Hledáte dividendový výnos a dvouciferný růst? Goldman Sachs navrhuje 2 akcie k nákupu

Určení lukrativních výnosů je v podstatě hlavním cílem investování do akcií. Lidé se pouštějí na trhy s touhou po vysokých výnosech. Cesta k zajištění vysokých výnosů však často není tak lineární, jak se zdá. Někdy vítězná strategie zahrnuje kombinaci různých her.

Jednou z běžných technik, kterou investoři využívají, je zaměření na akcie s výrazným potenciálem růstu. Projevují zájem o akcie, které vykazují dvouciferný růstový potenciál – recept na generování příjmů, překonávání inflace a zajištění chvályhodné míry výnosu. Další plodnou snahou je zvážit atributy, které lze nalézt u dividendových akcií. Doplňkový příjem, který tyto akcie nabízejí, se může pohybovat od nepatrných částek až po značné sumy. Ty nejlepší z nich spojují spolehlivost s výnosem převyšujícím inflaci.

Akcioví analytici společnosti Goldman Sachs oceňují obě strategie a analytik firmy Chandni Luthra je připraven tyto metodiky syntetizovat a identifikovat pro investory solidní možnosti akcií. Investoři, kteří hledají lukrativní kombinaci vysokého dividendového výnosu a dvouciferného růstového potenciálu, by tak mohli zvážit dvě akcie, které Luthra doporučil. Pojďme se ponořit do databáze a prozkoumat je blíže.

První na seznamu je Camden Property Trust (CPT), realitní investiční fond (REIT) zaměřený na bytové domy a nemovitosti pro více rodin. Činnost společnosti Camden se soustřeďuje především na vlastnictví a výstavbu, akvizice a správu a rozvoj a rekonstrukci svých bytových komunit. K lednu letošního roku společnost spravovala 172 nemovitostí s celkem 58 634 bytovými jednotkami.

Zdroj: Getty Images

Společnost Camden sídlí v texaském Houstonu a působí v mnoha nejrychleji rostoucích městských lokalitách v zemi, včetně Washingtonu, Nashvillu, Denveru, Charlotte, Phoenixu a jižní Floridy.

Stejně jako většina REIT i společnost Camden v poslední době pociťuje nárůst úrokových sazeb, který vede ke zdražení hypoték a dalších úvěrů na nemovitosti. Následný tlak na realitní sektor vytvořil pro společnost Camden a její kolegy náročnou atmosféru. Nedávná překážka se objevila přímo od Federálního rezervního systému, když na svém posledním zasedání ponechal své sazby beze změny v rozmezí 5,25 % až 5,50 %, což naznačuje opatrný přístup k případnému snižování sazeb.

Přesto společnost Camden ve svém nedávném zveřejnění výsledků hospodaření za 4Q23 vykázala dobré výsledky. Společnost vykázala celkové tržby ve výši 387,6 milionu USD, což odpovídá prognóze a znamená 3% meziroční nárůst. Provozní fondy (FFO), klíčový ukazatel v sektoru REIT, společnost vykázala ve výši 1,73 USD. Tato hodnota se oproti předchozímu čtvrtletí snížila o jeden cent, ale splněním očekávání se vyrovnala výnosům.

FFO dokázal zcela pokrýt výplatu dividendy společnosti Camden, která při posledním vyhlášení prošla 3% nárůstem a dosáhla 1,03 USD na kmenovou akcii. Dividenda v ročním vyjádření činí 4,12 USD na akcii a nabízí forwardový výnos 4,4 % – více než dostatečný pro boj s inflací a zajištění reálné míry návratnosti. Zvýšená dividenda má být vyplacena v dubnu.

Podle analytika banky Goldman Sachs Chandniho Luthra, který se zabývá sektorem REIT, se zdá, že tato akcie je schopna přečkat současné útrapy. Podle Luthry dosáhlo ocenění společnosti Camden svého dna a rozdíl oproti pobřežním jménům by se měl začít zmenšovat s tím, jak překonáváme vrchol nabídky, zatímco poptávka zůstává zdravá.

Luthra doporučil pro akcie rating Buy s cílovou cenou 112 USD, která odráží jednoroční potenciál růstu o 19,5 %. Spolu s dividendou by výnos mohl v nadcházejícím roce přesáhnout 23 %.

Nakoupit akcie CPT za $94.48 (0.76%)

Obecný konsenzus na Wall Street pro tuto akcii je mírný nákup, podpořený 16 nedávnými doporučeními analytiků, z toho 7 nákupních a po jednom držení a 2 prodejní. Cena akcií je 93,77 USD a průměrná cílová cena 102,67 USD naznačuje 9,5% nárůst ceny akcií v následujících 12 měsících.

Druhou akcií, která stojí za zvážení, je Mid-America Apartment Communities, Inc. (MAA), jeden z největších vlastníků bytových komplexů v USA. MAA soustřeďuje své aktivity a nemovitosti především do tří regionů – středoatlantického, jihovýchodního a jihozápadního. Na konci roku 2023 měla MAA v těchto oblastech vlastnické podíly ve 102 662 bytových jednotkách, včetně těch, které jsou v současné době ve výstavbě.

Společnost MAA má sídlo v Tennessee a z této základny spravuje své portfolio nemovitostí v oblasti slunečního pásu. Akvizice jejího portfolia jsou založeny především na dosažení rovnováhy a podpoře rozmanitosti s cílem maximalizovat výnosy a příjmy.

Zdroj: Getty Images

Společnost MAA vykázala za 4. čtvrtletí 23. roku vrcholový ukazatel ve výši 542,25 milionu USD, což představuje meziroční nárůst o 2,7 %, i když jen o 1,1 milionu USD méně, než se předpokládalo. Jádrový finanční výsledek hospodaření (FFO) vykázaný společností MAA činil 2,32 USD na akcii, což je meziročně beze změny a o haléř lepší než prognóza.

Stejně jako v případě společnosti Camden, i v případě společnosti MAA finanční prostředky z provozní činnosti dostatečně pokrývají aktuální vyhlášení dividendy – a to i po zvýšení její výplaty. Poslední dividenda, vyplacená 31. ledna letošního roku, byla stanovena na 1,47 USD na kmenovou akcii – o 5 % více než předchozí výplata. Nová dividenda činí ročně 5,88 USD na akcii, což investorům poskytuje budoucí výnos ve výši 4,67 %.

Luthra poznamenává, že společnost MAA má zřejmě dobrou pozici pro zvládnutí negativních vlivů, protože tlaky na straně nabídky dosáhnou vrcholu v 1H24 a poté se zmírní. Současný oceňovací diskont se zdá být nepřiměřený a očekává se, že se zlepší, takže doba je ideální pro investici do akcií MAA.

Luthra doporučil pro akcie MAA rating Buy s cílovou cenou 149 USD, což naznačuje zisk 18,5 % v horizontu jednoho roku. V kombinaci s dividendovým výnosem by celkový výnos této akcie mohl v blízké budoucnosti přesáhnout 23 %.

Nakoupit akcie MAA za $125.68 (-0.12%)

Širší tržní konsenzus je na základě 15 recenzí, které zahrnují 4 nákupní, 10 prodejních a 1 prodejní, na stupni “držet”. Přetrvává však dvouciferná projekce růstu, přičemž akcie se obchodují za 125,83 USD a jejich průměrná cílová cena 140,89 USD naznačuje prostor pro 12% růst ceny v příštím roce.