše uvedených komentářů analytičky Graseckové k bankovnímu sektoru obecně je obzvláště zajímavé, že BofA dlouhodobě usiluje o návratnost kapitálu. Ve čtvrtém čtvrtletí banka vyplatila 1,9 miliardy dolarů na dividendách a 800 milionů dolarů vynaložila na zpětný odkup akcií. Poslední výplata dividend byla vyhlášena 31. ledna ve výši 24 centů na akcii. Anualizovaná výplata 96 centů dává výnos 2,87 %.

Pro Graseckovou je na BAC důležitá relativně diskontovaná cena akcií. Píše: „Zvyšujeme cenu BAC především na základě ocenění, protože akcie se obchoduje za pouhý 9násobek našeho zisku na akcii v roce 2025, což je blízko spodní hranice jejího průměrného rozpětí 8-15násobku za posledních deset let. Nemyslíme si, že by se akcie, která může zajistit 10% nebo vyšší ROE, měla obchodovat za 11% náklady na vlastní kapitál. Bank of America také těží ze silné franšízy spotřebitelských vkladů, kdy 92 % spotřebitelských běžných účtů jsou primární účty a 67 % vkladových zůstatků je u zákazníků, kteří jsou u BAC déle než 10 let.“

Při pohledu do budoucna vidí analytička Morgan Stanley pro Bank of America dostatek potenciálu k tomu, aby udržela linii svého podnikání, a upozorňuje na solidní likviditní potenciál banky: „Podle našeho názoru vidíme mimořádně nízké riziko, že by BAC musela využít nerealizované ztráty ve své knize cenných papírů HTM, vzhledem k síle, lepivosti a rozmanitosti jejího rostoucího vkladového portfolia, schopnosti zvýšit sazby vkladů, aby v případě potřeby zvýšila zůstatky vkladů, rozsáhlým globálním zdrojům likvidity ve výši 897 miliard USD a každodennímu testování LCR (ukazatel krytí likvidity) jako GSIB (globální systémově významné banky).“

Nakoupit akcie Bank of America Corporation za $33.08 (-1.18%)

To vše tvoří pro tuto banku solidní základ a podporuje zvýšení ratingu Graseckové z Equal-weight (tj. neutrální) na Overweight (koupit). Její cílová cena akcií, zvýšená z 32 na 41 USD, znamená jednoletý potenciální růst o 22,5 %.

Posledních 19 hodnocení analytiků na BAC se rozpadá na 11 kupních, 7 držících a 1 prodávající, což znamená, že konsenzuální hodnocení akcií je mírně kupní. Akcie se obchodují za 33,47 USD a jejich průměrná cílová cena 37,36 USD ukazuje na 12měsíční zisk 11,5 %.

Goldman Sachs (GS)

Další na našem seznamu je jedno z nejznámějších jmen v oblasti investičního bankovnictví a finančních služeb, Goldman Sachs. GS se stará o zákaznickou základnu tvořenou bankami, podniky, finančními institucemi, vládami a vládními agenturami a vysoce majetnými jednotlivci a nabízí celou škálu bankovních a úvěrových služeb, včetně správy majetku a aktiv a investičního bankovnictví. Goldman Sachs sídlí v New Yorku, má pobočky v mnoha ikonických světových finančních centrech a působí již více než 150 let.

Zdroj: Getty Images

Díky své adrese na dolním Manhattanu a dobře situované klientele zaujímá Goldman Sachs v bankovním světě rozhodně prestižní místo. Odborníci banky jsou na Wall Street dobře známí a jejich názory na ekonomiku, akciový trh a mezinárodní finanční scénu jsou často žádané, což z Goldman Sachs dělá lídra v oblasti globálního investičního výzkumu. GS si vybudovala tržní kapitalizaci ve výši 126 miliard dolarů a k 31. prosinci loňského roku měla celková aktiva ve výši 1,642 bilionu dolarů.

Goldman Sachs se nestydí vracet kapitál svým investorům. Poslední sadu finančních výsledků, za čtvrté čtvrtletí a celý rok 2023, banka zveřejnila 16. ledna a tyto výsledky ukázaly, že v roce 2023 firma vrátila kmenovým akcionářům kapitál v hodnotě 9,39 miliardy dolarů. Tato návratnost zahrnovala odkup kmenových akcií v hodnotě 5,8 miliardy USD spolu s výplatou dividend z kmenových akcií ve výši 3,59 miliardy USD. Poslední dividenda ve výši 2,75 USD byla vyhlášena k výplatě 28. března. Dividenda má roční sazbu 11 USD a forwardový výnos 2,84 %.

Tento celkový kapitálový výnos vycházel z dobré výkonnosti společnosti. Čtvrtletní tržby dosáhly výše 11,32 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o téměř 7 % a zhruba 360 milionů USD oproti prognóze. Hospodářský výsledek, vykázaný ve výši 5,48 USD na akcii, byl o 1,55 USD na akcii lepší, než se očekávalo.

Analytička Grasecková poznamenává, že současná pozice Goldman Sachs jej činí obzvláště vhodným pro zisk z kapitálového oživení, a dlouze píše, aby vysvětlil proč: „Goldman Sachs je v našem pokrytí velkých bank nejvíce vystaven oživení kapitálových trhů, přičemž 64 % příjmů v našem modelu v roce 2024 pochází z globálního bankovnictví a trhů. Modelujeme, že příjmy Goldman Sachs z poradenství v oblasti fúzí a akvizic vzrostou v roce 2024 o 45 %, ECM o 59 % a DCM o 42 %, což je velké procentní vybočení z nízkého základu.

Nakoupit akcie The Goldman Sachs Group, Inc. za $384.32 (-0.91%)

Při pohledu do budoucna Grasecková těmito komentáři podporuje své zvýšení hodnocení akcií GS z Equal-weight (neutrální) na Overweight (koupit). Její cílová cena je nyní stanovena na 449 USD (zvýšení z 333 USD), což znamená 16% růst v horizontu jednoho roku.

Celkově Goldman Sachs získává od konsenzu ulice mírné hodnocení „Buy“ na základě 21 nedávných hodnocení, která zahrnují 14 hodnocení „Buys“ až 7 „Holds“. Akcie se obchodují za 387,86 USD a jejich průměrná cílová cena 425,05 USD naznačuje růst o 9,5 % v příštích 12 měsících.